Windows 10 gaat zich wat privacy betreft een stuk beter gedragen binnen de EU

Windows 10 update zorgt voor meer privacy

Voor Europese gebruikers moet de Windows 10 deze maand een stuk privacy-vriendelijker worden. En dat is zonder meer uitstekend nieuws.

We schreven er vorig jaar al over: het is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens bar slecht gesteld met de privacy in Windows 10. Microsoft stuurt veel te veel informatie over gebruikers door naar het hoofdkantoor en het is veelal onduidelijk wat er precies doorgesluisd wordt. Een van de meest gewraakte onderdelen is Telemetrie. Maar ook de voor de eindgebruikers wel heel aimabel ingestelde opties betreffende het doorsluizen van privégegevens is velen al jaren een doorn in het oog. Dat het ongebreideld verzamelen van gebruikersgegevens tot grote ellende kan leiden is actueler dan ooit dankzij het Facebook-schandaal dat met de dag groter wordt. Misschien is dat ook een van de redenen dat Microsoft juist nu verbetering belooft.

Wanneer?

Het is uit het bericht van de Autoriteit Persoonsgegevens helaas niet helemaal op te maken wie en wanneer de nieuwe verbeterde privacy-opties krijgen. Er wordt gesproken over een update in april. Maar betreft dit de maandelijkse patchronde, ook wel bekend als Patch Tuesday ofwel Pleisterdinsdag? Of gaat het om de grote voorjaarsupgrade die eveneens ergens deze maand moet verschijnen? We hopen het eerste, maar vrezen het laatste. Hoe dan ook, alles wat ook maar een beetje helpt tegen de verzameldrang van Windows 10 is mooi meegenomen.

Tijdvretertjes

Bovendien geldt dat dataverzameling ook tijd kost. Als je Windows 10 start lijk je bijvoorbeeld vrij snel op op het bureaublad te belanden. Maar dat is slechts schone schijn: op de achtergrond is het besturingssysteem nog altijd druk bezig met opstarten. Let maar eens op je driveled en (of) start Taakbeheer. Het echt volledig opstarten van Windows 10 duurt meestal een minuut of tien. Een van de meer vertragende onderdelen is Windows Telemetrie, maar ook andere programma’s gebruiken de tijd direct na het inloggen maar al te graag voor allerlei huishoudelijke taken als controleren op updates en ook weer doorsluizen van gebruikersgegevens. Zelfs een driverfabrikant als NVIDIA doet daar aan mee, ze staan er zelfs als tamelijk berucht om bekend. We zijn er dus nog lang niet als het gaat om een goede privacy van eindgebruikers. Gelukkig is het wel een onderdeel dat hoog op de agenda staat van de EU.

Edge pushen

Hopelijk nemen ze ook een ander probleempje mee dat op de agenda van Microsoft staat. We lezen hier namelijk dat de softwaregigant druk aan het experimenteren is om Edge te pushen naar gebruikers. Dat gaat zelfs zo ver dat links uit een e-mail in de herfsteditie van dit jaar mogelijk alleen nog met Edge geopend kunnen worden. Heel vervelend, want Edge is een browser die totaal niet populair is en nogal wat tekortkomingen kent. In plaats van het verbeteren van Edge kiest Microsoft helaas voor de andere bekende weg: pushen. En de vraag is natuurlijk of dat binnen de EU mag. Afwachten dus.

Meer wetenHet Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar over overstappen naar Windows 10 en het updaten van dit besturingssysteem? Lees dan het Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar.

 

 

Nog meer lezen rondom het thema Windows updates en upgrades? Dat kan hier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.