Microsoft verzamelt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens stiekem veel te veel gegevens (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Microsoft_logo_(2012).svg)

Microsoft gegevensverzameling aan banden

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft Microsoft op de vingers getikt. De softwaregigant is onduidelijk wat ongebreidelde gegevensverzameling in Windows 10 betreft.

Iedere gebruiker van Windows 10 weet natuurlijk allang dat dit besturingssysteem heel veel informatie verzamelt tijdens het gebruik. Veel te veel en veel te onduidelijk, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Microsoft verwerkt via Windows 10 in strijd met de wet gegevens van mensen die dit besturingssysteem op hun computer hebben geïnstalleerd. Dit concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek van Windows 10 Home en Pro. Microsoft informeert gebruikers niet duidelijk over welke gegevens zij voor welke doelen gebruikt. Ook kunnen mensen door de werkwijze van Microsoft geen rechtsgeldige toestemming geven voor de verwerking van hun gegevens. Het bedrijf vertelt niet dat het bij de standaardinstellingen voortdurend gegevens verzamelt over het gebruik van apps en het surfgedrag via de browser Edge. Microsoft heeft aangegeven de overtredingen te willen beëindigen. Als dit niet gebeurt, kan de AP besluiten Microsoft een sanctie op te leggen’.

Verzamelen en verzenden

Het vervelende van de verzamelwoede van Microsoft is, dat het in Windows 10 nauwelijks aan banden is te leggen. Zelfs als je als gebruiker heel kritisch alle privacy-instellingen doorloopt blijft het systeem dingen verzamelen en naar de softwaremaker versturen. En dat gaat heel ver. Elke keer dat je Windows 10 start, zie je een fikse harddisk-activiteit die een tijdje duurt. Dat is de telemetrie-module die actief gegevens aan het verzamelen is en vervolgens upload naar servers van Microsoft. Wat er exact in deze gegevens zit is nog altijd onduidelijk. Ook Office is inmiddels gewapend met een telemetrie-module. Die maakt het eveneens bont, want daar worden naast gegevens over Office-gebruik ook bestandsnamen van de laatst gebruikte documenten en gebruikersgegevens doorgestuurd. Waarom dit gebeurt en wat er met die verzamelde gegevens gebeurt is onbekend.

Mogelijk boete

Gebruikers van Kaspersky die de nieuwste 2018-versie hebben geïnstalleerd zien een ander toch wat verontrustend verschijnsel bij elke systeemstart: een waarschuwing betreffende de Windows-module Device Census die toegang krijgt tot de webcam. Het betreft hier een Windows-onderdeel dat allerlei hardware checkt. Maar ergens blijft bij velen een onderbuikgevoel opspelen: wordt er tijdens die check een opname gemaakt en zo ja, wat gebeurt daar dan mee? Uitschakelen van de check is niet te realiseren via de privacy-instellingen. Zelfs als je alle apps toegang tot de webcam verbiedt blijft Device Census de cam checken. Het zijn precies dit soort vaagheden die Windows 10 tot een kopzorg maken voor mensen en bedrijven die hun privacy en gegevens voor zichzelf willen houden. Microsoft heeft inmiddels ‘beloofd zijn leven te beteren’. Blijken die verbeteringen niet te voldoen aan de visie van de Autoriteit Persoonsgegevens dan kan een forse boete opgelegd worden.

 

2 gedachten over “Microsoft gegevensverzameling aan banden”

  1. Bij mij blijft Device Census de cam checken, maar kan dit inderdaad iet uitschakelen, ik wil dit niet maar hoe rijg ik dit uit het systeem.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.