Deep Photo Style Transfer: van groene blaadjes herfstblaadjes maken

Deep learning en neural networks, ofwel diep leren en neurale netwerken… Dat is waar het bij moderne computertechnologie om draait. Een computer leert iets door bijvoorbeeld heel veel plaatjes te bekijken en die op een bepaalde manier te analyseren. Dat werkt met algoritmes, het ene algoritme herkent poezen, het andere menselijke gezichten. Het poezenalgoritme is dus heel goed in poezen en wordt daar uiteindelijk steeds beter in. De ontwikkelaar moet wel aan het logaritme duidelijk maken waarop gelet moet worden. Fotografie wordt steeds meer beïnvloed door dat diepe leren. Een computer kan er na een opname heel veel mee kan doen. Het combineren van de opnames van twee lenzen op de iPhone 7 Plus, waardoor je een vage achtergrond kunt creëren is er een voorbeeld van. Met Deep Photo Style Transfer kun je de stijl van de ene foto overbrengen op een andere. Allemaal dankzij het diepe leren.

Je hebt een keer een hele mooie zonsondergang geschoten. Prachtig mooi, diep rood en paars. Je hebt een andere foto, saai, met grijzig weer, maar wel dezelfde mooie bergen. Met Deep Photo Style Transfer kun je die mooie zonsondergang overbrengen naar die saaie foto. De stijl van de ene foto, overzetten naar een andere foto. Leuk? Jazeker. Nep? Ook dat. Het is een techniek die misschien in Photoshop terecht gaat komen. Deep Photo Style Transfer is namelijk samen met ontwikkelaars van Adobe ontwikkelt.

Een stijl overzetten

Je kunt er uitgebreid over lezen in een ‘paper’ van de ontwikkelaars. Ze beschrijven het probleem en hun oplossing. Hun doel was het overzetten van een stijl van een foto, zodat het lijkt of de foto waarop de stijl is overgebracht is genomen onder compleet andere omstandigheden: ander licht, een ander tijdstip van de dag, met compleet andere weersomstandigheden. Een flinke uitdaging, maar uit de foto’s die je in dat verslag kunt zien is het ze aardig gelukt.

Uit het verslag over Deep Photo Style Transfer. De foto uiterst links is de foto waarop de ‘style’ wordt toegepast. De tweede foto van links is de foto waarvan de stijl gebruikt wordt. Uiterst recht het uiteindelijke resultaat.

Mooi of lelijk?

Of de resultaten mooi zijn? Mwah. Neem de voorjaarsfoto die via de style transfer is veranderd in een herfstfoto. Knap gedaan, maar wat moet je ermee? Zoiets dacht ik ook eerst over Dehaze in Photoshop en Lightroom om mist weg te halen bij een mistfoto. Waarom maak je dan een mistfoto? Maar met Dehaze kun je die mistfoto net wat meer pit geven, of kun je details naar voren halen die je anders niet zou hebben gezien. Ik gebruik het inmiddels regelmatig. Niet om de mist weg te halen, maar om het effect van de mist te beïnvloeden.

Zoiets zal ook gaan gebeuren als Style Transfer in Photoshop terecht komt. Creatieve Photoshopshoppers zullen er mooie resultaten mee bereiken. Het zal ongetwijfeld ook afschuwelijk lelijke resultaten opleveren. Jammer dan, dan kijk ik wel een andere kant op.

Wil je meer lezen over Deep Photo Style Transfer? HIER kun je de pdf van de paper downloaden. Heb je een Linux Computer? Dan kun je het zelf proberen. Hier bij Github vind je meer informatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.