Generatief verwijderen, vullen en uitbreiden in Photoshop

Generatief verwijderen, vullen en uitbreiden in Photoshop

In deze blogpost gaan we in op de nieuwe generatieve functies van Photoshop, waarmee de mogelijkheden van deze toch al krachtige software worden uitgebreid met hele slimme kunstmatige intelligentie. Deze functies zijn powered by Firefly, waarover je meer op de twee vorige blogposts hebt kunnen lezen DEZE en DEZE blogposts). Onderstaande blogpost is afkomstig uit het boek Kunstzinnige intelligentie, Creëer onvergetelijk beeld met de populairste tools voor generatieve AI van Bob Van Duuren en Bob Timroff. In dit inspirerende boek gaan de auteurs in op de technieken van al die verschillende AI-tools zoals Midjourney, Stable Diffusion, DALL-E, Firefly en Photoshop. Hier concentreren we ons op generatief verwijderen, vullen en uitbreiden in Photoshop.

Generatief verwijderen

Om te beginnen verwijderen we een object uit een afbeelding – een beetje het tegenovergestelde van generatief vullen dus. Maar het is goed om te weten dat dat ook kan.

1. Selecteer een van de selectiegereedschappen (in dit geval gebruiken we de lasso).

2. Teken een lasso rondom het te verwijderen object en klik op Generatief vullen (als je de contextuele taakbalk niet ziet selecteer je Venster, Contextuele taakbalk).


De contextuele werkbalk nadat de selectie is gemaakt.

3. Als je iets specifieks wilt genereren kun je een prompt invullen, maar als je dat niet doet en op Genereren klikt, verwijdert Photoshop het object. Photoshop slaat aan het rekenen en verwerkt je opdracht.


Vul geen prompt in om de selectie te verwijderen en niets specifieks te laten genereren.

4. Photoshop genereert meerdere variaties van de nieuwe afbeelding. In de contextuele taakbalk klik je op de pijltjes om andere variaties te zien, of klik op de variaties in het paneel Eigenschappen aan de rechterkant. Daar kun je de variaties ook verwijderen door de muisaanwijzer boven de gewenste variatie te bewegen en op de prullenbak die verschijnt te klikken.


Photoshop heeft een aantal variaties gegenereerd.

5. Ben je niet tevreden met de gegenereerde afbeeldingen, klik dan opnieuw op Genereren en Photoshop waagt een hernieuwde poging.

Generatief uitbreiden

Dit is een variant op de vorige paragraaf, maar nu maken we tevens gebruik van het gereedschap Uitsnijden. Je kunt daarmee het canvas niet alleen verkleinen, maar ook vergroten, en Photoshop vervolgens de rest van de afbeelding laten ‘bedenken’. Dat kan overigens ook met een prompt als je specifieke dingen wilt genereren, maar dat is dus niet strikt noodzakelijk.

1. Selecteer het gereedschap Uitsnijden.

2. Sleep aan de handgrepen om het canvas groter te maken en klik op de knop Generatief uitbreiden in de contextuele taakbalk.


Vergroot het canvas.

3. Vul geen prompt in (mag wel) en klik op Genereren. Photoshop gaat weer aan de slag en genereert enkele variaties.


De uitgebreide afbeelding.

Generatief vullen

Laten we aan de slag gaan met het generatief vullen. De methode is eenvoudig: selectie maken, prompt invullen en spelen maar! Wat belangrijk om te weten is, is dat je met de vorm van je selectie ook de vorm van het gegenereerde object kunt sturen.

1. Selecteer een selectiegereedschap. Hier gebruiken we het gereedschap Rechthoekig selectiekader.

2. Teken een rechthoek en klik op Generatief vullen.

3. Vul een prompt in (klein rood huis) en klik op Genereren.


Voer een prompt in en klik op Genereren.

4. Bekijk eventueel de variaties.


Daar staan de variaties.

5. We gaan verder. We selecteren de lasso in de vorm van wat we willen genereren (een rivier in dit geval). Klik weer op Generatief vullen.

6. Voer de prompt rivier in en klik op Genereren.


Het gewenste gebied is geselecteerd en de prompt is ingevoerd.

7. Kies de mooiste variatie, of klik opnieuw op Genereren om iets anders te genereren.


Het resultaat.

Je kunt bovenstaande procedure net zo vaak herhalen als je wilt, met verschillende selectiegereedschappen en verschillende prompts. Een deur, een kudde schapen, wat vogels en een berg op de achtergrond toevoegen? Selecteer telkens het gewenste gebied, voer de gewenste prompt in en klik op Genereren. Enzovoort.


Klaar!

Tool Verwijderen gebruiken

Gebruik dit gereedschap voor niet al te grote, maar wel moeilijker te verwijderen objecten (denk aan complexere achtergronden en zo). Voor de nóg lastigere dingen blijft generatief vullen aan te bevelen. Voor de preciezere handelingen kun je prima de ‘oudere’ gereedschappen zoals Snel retoucheerpenseel en Kloonstempel gebruiken; die blijven nog steeds relevant om de boel netjes op te schonen, bijvoorbeeld.

1. Selecteer het gereedschap Tool Verwijderen.


Tool Verwijderen

2. Teken over de objecten die je wilt verwijderen.


Dit willen we verwijderen.

3. Photoshop bedenkt zelf iets (op basis van AI, maar erg snel).


Klaar!

Met Generatief verwijderen, vullen en uitbreiden in Photoshop kun je zo heel eenvoudig je foto’s of illustraties uitbreiden, vullen met nieuwe onderwerpen of ongewenste onderwerpen verwijderen.

Kunstzinnige intelligentie

Midjourney, Stable Diffusion, DALL-E, Firefly… het zijn namen van AI-software (kunstmatige intelligentie) die opeens gemeengoed zijn. Met deze op generatieve AI gebaseerde software maak je in een handomdraai de meest fraaie afbeeldingen. En dat in een fractie van de tijd die handmatig werk zou duren, en vaak ook nog tegen een fractie van de kosten.

In Kunstzinnige Intelligentie, een inspirerend, educatief en fraai uitgevoerd boek, gaan Bob Timroff en Bob van Duuren in op deze technieken en de vele hulpmiddelen – zoals apps en websites – die met grote regelmatigheid van de klok worden toegevoegd. Hoe krijg je de uitvoer die je wilt? Hoe zorg je voor voldoende resolutie? Welke mogelijkheden heb je om de uitvoer te tweaken? En minsten zo belangrijk: hoe ga je efficiënt met deze technieken aan de slag? Deze en meer vragen worden beantwoord, terwijl de auteurs ook stilstaan bij de ethische en auteursrechtelijke aspecten van deze vorm van AI. En vanzelfsprekend is dit boek gelardeerd met talloze inspirerende, uitdagende voorbeelden inclusief de informatie hoe je gegenereerd zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.