Privacy-instellingen in Windows 10

Bij het installeren van de de voorjaarsupdate van Windows 10 kreeg ik na de installatie een stel schermen waarin ik mijn privacy-instellingen goed kon zetten. Zet ik mijn locatiegegevens aan, zodat Microsoft weet waar mijn laptop is? Stuur ik diagnostische gegevens naar Microsoft en wil ik aan de hand van die gegevens ‘op maat gemaakte ervaringen’? Nee, nee, neeee! Heb je deze schermen ongeïnteresseerd weggeklikt? Kijk dan nog even bij de privacy-instellingen in Windows 10 en zet ze zoals jij die wilt.

Privacy-instellingen in Windows 10

De privacy-instellingen in Windows 10 vind je bij Instellingen > Privacy. Het zijn er nogal wat. Algemeen, Spraak, handschrift en typen, Diagnostische gegevens en feedback en Activiteitengeschiedenis. Dat gaat dan alleen nog over Window 10. Je hebt ook de App-machtigingen. Wat mag een app(licatie) met je Camera, Locatie, Microfoon, je contacten enzovoort. Wat je daar moet/wilt instellen is natuurlijk aan jou. Mag Microsoft mijn gebruiksgegevens gebruiken voor het aanbieden om ‘advertenties meer op je app-gebruik af te stemmen’? Van mij niet ,maar misschien van jou wel. Je krijgt een aantal van dit soort keuzes. Loop in ieder geval al die instellingen eens door.

Privacy-instellingen in Windows 10
Een onderdeel van de privacy-instellingen in Windows 10.

Mijn organisatie

Als ik door die instellingen ga krijg ik bij een aantal schermen deze mededeling: Sommige instellingen zijn verborgen of worden beheerd door uw organisatie. Een nogal vreemde mededeling voor één laptop, die ik zelf verder heb afgeregeld. Als ik google op dit probleem krijg ik de suggestie om bij de Diagnostische gegevens de instelling op Volledig te zetten in plaats van op Basaal. Maar dat is niet de bedoeling! Dat wil ik niet. Overigens mag dat ook niet omdat ‘mijn organisatie’ die al heeft bepaald. Ik zou om het op te lossen nog aan het register kunnen gaan sleutelen, maar daar heb ik echt geen zin in.  (Oplossingen voor dit probleem vind je HIER en HIER.)

Shutup10

Privacy-instellingen in Windows 10
Shutup10.

Mijn oplossing? Shutup10, een app die in één klap al je info naar Microsoft op slot zet. We schreven er eerder over en ik keek even of er een update was van deze app. Ja, 2 mei kwam er een update, waarvan ik aanneem dat die gericht is op de voorjaarsupdate van Microsoft. Ik kies bij Shutup10 voor Apply only recommended settings en daarmee basta. Het is mooi dat Microsoft de privacy-instellingen heeft aangepast en wat transparanter heeft gemaakt. Ik vind een app als Shutup10 een stuk handiger dan al die instellingen een voor een langs lopen. Waar jij voor kiest is aan jou. Ga ze in ieder geval na, die privacy-instellingen in Windows 10.

Meer tips lezen over Windows 10? Het boekje 101 tips en trucs voor Windows 10 bevat 101 handige, nuttige en leuke tips om sneller, handiger en beter met Windows 10 te werken. Op dit blog vind je HIER meer tips en trucs voor Windows 10. Er is ook een pagina over de problemen en oplossingen met update voor Windows 10.

Een gedachte over “Privacy-instellingen in Windows 10”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.