Natuurlijk weet iedereen – als het goed is – dat Windows tijdens het gebruik flink wat tijdelijke bestanden op de harde schijf of SSD dumpt. Die heel wat permanenter blijken dan vaak gedacht.
Hoewel de term ’tijdelijke bestanden’ doet denken aan bestanden die een tijdje op de harde schijf staan en daarna automatisch verdwijnen blijk dat in de praktijk toch wat anders in elkaar te zitten. Windows zelf maakt in de loop der tijd flink wat van die ’tijdelijke’ bestanden aan, maar ook andere Windowsprogramma’s kunnen er wat van. En zelfs de meest ‘geharde’ Windowsgebruiker vergeet die steeds meer schijfruimte innemende nutteloze verzameling bestanden met enige regelmaat. Want ze verdwijnen dus niet vanzelf!
Stiekem meer en meer
Toen het bijvoorbeeld hier weer eens tijd was voor het maken van een schijfimage viel het op dat deze actie – inclusief verificatie – meer dan een uur duurde. Best lang op een systeem met een SSD en een rappe externe USB3 harde schijf. Na enig speurwerk bleek er in totaal zo’n 100GB aan data op de c-schijf rond te zwerven. En dat op een laptopje met een bescheiden softwareverzameling en een aparte datapartitie. In eerste instantie waren de tientallen ‘extra’ Gigabytes dan ook nergens terug te vinden, maar na enig speurwerk bleek er in een paar maanden tijd maar liefst 40GB aan tijdelijke bestanden verzameld. Nutteloze troep die nergens goed voor is. Weg ermee dus!
Verwijderen
Het verwijderen van tijdelijke bestanden is een vrij eenvoudige klus. Klik in Windows 10 op het vergrootglaasje direct rechts van de knop Start. Tik vervolgens in het zoekveld ’t woord Schijfopruiming gevolgd door een druk op Enter. Check of in het nu voor je staande dialoogvenstertje als schijfstation de systeemschijf C is geselecteerd en klik op OK. Zorg dat naast de standaardselectie Gedownloade programmabestanden, Tijdelijke internetbestanden en Miniaturen vooral ook de optie Tijdelijke bestanden is geselecteerd in het geopende venstertje. Klik dan op OK en wacht even. Als het goed is word je na afloop van de schoonmaakactie op een flink legere c-schijf getrakteerd.
Soms een paar keer doen
Let echter op: in ons geval was een paar keer herhalen van deze actie noodzakelijk om echt álle overbodige tijdelijke bestanden te wissen. Blijkbaar kan Windows niet in één klap tientallen Gigabytes aan data wissen. Hoe dan ook, uiteindelijk moeten de ruimtevretertjes weg zijn. De hamvraag is natuurlijk waarom Windows die zaken zelf na gebruik niet netjes opruimt, of tenminste periodiek checkt op overbodige rommel en die verwijdert. Een tijdelijk bestand moet toch tijdelijk zijn, nietwaar?

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Bedankt voor deze handige tip. Het klopte dat de actie meermalen herhaald moet worden om alle rommel op te ruimen.