Adobe en Microsoft kijken mee met session-replay scripts

Al dagen word ik overspoeld met advertenties voor waterkokers. We hadden er een nodig, dus zochten we online naar waterkokers en kochten er meteen een. Toch maar een addblocker aanzetten, nu ik geen waterkoker meer kan zien? Je weet dat dit soort informatie over je wordt opgeslagen. Het is niet anders. Dat er ook sites zijn die je toetsaanslagen en muisbewegingen opslaan is echter andere koek. Er zijn talloze sites die met behulp van scripts informatie over je binnenkrijgen en dat opslaan. Je wachtwoord, je bestelling voor rustgevende tabletjes of je creditcard-info. Uitzetten van dit soort scripts is moeilijk, zo niet onmogelijk. Session-replay scripts, wen er maar aan?

Big Brother

Freedom to Tinker, een onderzoekscentrum van Princeton over digitale technologie, publiceerde vorige week een studie over sites die middels scripts persoonlijke data afvangen op steeds opdringerige manieren. Er is een aantal bedrijven met namen als FullStory, UserReplay of Smartlook die met behulp van scripts je toetsenbordaanslagen of muisbewegingen kunnen opnemen. In het verslag op de site kun je een filmpje zien waarin wordt ‘meegekeken’ bij het invullen van een formulier. Eigenlijk alsof iemand achter je staat mee te kijken. Bij de scripts van FullStory wordt ook de creditcard-info meegenomen.

Session-replay scripts

Tijdens het invullen van een formulier kan, als een dergelijk script is geïnstalleerd, dus live worden meegekeken. Er is een lijst te zien die aangeeft bij welke sites er session recording wordt gedaan. Adobe en Microsoft en nog heel veel andere sites hebben dit soort scripts geïnstalleerd. Het is onduidelijk wat deze bedrijven over ons opslaan. Wat kun je er tegen doen? Sommige addblockers kunnen wat, maar niet alles van die session-replay scripts filteren. Do not track, wat je bij sommige browsers kunt aanzetten werkt niet om zo’n session-replay script tegen te houden. Dus, zoals je bij een artikel bij Ars Technica over dit onderwerp zeggen: onthoud, dat alles wat je online doet bij een website opgeslagen kan worden…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.