UPS als noodstroomvoorziening

UPS als noodstroomvoorziening

Een UPS als noodstroomvoorziening komt soms uitstekend van pas. Het is de reddende engel in nood, op momenten dat de electriciteitsvoorziening het af laat weten.

Als je thuis een of meer NASsen hebt draaien én je woont in een (buiten)gebied waar de elektriciteit het soms af laat weten, dan is een UPS verdraaid handig. Het is namelijk niet goed om een NAS – net als welke computer dan ook – uit te zetten door simpelweg de stekker eruit te trekken. Op een NAS draait namelijk een gewoon besturingssysteem, veelal op Linux gebaseerd. En is dat OS nou net met iets belangrijks bezig – denk aan een software-update van het een of ander, een back-up of ben je net een groot bestand aan het wegschrijven dan loop je een groot risico op dataverlies of beschadigde software. Het ding netjes uitzetten zorgt ervoor dat die ellende je bespaard blijft. En als jij je NAS aan een UPS hangt, kan dat vrij makkelijk.

Accu en omvormer

Een UPS bestaat uit een speciale accu die continu in volgeladen toestand gehouden wordt. Plus een omvormer die de gelijkspanning van de accu in geval van nood omzet naar 230 Volt wisselpanning. Valt de netspanning weg, dan neemt de NAS de taak als netspanningsleverancier naadloos over. Tegelijkertijd stuurt de NAS – vaak via een USB-kabel – een seintje naar de aangesloten NAS: help, de netspanning is weggevallen, schakel jezelf nu uit! Op dat moment – of na een paar minuten, afhankelijk van de ademruimte die  jouw UPS biedt – wordt een keurige softwarematig uitschakelprocedure gestart. Je NAS is dan weliswaar niet meer bereikbaar, maar je gegevens zijn 100% veilig. Da’s precies wat we willen.

Laagspannings-UPS’je

We liepen ook nog tegen een alleraardigste oplossing van PowerWalker (Duitse fabrikant van UPS’en) aan in de vorm van een voedingsadapter met ingebouwde Li-Ion-accu. Deze levert 12 Volt en is bedoeld voor het voeden van routers, switches en ander klein grut dat niet meer dan 25 Watt verbruikt. Valt de netspanning uit, dan blijft je erachter geschakelde apparaat nog een tijd doorwerken. Handig, want zo heb je niet alleen nog (even) internet in huis, maar ook blijven switches werken. En dat kan handig zijn, want NASsen van bijvoorbeeld het merk Synology kun je met meerdere tegelijk achter één UPS hangen. Het genoemde USB-kabeltje van de UPS koppel je dan aan één NAS die vervolgens master wordt wat UPS-signalen doorsluizen betreft. De andere NAS(sen) in je opstelling volgen de master dan netjes als die een afsluit/uitschakel-signaal doorstuurt. Maar om die truc te laten werken is een werkende router plus wellicht een switch noodzakelijk, want dat signaal van de master-NAS wordt verstuurd via het netwerk.

UPS als noodstroomvoorziening
Een laagspannings-NAS in de vorm van een adapter, bedoeld voor dingen als routers en switches.

Ga voor betrouwbaar

Die mini-NASjes zijn helemaal niet duur, we vonden ze bij Amazon van – zoals gezegd – het bekende merk PowerWalker voor maar zo’n €21. Er zijn ook van dit soort apparaatjes verkrijgbaar die een aangesloten apparaat (veel) langer van energie kunnen voorzien. Helaas betreft het dan vaak dingen van Chinese makelij en relatief onbekende merken. Het is dan de vraag of je dat permanent aan wilt hebben staan in je meterkast of computerruimte. De UPS als noodstroomvoorziening moet niet alleen betrouwbaar zijn, maar ook veilig!

PC

Wat de UPS als noodstroomvoorziening betreft, kun je daar natuurlijk ook een desktopcomputer aanhangen. Middels al dan niet meegeleverde software (afhankelijk van het soort hoeft dat soms niet) kun je je pc of Mac bij een elektriciteitsstoring dan eveneens automatisch uit laten schakelen. Scheelt een hoop ellende wat beschadigde bestanden door ‘hard’ uitschakelen in je OS betreft. Nu gebruiken de meeste mensen tegenwoordig laptops; daarvoor heeft een UPS vanzelfsprekend weinig zin, want die dingen hebben een ingebouwde accu.

Pure sine wave

Tot slot nog een belangrijke opmerking: veel computers en andere meer gevoelige apparatuur verwachten een pure sinusvormige netspanning. De goedkoopste UPS’en leveren iets heel anders af. Dat kan leiden tot alsnog hard uitschakelende computers of – in het beroerdste geval – een beschadigde netvoeding. Speel dan ook op safe en schaf een UPS aan die een ‘pure sine wave’ aflevert. Kost (ietsje!) meer, maar is wel een stuk safer. En vergeet niet de accu’s eens in de paar jaar te vervangen voor nieuwe exemplaren. Dan fungeert je UPS als noodstroomvoorziening tot in lengte van vele jaren!

UPS als noodstroomvoorzieningNASsen zijn uitermate handige apparaten om al je data centraal in huis te bewaren. Je kunt er dan vanaf iedere computer of bijvoorbeeld je tablet of smartphone bij. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk. Maar een moderne NAS kan veel en veel meer! In het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit duikt u in de wondere wereld van deze compacte en energiezuinige servers die zich niet alleen in een kantooromgeving maar ook thuis prima op hun plek voelen. Helemaal nu thuiswerken de norm is geworden. Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.