Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen

Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen

Oh jee: waar zat dat rare leeseken ook alweer? Tijd voor Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen. Deze kennis komt altijd van pas!

Het komt regelmatig voor dat u teksten moet typen waarin bijzondere tekens voorkomen, zoals ©, ƒ, ® of ™. Denk hierbij ook aan aandachtstrekkers, zoals wijzende handjes (), een telefoontoestel of een schaartje. Ook komen in veel Nederlandse woorden accenttekens voor, zoals é, è, ë, á, à, ä, ö, ï en ç. Het is dan handig om te weten hoe u dergelijke tekens snel invoegt in Word.


Het programma kent verschillende manieren om speciale tekens en accenten in te voegen. We bespreken de volgende:

• Met behulp van het tabblad Invoegen, groep Symbolen, knop Symbool.
• Met behulp van een toetsencombinatie.

Kortom, het thema van dit artikel is: Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen!

De knop Symbool

Via de knop Symbool vindt u vrijwel alle bijzondere tekens die u met Word kunt maken. Het is alleen even zoeken waar ze zich precies bevinden. De knop Symbool is vooral handig als u snel een overzicht wilt van alle mogelijke symbolen of wanneer u op zoek bent naar een geschikt teken om een tekst te accentueren. U vindt de knop in het tabblad Invoegen, groep Symbolen. Er verschijnt een snelmenu voor het invoegen van een Vergelijking of Symbool.

• Met Vergelijking kunt u wiskundige formules in het document plaatsen.
• Met Symbool kunt u speciale tekens in het document opnemen.

Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen
De knop Symbool staat in het tabblad Invoegen.

Staat het gezochte symbool er niet bij, kies dan onderin Meer symbolen. Het dialoogvenster Symbool wordt geopend. Klik op het in te voegen teken en vervolgens op de knop Invoegen. (Of dubbelklik op het teken om het in te voegen.)

Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen
Enkele veelgebruikte symbolen worden standaard getoond. Kies Meer symbolen als u een ander teken wilt invoegen.

Het dialoogvenster Symbool

We staan aan de hand van de afbeelding even stil bij de diverse mogelijkheden van het dialoogvenster Symbool.

Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen
Met het dialoogvenster Symbool voegt u speciale tekens in.

Het dialoogvenster bevat twee tabbladen.

Symbolen Dit tabblad bevat alle tekens en symbolen waarover u kunt beschikken. Met de selectielijsten bovenin kunt u eventueel de zichtbare tekens filteren.

Speciale tekens Dit tabblad bevat tekens voor typografische opmaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Em-streepjes en vaste spaties, maar ook het copyrightsymbool en aanhalingstekens openen en sluiten. Deze tekens bevinden zich ook op het tabblad Symbolen, maar op het tabblad Speciale tekens zijn ze overzichtelijk bij elkaar gebracht.

Lettertype en deelverzameling

Boven in het dialoogvenster staat de lijst Lettertype. Hier kunt u een lettertype selecteren waarin het gekozen symbool wordt getoond. Er zijn uiteraard de standaardlettertypen (zoals Arial, Courier en Times New Roman, en alle andere geïnstalleerde lettertypen op uw computer), maar ook bijvoorbeeld de ‘lettertypen’ WingDings en Symbol. Deze bestaan uitsluitend uit speciale tekens en niet uit gewone letters. De meeste letters met accenttekens en andere veelgebruikte symbolen zijn in te voegen door in deze lijst de optie (normale tekst) te kiezen.

Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen
Het ‘lettertype’ Wingdings bevat tal van aparte symbolen.

Onder het grote vak met symbolen zijn de laatst gebruikte symbolen geplaatst. Zo kunt u symbolen die u regelmatig gebruikt snel terugvinden.

AutoCorrectie en Sneltoets

Onderin het venster Symbool zijn de knoppen AutoCorrectie en Sneltoets zichtbaar. AutoCorrectie behandelen we in de paragraaf AutoCorrectie. Met de knop Sneltoets is het mogelijk een toetsencombinatie toe te wijzen aan een bepaald (vaak gebruikt) symbool. U voegt dan met de sneltoets het symbool in en het dialoogvenster Symbool hoeft dan niet te worden geopend.

Zo ziet u in de afbeelding dat de sneltoets voor het euroteken Ctrl+Alt+5 is.

• Dit betekent: druk de Alt-toets en Ctrl-toets in en houd deze ingedrukt. Typ daarna de 5.

Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen
Als u een bepaald teken veel gebruikt, kan het handig zijn om hier een sneltoetsencombinatie voor in te stellen.

De toetsencombinaties van Word 2019

Zoals we in het dialoogvenster Symbool al zagen, zijn er diverse toetsencombinaties beschikbaar voor speciale tekens binnen Word:

• Alt+Ctrl+C geeft het copyrightteken.
• Alt+Ctrl+T geeft het teken geregistreerd handelsmerk.
• Ctrl+’+o geeft ó.

Dode toetsen

Nu hoeft u niet alle toetsencombinaties voor accenttekens uit het hoofd te leren; er zit namelijk logica achter. De Ctrl-toets in combinatie met een toets met een leesteken (zoals een enkel of dubbel aanhalingsteken, de dubbele punt, de komma) zorgt ervoor dat u snel accenttekens in kunt voegen. De accenttoets wordt in combinatie met de Ctrl-toets tijdelijk als ‘dode’ toets gezien. Het accentteken wordt in een buffer geplaatst en toegepast op het eerstvolgende teken dat u typt (indien mogelijk). Met de toets voor enkele aanhalingstekens maakt u de accent aigu en de accent grave, met de dubbele punt plaatst u een trema op een letter, met de komma plaatst u een cedille onder een letter en met het dakje plaatst u een circonflexe op een letter.

Toetsencombinatie

Word: Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen

Bij de combinaties uit de tabel (en alle andere combinaties) dient u eerst de speciale toetsencombinatie in te drukken (bijvoorbeeld Ctrl+Shift+:), dan alle toetsen los te laten (op het scherm gebeurt nog niets) en ten slotte op het teken te drukken waarop u het accent wilt toepassen (bijvoorbeeld de a, e, i, o of u). Pas dan werken de sneltoetsen precies zoals verwacht mag worden. Concluderend kunnen we stellen dat in Word Speciale tekens, symbolen en accenten invoegen een zee aan mogelijkheden biedt die snel en efficiënt werken mogelijk maakt.

Word Speciale tekens symbolen en accentenBovenstaand artikel is een stukje afkomstig uit Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365; auteurs: Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit. Microsoft Office is de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In dit lijvige werk behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat u een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Na het lezen van dit boek bent u een expert!

Meer tips over MS Office vind je hier op dit blog:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.