Zo fotografeer je de zonsondergang

Iedereen raakt ontroerd door een mooie zonsondergang. Een mooie foto daarvan maken is nog niet zo eenvoudig. Met deze trucs gaat het veel beter. Licht meten boven de zon: zo fotografeer je de zonsondergang…

Zo fotografeer je de zonsondergang
Richt je lichtmeter net boven de zon voor de beste belichting. Locatie: Faëröereilanden, Denemarken.

Licht meten boven de zon

Omdat je tegen de zon in fotografeert, kan de ingebouwde lichtmeter van je camera behoorlijk in de war raken en wat er zo mooi uitzag toen je daar stond, komt er… nou ja… behoorlijk flets uit. Gelukkig is er een simpele truc om elke keer perfecte foto’s van zonsondergangen te maken. De truc is om net boven de ondergaande zon zelf te richten (maar zorg ervoor dat je de zon zelf niet door je zoeker kunt zien) en houd vervolgens de ontspanknop half ingedrukt, wat de camera vertelt om de belichting in te stellen voor precies dat wat hij op dat moment in de zoeker ziet. Dit zorgt voor een perfecte belichting van je zonsondergang, maar laat die ontspanknop nog niet helemaal los (houd hem ingedrukt). Nu kun je je camera verplaatsen en opnieuw naar wens kadreren. Door die knop ingedrukt te houden, heb je die perfecte belich ting vergrendeld en als de compositie er dan goed uitziet, druk je de ontspanknop helemaal in en maak je de foto. Je hebt de belichting vergrendeld en de scène perfect vastgelegd.

Het juiste tijdstip

Pak je spullen nog niet direct in nadat de zon ondergaat, want je mist dan het moment waarop het licht vaak het meest magisch is. Ongeveer 20 tot 30 minuten na zonsondergang worden de wolken soms feloranje, dieprood, paars of als je geluk hebt, een combinatie van alle drie en sommige van mijn beste foto’s aller tijden heb ik gemaakt terwijl alle anderen al aan het eten waren. Als je nog langer wacht (30 tot 45 minuten of meer na zonsondergang), krijgt de lucht vaak een levendige, diepblauwe kleur (niet zwart, zoals de nacht, ik zeg blauw en het gebeurt vlak voor de nacht). Dat heet het ‘blauwe uur’, maar in werkelijkheid duurt het maar ongeveer 10 of 12 minuten (ik denk dat de term ‘blauw uur’ is bedacht door de marketingafdeling van Moeder Natuur). Wat een prachtige foto’s van de schemering kun je dán maken.

Zorg dat je bij uitstek fotografeert in het tijdstip van het ‘gouden licht’. Locatie: Cannon Beach, Oregon.

Gouden licht

Als je net zulke landschapsfoto’s wilt maken als de beste professionals, moet je ‘de gouden regel’ van landschapsfotografie volgen en dat is: alleen fotograferen in het gouden licht. Nou ja, niet per se ‘gouden licht’, maar zacht, mooi, prachtig licht en dat is maar twee keer per dag. Dit zijn de twee momenten dat we fotograferen: (1) van ongeveer dertig minuten voor zonsopgang tot ongeveer tien tot vijftien minuten na zonsopgang. Dan begint het licht harder te worden, is de mooie kleur verdwenen en is het tijd om je spullen in te pakken en te gaan ontbijten. Het andere moment is (2) tijdens zonsonder- gang, van ongeveer een heel uur ervoor tot ongeveer een uur erna. Je hebt bij zonsondergang dus eigenlijk veel langer de tijd om te fotograferen. Dit zijn de twee momenten van de dag waarop je het zachte, warme licht en de zachte schaduwen krijgt die voor een professionele verlichting van landschappen zorgt.

Bonustip

Als je een landschap fotografeert met een lucht waar echt niets interessants in te zien is, kun je de regel van derden loslaten en zo veel mogelijk van de lucht uit het zicht laten. Maak er 7/8 land en 1/8 lucht van, zodat de aandacht volledig van de lucht is afgeleid en op de interessantere voorgrond is gericht.

Deze blogpost Zo fotografeer je de zonsondergang is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Dit boek staat boordevol met dit soort tips. Op elke pagina wordt één tip besproken waar je meteen mee aan de slag kunt om je fotografie te verbeteren. Bestel het boek hier. Een andere tip Zo maak je betere flitsfoto’s vind je HIER op dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.