Alternatieven voor Photoshop

Betaalde en gratis alternatieven voor Photoshop

Of er ook goede alternatieven voor Photoshop zijn? Natuurlijk zijn er alternatieven voor Photoshop, gratis en betaald, maar zijn ze even goed als Photoshop? We behandelen er in deze blogpost een paar. 

Bij een abonnement op het fotografielidmaatschap van Adobe krijg je in ieder geval Lightroom en Photoshop. Voor € 12,09 (inclusief BTW) in de maand krijg je de beschikking over een heel complete oplossing voor het opslaan en bewerken van je foto’s. Over de voordelen van Lightroom Classic schreven we in een vorige blogpost waarin de alternatieven voor Lightroom Classic aan de orde kwamen. De voordelen van Photoshop? Photoshop is de moeder van alle beeldbewerkings-applicaties. In de loop der jaren is er steeds meer mogelijk geworden met Photoshop. Als je weet hoe Photoshop werkt, zijn je beeldbewerkingsmogelijkheden bijna onbegrensd.

De interface van Photoshop.

Photoshop met AI

Photoshop werd er door al die mogelijkheden niet makkelijker op. Lagen, maskers, het maken van ingewikkelde selecties, het zit er allemaal in, je moet er maar mee leren werken. Toch lijkt Photoshop steeds makkelijker te worden en toch nog steeds uitgebreider. Dankzij AI kun je bijvoorbeeld onderwerpen in je foto steeds makkelijker selecteren. Dankzij AI kun je met Generative Fill onderwerpen in je foto’s toevoegen en veranderen en zelfs je hele foto geloofwaardig uitbreiden. Met de Neural Filters – ook AI – kun je portretten retoucheren, oude foto’s restaureren en nog veel meer. Wil je als fotograaf alles uit Photoshop halen, dan zul je je er in moeten verdiepen. Een boek erover lezen zoals Classroom in a book Adobe Photoshop, een cursus volgen, of zelf veel proberen. Maar zoiets geldt natuurlijk ook voor de alternatieven voor Photoshop.

Affinity Photo

Als je zoekt naar een betaalbaar en écht goed alternatief voor Photoshop, kom je vanzelf uit bij Affinity Photo. Bob Timroff, die Zo werkt Affinity Photo 2 schreef over het werken met Affinity Photo, schreef er in een post op dit blog het volgende over: Als fervent gebruiker van Adobe Photoshop kijk ik met argusogen naar software waarvan wordt beweerd dat het minstens even goed is als het fotobewerkingsprogramma waarmee ik al ruim drie decennia lang met groot genoegen werk. Mijn twijfel duurde echter niet lang. Na enkele uren op mijn iPad Pro met Affinity Photo te hebben gewerkt was ik volledig om en kocht ik eveneens de macOS-versie om zo snel mogelijk over Affinity Photo te kunnen gaan schrijven.

De interface van Affinity Photo.

In diezelfde blogpost schreef hij verder: Ik zie onderhand weinig redenen om Adobe Photoshop niet van mijn Mac te verwijderen. Affinity Photo werkt immers snel en soepel. Het ondersteunt daarnaast zeer hoge resoluties en heeft krachtige en handige beeldbewerkingsfilters. Affinity Photo biedt niet-destructieve aanpassingslagen en live-filters, maakt werken in RAW en 32-bit HDR mogelijk en ondersteunt 32-bit HDR/EDR monitors. Er zijn versies beschikbaar voor Windows en macOS. Het is geschikt voor professioneel gebruik, maakt gebruik van industriële standaards en bevat vele kleurprofielen, waaronder P3, ProPhoto RGB (ROMM RGB), Adobe RGB, Apple RGB, sRGB.

Inmiddels is Affinity Photo versie 2 alweer een tijdje op de markt. We schrijven regelmatig over Affinity Photo op dit blog, bijvoorbeeld over de vernieuwingen in versie 2. Alle blogposts over Affinity Photo vind je HIER. Wil je Affinity Photo kopen? Dat kost je € 74,99. Er zijn versies voor macOS, Windows en voor iOS. De iOS-versie kost je € 19,99 extra.

Photoshop Elements

Er is natuurlijk een alternatief voor het grote Photoshop: Photoshop Elements. Photoshop Elements kun je gewoon kopen bij Adobe (€ 100,43 inclusief BTW), dus geen maandelijks terugkerende abonnementskosten. Het kost ietsje meer dan Affinity Photo, maar dan heb je ook wat. Met Photoshop Elements krijg je een handige manier om je foto’s te ordenen: de Organizer. Deze Organizer zet je foto’s automatisch op datum, onderwerp, personen, locaties enzovoort. Je kunt je foto’s automatisch met behulp van AI bewerken, maar je kunt dat ook zelf doen. Daarnaast zitten er natuurlijk vergelijkbare gereedschappen in als in de grote Photoshop: handig storende elementen te verwijderen, met één klik een onderwerp te selecteren of een achtergrond te verwijderen. Kortom, Photoshop Elements is het ideale alternatief voor Photoshop.

En wil je snel Photoshop Elements leren? Daar is een boek voor! Auteur André van Woerkom vult jaarlijks zijn boek Ontdek Adobe Photoshop Elements aan met de nieuwe mogelijkheden die Adobe elk jaar aan Photoshop Elements toevoegt. Een interview met André over Photoshop Elements lees je HIER. Alle tips & trucs met Photoshop Elements vind je HIER.

Gratis alternatieven

Er zijn verschillende gratis applicaties die je met enige goede wil alternatieven voor Photoshop kunt noemen. GIMP en Pixlr Editor zijn er twee van. GIMP wordt door vrijwilligers geprogrammeerd en bestaat al jaren. GIMP is momenteel misschien het beste gratis Photoshop-alternatief voor fotobewerking. GNU Image Manipulation Program (GIMP) heeft alles wat een foto-editor nodig heeft. Het is gemakkelijk te gebruiken, beschikt over alle tools en is beschikbaar voor Windows-, Mac- en Linux-systemen. Probeer het uit als je op zoek bent naar gratis alternatief. Je zult moeten wennen aan de interface, en, als je RAW-bestanden wilt bewerken, zul je een applicatie als Darktable of Rawtherapee op je computer moeten installeren.

De interface van GIMP

Pixlr werkt in de browser, waardoor je misschien denkt: dat is geen krachtige fotobewerker. Dat valt mee. Op mijn Chromebook gebruik ik het regelmatig en het werkt prima. Voor jpg’s en TIFF-bestanden, maar niet voor RAW. Pixlr Editor is gratis, maar aan de rechterkant van je scherm krijg je daarom wel advertenties. Je kunt voor € 0,75 per maand van de advertenties verlost worden.

De interface van de gratis versie van Pixlr, met rechts een advertentie.

Er zijn nog meer gratis alternatieven. HIER vind je een lijst van 10 verschillende gratis Photoshops. Ook Luminar heeft weer een lijst met gratis alternatieven. 17 alternatieven zelfs! Ze staan zelf bovenaan met Luminar Neo. (Luminar Neo is natuurlijk niet gratis!) Alle waar is naar z’n geld, dus gratis, tja, dat is gratis. Echte ondersteuning, nieuwe mogelijkheden met AI, daar zul je nu eenmaal voor moeten betalen. Maar als je het pad opgaat van Rawtherapee en Gimp: succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.