Bestandsbeheer in iOS

Bestandsbeheer in iOS

iOS is in eerste instantie nooit ontworpen om bestanden te beheren. Per app worden documenten bewaard en that’s it. Onhandig soms, maar oplosbaar! Met FileBrowser is bestandsbeheer in iOS opgelost…

Wat we bedoelen met de ‘onmogelijkheid’ om bestanden te beheren op een iOS-apparaat is dat er geen Verkenner- of Finder-equivalent standaard is meegeleverd. Je kunt dus niet even lekker rondneuzen op de systeemschijf, of uit een centrale documentenmap bestanden opslaan in de ene app en openen in de andere. Voor die laatste actie is er de deelknop, waarmee je een bestand verstuurd naar een andere app. Apple heeft daar goed over nagedacht en los van de eenvoud leidt het ontbreken van een bestandsbeheerder ook tot extra veiligheid. Gerommel met (systeem)bestanden door gebruikers is immers niet mogelijk. Echter: de afgelopen jaren is netwerkopslag enorm in populariteit gegroeid en is een bestandsbeheerder toch best wel handig. Niet zozeer voor op het iOS-apparaat zelf maar meer voor daarbuiten. Je ziet dat er inmiddels wel een geste is gedaan want in de meest recente versies van iOS is de app Bestanden aanwezig. Daarmee is een rudimentaire vorm van bestandsbeheer mogelijk maar echt intuïtief werkt het niet. FileBrowser biedt uitkomst!

FileBrowser voor bestandsbeheer in iOS

De app FileBrowser van Stratospherix is in diverse smaken verkrijgbaar. FileBrowser Business is de meest uitgebreide, maar daar betaal je ook het meest voor. Sinds een tijdje is er ook FileBrowser Go, een abonnementsgebaseerde versie waar je tot €4,49 per jaar voor betaalt. Afhankelijk van hoe vaak je de app gebruikt en of je de extra features nodig hebt laten we de keuze tussen Business en Go wijselijk aan jou over. Tot slot is er ook nog een FileBrowser zonder verdere toevoegingen. We adviseren je om die eigenlijk links te laten liggen. Punt is namelijk dat zowel de Business als Go-versie het snellere SMB3-protocol voor bestandsoverdracht ondersteunen; de ‘toevoegingsloze’ versie doet dat niet en is dus veel trager. Dat merk je vooral bij het overhevelen van grotere bestanden, denk aan bijvoorbeeld het kopiëren van een zelfgeschoten film vanaf de Filmrol naar je NAS. Dat gaat in de Business- of Go-versies een heel stuk rapper!

FileBrowser Business in actie
FileBrowser Business in actie

Onmisbaar

Je maakt per NAS (of andersoortige server, mag ook een clouddienst zijn of desnoods een ftp-server) een snelkoppeling aan. Daarin zitten onder meer IP-adres, accountgegevens en meer verwerkt. Je koppelt aan (bijvoorbeeld weer) die NAS middels een tik op de koppeling. En daarna browse je snel door alle daarop aanwezige gedeelde mappen. Bestanden kopiëren, verplaatsen: het kan allemaal. FileBrowser ondersteunt bovendien allerlei bestandsformaten, dus je kunt documenten inzien of media bekijken en beluisteren zonder de app te verlaten. Zonder meer aanbevelenswaardig voor meer serieus iPad-gebruik en eigenlijk onmisbaar voor iedere bezitter van een NAS.

Overigens: ook met FileBrowser kun je niet op interne systeemmappen rondneuzen, het is dan ook vooral gericht op externe mappen!

Het boek Ontdek iOS 12 van Henny TemminkMeer weten over iOS in de nieuwste uitvoering 12? Lees dan het boek Ontdek iOS 12 van Henny Temmink zeker eens! Internet en e-mail, handoff, het adresboek, Kaarten, iTunes, foto’s, video en nog veel meer: het komt allemaal ruimschoots aan bod.
Meer tips en trucs voor iOS op dit blog? Die vind je HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Bestandsbeheer in iOS”

  1. FB is inderdaad een uitstekende app. Maar nog prettiger vind ik FileExplorerPro. Het enige wat we bij beide apps niet lukt om een 2e iMac te benaderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.