Wat doe je precies op jouw Windows 7-PC? Dingen als Lightroom Classic, Photoshop of ingewikkelde Excel-berekeningen? Of surf je veel op het internet, bekijk je filmpjes op YouTube, stream je muziek met Spotify en speel je online games? De keuze voor een specifieke laptop met een specifiek besturingssysteem heeft sterk te maken met wat je op die laptop wilt doen. Wanneer zou je bijvoorbeeld kiezen voor een Chromebook?
Ook Linux!
Chromebooks stonden altijd bekend als goedkope laptops, waarmee je eigenlijk alleen met Chrome kon browsen. Dat was in het begin inderdaad zo, maar tegenwoordig heb je een uitgebreide keuze aan mooie, luxe en luxere Chromebook-versies en heb je de beschikking over allerlei apps. Het besturingssysteem is nog steeds Chrome OS, maar dat is in de loop van de tijd – Chromebooks bestaan sinds 2011 – steeds beter geworden. Op een Chromebook kun je, naast applicaties in de browser, Android-applicaties draaien en sinds een jaar kun je ook Linux-applicaties op je Chromebook gebruiken.
Heel veel applicaties
Ik kom terug op mijn vraag: wat doe je precies op jouw Windows 7 laptop? Afhankelijk van het antwoord zou de keuze voor een nieuwe laptop wel een kunnen uitkomen op een Chromebook. Ga eens na wat je op je laptop uitvoert. Een beetje tekstverwerken, in Word bijvoorbeeld, surfen in Chrome, je (jpeg)foto’s (beperkt) bewerken, de krant lezen, mailen. Gebruik je veel Office-apps, maar heb je geen grote behoefte aan Photoshop? Office is er voor Chrome OS. Kijk welke applicaties voor jou essentieel zijn. Als die applicaties of alternatieven niet beschikbaar zijn voor een Chromebook, dan valt Chrome OS af. Je zult echter merken dat er heel veel applicaties beschikbaar zijn voor Chrome OS en in de Android Store.
Lightroom op een Chromebook
Een jaar geleden kocht ik zelf een Chromebook. Waarom? Ik had behoefte aan een lichte laptop, waarmee ik bijvoorbeeld het Computercreatiefblog overal kon bewerken. Ik wilde er op schrijven, mijn mail lezen, Google Fotos gebruiken en illustraties voor het blog kunnen maken. Ik kocht een Chromebook met een SSD van 256GB, een i5-processor en 8GB geheugen. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Nee, Lightroom Classic draait er niet op, ook Photoshop niet en al die alternatieven voor Lightroom die ik op dit moment uittest op mijn iMac. Voor mijn echte fotografie is die Chromebook niet geschikt. Ik kan er echter wel Lightroom (de mobiele app) op draaien, dus als het nodig is kan ik er ook mijn Raw-bestanden op bewerken. Lees mijn ervaringen met de Chromebook HIER, HIER en HIER nog maar eens na.
De voordelen van een Chromebook
Nog even de voordelen van een Chromebook op een rijtje. Chromebooks zijn vriendelijk geprijsd. Ze draaien op een veilig OS, Chrome wordt ongemerkt en snel geüpdatet naar nieuwe versies. Er zijn talloze apps te vinden die je in de Chrome Browser kunt draaien. Daarnaast heb je de beschikking over de apps uit de Android App Store. Als dat niet genoeg is, kun je ook nog eens Linux-applicaties draaien (hoe je Linux op een Chromebook installeert lees je HIER en HIER). Als je dagelijkse computerbehoeften bestaan uit surfen op internet, online-werken aan documenten, video’s en muziek streamen en het spelen van mobiele games, dan is de Chromebook een perfect – en niet te vergeten, zeer betaalbaar – laptopalternatief. Ga je kiezen voor een Chromebook, lees dan HIER de info die Google er over geeft.
Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.