Bestanden opslaan op een NAS is net zo simpel als lokaal bewaren van bestanden. Maar die centrale opslag heeft diverse grote voordelen!
We schreven het gisteren al: deze maand is ‘overstapmaand’ bij Computer Creatief. Het is over en uit voor Windows 7 vanaf volgende maand. Een mooi moment om jezelf af te vragen of je verder wilt met wéér een Windows computer of gaat voor iets geheel anders. Of kies je voor een mix van apparaten als je je oude pc op de een of andere manier toch nog hebt kunnen upgraden naar Windows 10? In het geval je elders in huis ook zaken als een tablet, Chromebook en desnoods ook nog een Linux laptop gebruikt, is een centraal punt waar al je bestanden bewaard worden ideaal. Een NAS (zoals bijvoorbeeld het exemplaar van Synology in de foto hierboven) is daarvoor het aangewezen apparaat. Bestanden opslaan op een NAS maakt dat je vanaf elk apparaat in huis (en desnoods vanaf elke plek op de wereld via internet) bij je bestanden kunt. Het maakt ’t gebruik van verschillende apparaten en besturingssystemen in huis een eitje. Alle belangrijke bestanden zijn immers op de NAS te vinden, waarbij het onder de streep niets (meer) uitmaakt via welk apparaat of besturingssysteem je ze opent, wijzigt of opslaat!
Bestanden via NAS overal toegankelijk
Enig vooruitdenken als het gaat om de toekomst van IT in je huis is geen slecht idee. Windows is allang niet heilig meer en steeds meer apparaten verschijnen op de markt die alle computerklussen met gemak klaren. Probleem daarbij is dat lokaal bewaren van bestanden geen puik plan is. Want als je op bijvoorbeeld je tablet aan een Worddocument bent begonnen en je hebt dat lokaal opgeslagen, dan is even snel verder werken op een ander systeem natuurlijk wat onpraktisch. Goed, je zou gebruik kunnen maken van iets als OneDrive, maar cloudopslag brengt veiligheids- en privacyrisico’s met zich mee. Bestanden opslaan op een NAS zorgt ervoor dat je bestanden veilig in een zelf gecontroleerde omgeving staan.
Veiligheid
Standaard zijn je bestanden bij de meeste NASsen niet via internet bereikbaar, maar het zou wel kunnen. Als je dat per se wilt, is het zaak om je NAS extra goed te beveiligen. Niet alleen met een (heel stevig!) wachtwoord, maar ook met een extra verificatiemethode. Niet elke NAS kan dat, met name de eenvoudiger exemplaren vallen hier door de mand. Meer geavanceerde NASsen kunnen dit wel. Door een appje op je smartphone te installeren en die te koppelen aan je NAS worden om de minuut unieke codes gegenereerd. Na intikken van je NAS-wachtwoord dien je vervolgens die code – alleen bekend aan jou – in te vullen. Het maakt inbreken door onbevoegden onmogelijk.
Vanaf elk besturingssysteem
Terug naar de basis: bestanden opslaan op een NAS, gewoon lokaal op je eigen thuisnetwerk. Elk modern besturingssysteem heeft een of meerdere methoden aan boord om contact te maken met gedeelde netwerkmappen. Een bekend protocol is bijvoorbeeld SMB, dat zowel door Windows, Linux, macOS en iOS wordt ondersteund. Om bestanden op de NAS te openen (of erop te bewaren) vanaf je iPhone of iPad, is een app als File Browser praktisch. Je koppelt er snel en eenvoudig netwerkmappen mee. Ook Apple’s eigen app Bestanden kan eenvoudig gekoppeld worden aan een gedeelde NAS-map. Start Bestanden en tik op Locaties. Tik vervolgens op de knop met de drie puntjes (…) en dan op Verbind met een server. Voer het IP-adres van je NAS in, alsmede de gebruikersnaam en je wachtwoord. Tik op Verbind en je ziet alle gedeelde mappen op je NAS. Althans: de mappen die toegankelijk zijn via de account die je gebruikt hebt om in te loggen.

Overal en altijd je bestanden bereikbaar
Een NAS maakt de opslag van bestanden volledig onafhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Ook als je er toch voor kiest om Windows 10 te (gaan) gebruiken is centrale NAS-opslag zeer aanbevelenswaardig. Zeker nu we inmiddels geleerd hebben dat Windows 10 in staat is om in een oogwenk alle gebruikersbestanden bij een upgrade te wissen. Vertrouw niet al te veel op lokale bestandsopslag dus, in dit geval! Ook in geval je laptop bomvol belangrijke bestanden en onvervangbare foto’s gestolen wordt heb je een op z’n zachtst gezegd vervelend probleem. Door je NAS als opslag te gebruiken omzeil je die ellende eveneens. En ben je niet meer gebonden aan een specifiek besturingssysteem of stukje hardware!
Meer weten over de NASsen van (vooral) Synology? Lees dan beslist het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit eens. Een network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk. Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.