Schijfcompressie in Windows 10

ExpertHandboek Windows 10: Virtualisatie met Hyper-V

ExpertHandboek Windows 10

omslag-boek-experthandboek windows 10Het boek van de maand oktober is het ExpertHandboek Windows 10. Het is geschreven door een keur aan auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit het ExpertHandboek Windows 10 (zoals deze, deze en deze) en is er een interview met Michiel de Rond. Dit is een voorproefje uit hoofdstuk 10: Hyper-V-Beheer. Dit hoofdstuk behandelt het onderwerp Virtualisatie met Hyper-V. Wat is Virtualisatie en wat kun je ermee? (H.F.)

Van oudsher was virtualisatie voorbehouden aan grote organisaties met zware servers. De laatste jaren wordt virtualisatie steeds breder toegepast en is het ook voor gewone gebruikers bereikbaar geworden om kennis te maken met virtualisatie. De virtualisatiesoftware van Microsoft – Hyper-V genaamd – maakt onderdeel uit van Windows 10, zodat virtualisatie heel eenvoudig is geworden.

Virtualisatie met Hyper-V

Bij de term virtualisatie denkt u wellicht aan het steeds populairder wordende concept Virtual Reality, waarbij met behulp van een camera en een beeldscherm (al dan niet in een bril verwerkt) denkbeeldige objecten in de daadwerkelijke realiteit worden geprojecteerd. Die gedachte ligt niet ver van de waarheid. Virtualisatie in de informatica staat voor het verbergen van fysieke computerbronnen en hun eigenschappen voor andere systemen en toepassingen. De verborgen computerbronnen kunnen opnieuw in een gewijzigde vorm beschikbaar worden gesteld. Dit concept wordt in de professionele wereld breed ingezet voor diverse bronnen zoals opslag (denk aan Google Drive of DropBox), rekenkracht (denk aan Microsoft Azure of Amazon S3), maar ook infrastructuur, zoals netwerkverbindingen (denk aan een VPN-verbinding).

In de context waar wij nu naar kijken gaat het om een beperkte schaal; de bronnen van uw fysieke computer worden beschikbaar gesteld aan een of meer softwarematige of virtuele computers. Het virtualiseren van computers maakt het eenvoudig om toepassingen of concepten in een afgeschermde omgeving te testen, of om krachtige hardware efficiënt in te zetten.

Direct aan de slag

Om Hyper-V te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat uw computer aan enkele voorwaarden voldoet. Om te beginnen moet de processor virtualisatie ondersteunen. De meeste moderne processors ondersteunen virtualisatie; u hoeft geen peperduur exemplaar te hebben. Naast de processor moet ook de BIOS virtualisatie ondersteunen en moet virtualisatie daar ingeschakeld zijn. Sommige fabrikanten kiezen ervoor om virtualisatie in de BIOS als beveiligingsmaatregel uit te schakelen. Tot slot hebt u voldoende werkgeheugen en opslagruimte nodig om virtuele machines te kunnen gebruiken. Om te bepalen hoeveel geheugen u nodig hebt, telt u het benodigde werkgeheugen en de benodigde schijfruimte van uw virtuele computer op bij de systeemeisen van Windows 10. Als u bijvoorbeeld een virtuele 64-bitsversie van Windows 10 wilt gebruiken op een fysieke 64-bitscomputer, dan hebt u minimaal 4GB werkgeheugen nodig omdat beide 2GB werkgeheugen vereisen. Om beide systemen te starten zal dit voldoende zijn. Zodra u de machines gaat belasten is het prettig meer werkgeheugen tot uw beschikking te hebben.

Systeemeisen • U vindt de systeemeisen van Windows 10 op https://www.microsoft. com/nl-nl/windows/windows-10-specifications. U kunt ook Linuxmachines virtualiseren, daarvoor gelden mogelijk andere systeemeisen.

Met behulp van Taakbeheer kunt u controleren of uw computer aan de voorwaarden voldoet.

  1. Open Taakbeheer (Ctrl+Shift+Esc).
  2. Klik op Meer details wanneer de eenvoudige weergave is ingeschakeld.
  3. Open het tabblad Prestaties.
  4. Rechts onder de grafiek staat een overzicht met details van uw processor.
  5. Links bij het kopje Geheugen staat de hoeveelheid werkgeheugen waar uw machine over beschikt.
virtualisatie met Hyper-v
De eenvoudige weergave van Taakbeheer voldoet niet, kies Meer details.
virtualisatie met Hyper-v
De processordetails en de hoeveelheid werkgeheugen kunt u aflezen.

In het lijstje met details staat mogelijk de term Virtualisatie. Als deze term niet vermeld wordt, dan ondersteunt uw computer geen hardwarematige virtualisatie. U kunt andere software proberen, zoals VirtualBox of VMWare Player. Deze software werkt mogelijk wel op uw computer. Wanneer de term wel voorkomt, zijn er twee waarden mogelijk. Bij de waarde ingeschakeld is alles in orde en kunt u Hyper-V installeren. Bij de waarde uitgeschakeld wordt virtualisatie wel ondersteund, maar is het in de BIOS uitgeschakeld. Raadpleeg de handleiding van uw computer of moederbord om te achterhalen hoe u virtualisatie kunt inschakelen.

VT-x of AMD-V • De twee grote processorfabrikanten Intel en AMD hanteren verschillende namen voor de virtualisatie-instructies in hun processors. Bij Intel heten deze instructies VT-x, terwijl AMD de naam AMD-V hanteert. Bij het aanschaffen van een nieuwe processor, of het doorzoeken van de handleiding van uw computer kunt u deze termen tegenkomen wanneer het over virtualisatie gaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.