cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel

Cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel

Soms wordt een tabel wat onoverzichtelijk. Cellen kleuren met voorwaardelijke opmaak in Excel brengt dan helderheid! Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel.

Je kunt het uiterlijk van een cel veranderen, afhankelijk van de waarde die erin staat. Dit heet Voorwaardelijke opmaak. Zo kun je bijvoorbeeld cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel. Stel, in een cel kunnen diverse getallen komen en zodra dat getal groter is dan 10, moet dat getal vet worden en moet de cel geel worden met een rand.

Dat stel je als volgt in. Klik op de cel.

  • Je kunt ook meer cellen selecteren, bijvoorbeeld B1 tot en met B20.

Klik in het tabblad Start op Voorwaardelijke opmaak; er gaat een menu open. Klik op Markeringsregels voor cellen. Kies in het vervolgmenu Groter dan; het dialoogvenster Groter dan verschijnt, met een invulvak en een keuzelijst. Je wilt dat de cel verkleurt als de waarde groter is dan 10. Typ 10 in het linkervak. In het rechtermenu staat met woorden een opmaak omschreven.

  • Ben je tevreden met een van de standaardopties in deze keuzelijst, bijvoorbeeld Lichtrode opvulling met donkerrode tekst, dan kies je die en klik je op OK.
cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
Maak kennis met de kleurrijke mogelijkheden van voorwaardelijke opmaak.

Nog meer kleuren

Wil je (in dit voorbeeld) effen geel met zwarte tekst, dan klik je op Aangepaste indeling onder in deze keuzelijst; het dialoogvenster Cellen opmaken verschijnt. Klik op de tab Lettertype, kies bij Tekenstijl voor Vet en kies bij Kleur voor Automatisch (dan krijg je zwarte letters). Klik op de tab Rand en klik op Omtrek; hierdoor komt er straks een rand om de cel. Klik op de tab Opvulling en kies felgeel; dit zorgt voor de achtergrondkleur. Sluit de vensters met een klik op OK. Zodra het getal in deze cel groter wordt dan 10, ziet de cel er anders uit.

cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
Boven de ingestelde waarde krijgt de cel met dat getal een andere kleur.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.

In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken.

Meer tips over Microsoft Excel:


Alle Excel-tips en trucs op Computer Creatief vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.