Een iPad uitbreiden met een extern scherm: zo doe je het!

Zo word je een iPad Pro

Het aansluiten van je iPad op een extern scherm zorgt niet alleen voor extra schermruimte, maar ook voor diverse extra mogelijkheden. Deze tip en uitleg zijn afkomstig uit het boek Zo word je een iPad-Pro. Een iPad uitbreiden met een extern scherm: Zo doe je het

Je kunt de iPad op allerlei manieren koppelen met een extern scherm, bijvoorbeeld met AirPlay Mirroring of het draadloos streamen van content op andere manieren, zoals Chromecast. Wil je je iPad met een kabel aansluiten op een tv, projector, monitor of ander extern scherm, dan kan dat ook. We bespreken hieronder twee opties: via de USB-C-poort en Lightning. En sinds iPadOS 16.2 is er ook meer mogelijk qua multitasking met een extern scherm dankzij Stage Manager.

Stage Manager: De nieuwe multitasking-ervaring op iPadOS 16.2

Als de iPad geschikt is voor Stage Manager, kun je het externe display gebruiken als een echt tweede scherm, in plaats van alleen als gespiegelde weergave. Je hebt dan veel meer schermoppervlak. Beide schermen (iPad en monitor) hebben een eigen dock en je kunt beide onafhankelijk van elkaar gebruiken. Zo kun je op de iPads apps in de gebruikelijke schermvullende weergave voor apps gebruiken, terwijl je op het externe scherm de Stage Managerweergave met meerdere overlappende vensters kunt kiezen. Je kunt op het externe scherm alleen de Stage Manager-weergave gebruiken.

Aan welke kant staat dat scherm?

Via de instellingen kun je aangeven aan welke kant de iPad zich bevindt ten opzichte van je externe scherm. Vervolgens kun je met je muis of trackpad bewegen tussen de twee schermen. Ook kun je bestanden slepen naar het andere scherm. Iets om rekening mee te houden: aanraking is op het externe scherm niet mogelijk, ook als dit een touchscreen is. Je zult dus alles met de muis of het trackpad moeten doen.

iPad op een extern scherm aansluiten

Deze functie werkt alleen op iPads met een M1-chip of nieuwer. Heb je een andere, oudere iPad, dan zal dit niet werken. Ook heb je minimaal iPadOS 16.2 nodig. Bovendien is het vereist om een toetsenbord en muis of trackpad op de iPad aan te sluiten. Doe je dit niet, dan kun je alleen de synchrone weergave gebruiken. Je kunt de iPad met muis of trackpad bedienen om de cursor naar de gewenste plek te verplaatsen.

Je kunt direct een USB-C-kabel gebruiken om de iPad aan te sluiten op het externe scherm, maar ook via een adapter met bijvoorbeeld HDMI.

Alleen synchrone weergave bij iPad zonder Stage Manager

Heb je een iPad-model dat niet geschikt is voor deze Stage Manager-functie, dan wordt het scherm van de iPad synchroon weergegeven als je deze op een extern scherm aansluit. Op het tweede display verschijnt dan alleen op beeld dat je ook op de iPad ziet. Er zijn wel wat externe apps die specifieke ondersteuning hebben, zoals iMovie voor het bekijken van je project op het scherm en het bewerken op de iPad, maar de meeste apps werken hier helaas niet mee. Met onderstaande methodes kun je dus alleen het scherm dupliceren en niet uitbreiden.

iPad aansluiten via USB-C of Lightning: alle mogelijkheden

Heb je een iPad met USB-C-poort, dan heb je behoorlijk wat mogelijkheden om allerlei randapparatuur aan te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld de iPad via USB-C aansluiten op camera’s en MIDI-muziekinstrumenten. Je kunt ook een extern beeldscherm of een monitor aansluiten, zodat je alles op een groter scherm kunt bekijken. Dit is handig als je je vakantiefoto’s wilt laten zien, een Keynote- of PowerPoint-presentatie wilt geven of samen naar een film wilt kijken.

De aansluiting kan op meerdere manieren:

  • HDMI
  • USB-C
Met welke adapter sluit je eenHDMI-beeldscherm of tv aan op de iPad?

Je kunt de iPad aansluiten op een HDMI-beeldscherm of een tv. Je hebt hiervoor een adapter nodig:

  • Apple USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter: € 79,- bij Apple
  • Satechi aluminium USB-C-naar-multipoort-Pro-adapter: € 89,95 bij Apple
  • Belkin USB-C-naar-HDMI-adapter: € 69,95 bij Apple

Je kunt uiteraard ook een USB-C-hub gebruiken. Meestal gebruik je die voor een MacBook, maar het is ook mogelijk om een dergelijke hub op je iPad aan te sluiten.

Apples eigen adapter die we hierboven noemen biedt een maximale resolutie van 4K en 60 Hz. Of je ook Dolby Atmos-, HDR10- en Dolby Vision-materiaal kunt afspelen is afhankelijk van je iPad, het externe scherm en het type HDMI-adapter.

Via Instellingen, Beeldschermen, Maak materiaal passend kun je op de iPad zorgen dat het materiaal dat wordt afgespeeld wordt aangepast aan jouw hardware.

USB-C-beeldscherm aansluiten op de iPad

Heb je een externe display met USB-C-poort, dan kun je die rechtstreeks aansluiten op de iPad. Voor de iPad wordt het DisplayPort-protocol gebruikt voor verbindingen naar USB-C-beeldschermen met resoluties tot 6K.

Voor het aansluiten van je iPad op een display met hoge resolutie gebruik je een speciale USB-C-kabel die verbindingen met hoge bandbreedte ondersteunt. Deze kabel wordt meestal meegeleverd bij het display. Je kunt ook een losse kabel hiervoor aanschaffen, bijvoorbeeld de Thunderbolt 4 Pro-kabel (1,8 m): € 79,95 bij Apple.

De iPad ondersteunt ook USB-C-beeldschermen met hoog dynamisch bereik (HDR10). Je kunt via Instellingen, Beeldscherm en helderheid schakelen tussen SDR- en HDR-weergave. Stel je Sta wijzigen van weergavemodus toe in, dan zal de iPad de beeldsnelheid en het dynamisch bereik van de desbetreffende app of dienst overnemen (bijvoorbeeld een game of tv-serie).

Sommige USB-C-beeldschermen kunnen de iPad ook opladen terwijl deze verbonden is.

iPad via Lightning aansluiten op extern scherm

Sommige iPads zijn nog voorzien van een Lightning-poort. Ook die kun je op een extern scherm aansluiten en je hebt daarvoor twee mogelijkheden:

  • Lightning-naar-digitale-AV-adapter: € 59,- bij Apple
  • Lightning-naar-VGA-adapter: € 59,- bij Apple

Welke adapter voor jou geschikt is, hangt uiteraard af van het type scherm dat je wilt aansluiten. In de meeste gevallen zal dit HDMI zijn. Mocht je nog beschikken over een oudere iPad met 30-pins aansluiting, dan kun je een VGA-scherm aansluiten via soortgelijke adapters voor 30-pins. Apple verkoopt deze niet meer zelf, maar je kunt ze mogelijk nog vinden bij andere accessoirefabrikanten.

Het aansluiten is verder niet zo heel moeilijk:

1 Sluit de adapter aan op de Lightning-poort van de iPad.

2 Koppel een HDMI- of VGA-kabel aan op de adapter.

3 Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op het secundaire beeldscherm (tv, monitor of projector).

4 Schakel indien nodig over naar de juiste videobron op het externe beeldscherm.

Mocht het niet lukken, raadpleeg dan de handleiding van het scherm voor meer informatie. Bovengenoemde adapters hebben een extra poort, zodat je kunt zorgen dat de iPad opgeladen wordt terwijl je het externe scherm gebruikt.

Zo word je een iPad Pro

Zo word je een iPad Pro

Jouw iPad is niet zomaar een gadget; het is een krachtig stuk technologie. Maar ben je echt op de hoogte van alle mogelijkheden? Natuurlijk, we gebruiken allemaal apps voor foto’s, video’s, bellen, en surfen op internet. Deze geavanceerde tool biedt echter veel meer dan de basisfuncties. 

Ontdek In het boek Zo word je een iPad-Pro de verborgen apps die jouw productiviteit kunnen verhogen en de onontdekte functies in apps die je dagelijks gebruikt, zoals Mail, Safari en Instellingen. Het besturingssysteem herbergt geavanceerde opties die het werken met de iPad vereenvoudigen en optimaliseren. 

Dit boek richt zich op iedereen die hun iPad dagelijks inzetten voor werk of prive. Als je gelooft dat er slimmere, snellere manieren zijn om je werk te doen, heb je gelijk. Met talloze tips, diepgaande kennis en onthullende trucs ontdek je hoe je het maximale uit je iPad haalt, waardoor je niet alleen je werk verbetert maar ook meer plezier beleeft aan je dagelijkse technologische metgezel. Het enige Nederlandstalige boek dat de diepte ingaat over de verborgen mogelijkheden van de iPad, speciaal ontworpen voor de veeleisende gebruiker. Haal het uiterste uit je investering en zet je iPad optimaal in bij jouw dagelijks gebruik.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.