De harde schijf of SSD vormt de centrale spil als het gaat om opslag van je gegevens. Gaat er iets mis met dit onderdeel, dan zijn de gevolgen soms rampzalig. Gelukkig is een falen vaak voorspelbaar.
Of je nou een traditionele harde schijf, een hybride exemplaar of een SSD gebruikt, ze hebben één ding gemeen. Al deze apparaten kunnen kapot gaan. In het geval van een mechanische harde schijf kan een flinke stoot of val tijdens bedrijf soms al genoeg zijn. Maar ook versleten lagers of de aloude ‘koppencrash’ zijn een recept voor een zeker levenseinde. Gelukkig treden de meeste problemen niet zomaar van het een op het andere moment op. Slijtage vindt langzaam plaats en dankzij ingebouwde slimme software van de harddisk zelf is behoorlijk goed aan te voelen of er iets vervelends gaande is.
Hard Disk Sentinel, vinger aan de pols
Om die gegevens uit te lezen is speciale software nodig. Liefst een programma dat deze zogeheten S.M.A.R.T.-gegevens (gezondheidsgegevens die door de schijf zélf geleverd worden) ook kan interpreteren en op een eenvoudige manier kan weergeven. Zo’n tool is bijvoorbeeld Hard Disk Sentinel. Er is zowel een Standard als een Pro versie beschikbaar, gezien de relatief lage prijs van $29,95 adviseren we je voor deze laatstgenoemde variant te gaan. Die biedt wat aardige extraatjes waaronder een stevige schijfoppervlakcontrole en shreddingopties. Met shredding wordt overigens het veilig verwijderen van bestanden bedoeld, na shredden zijn bestanden écht niet meer terug te halen.
Installeren en vergeten
Hard Disk Sentinel is een typisch ‘set-and-forget’-programma. Na installeren en instellen heb je er geen omkijken meer naar. Zo uit de doos direct na installatie en starten werkt alles meteen. Het is echter handig om onder Instellingen even op Voorkeuren te klikken. Je kan hier onder meer opgeven of je de tool samen met Windows wilt laten opstarten. Altijd doen, want zo ben je zeker van een altijd actieve schijvendokter. Praktisch is verder de optie De schijftemperatuur weergeven op de werkbalk, te vinden onder Drempels / Taakbalkpictogram in het venster Instellingen. Hiermee zie je altijd in één oogopslag of je harde schijf op een zomerse dag niet te heet wordt. In het geval van een laptop en een regelmatig te warme schijf is de oplossing dan eenvoudig. Er zijn ‘koelplaten’ te koop waar je je laptop op zet. In zo’n plaat zitten een of meer ventilatoren verwerkt. Je raadt het al: aanzetten brengt de temperatuur van een laptop snel naar beneden.
Groen is goed
Zolang de pictogrammen (er verschijnt er eentje per schijf, ook USB-exemplaren doen mee) groen zijn is er niks aan de hand. Zodra de kleur verandert naar geel of zelfs rood is er iets mis. Dat kan een geval zijn van een te warme schijf, of er is meer aan de hand. Uitsluitsel krijg je door je muis even stil te houden boven een pictogram. Is achter Contitie 100% vermeld, dan is er – behalve die koortsaanval – weinig mis. Te lang met een te hete schijf draaien verkort de levensduur echter!
Vervangen
Meer gedetailleerde informatie vindt u in het hoofdvenster van Harddisk Sentinel. Maar algemeen kunnen we stellen dat áls er een teruggang in de schijfconditie te zien is, het tijd wordt om de schijf te vervangen. Wacht niet te lang met zo’n vervangactie, want het kan ineens heel snel gaan!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.