Try before you die: Affinity Photo

Enkele maanden geleden vroeg mijn uitgever, Bob van Duuren, mij of ik Affinity Photo kende en of ik daar dan ook een boek over zou willen maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik even heb getwijfeld. Als fervent gebruiker van Adobe Photoshop kijk ik namelijk met argusogen naar grafische software waarvan wordt beweerd dat het minstens even goed is als het fotobewerkingsprogramma waarmee ik al ruim drie decennia lang met groot genoegen werk. Mijn twijfel duurde echter niet lang. Na enkele uren op mijn iPad Pro met Affinity Photo te hebben gewerkt was ik volledig om en kocht ik eveneens de macOS-versie om zo snel mogelijk aan het boek te kunnen beginnen.

Wennen

Het moet gezegd worden dat ik even heb geworsteld met het veranderen van mijn vertrouwde workflow, want veel dingen werkten toch heel anders dan ik gewend was. Maar na eenmaal de logica van alle gereedschappen en functies te hebben doorgrond, werd duidelijk dat de mogelijkheden van Affinity Photo onbegrensd zijn. Bovendien is de applicatie zeer betaalbaar (€54,99) en mag je het levenslang blijven gebruiken zonder maandelijkse abonnementsverplichtingen.

Ook op iPadOs

De iPad-app is hierbij helaas niet inbegrepen en kost €21,99. De beschikbare functies in de iPad-versie van Affinity Photo zijn – in tegenstelling tot de iOS-versie van Photoshop – voor 99% identiek aan de desktopapplicatie. De gebruikersinterface is volledig geoptimaliseerd voor gebruik met een iPad. Dankzij de ondersteuning van DCI-P3, ook wel DCI/P3, of Wide Color genoemd, spatten de kleuren van het scherm af. In combinatie met een (12 inch) iPad Pro en pencil is Affinity Photo het walhalla voor zowel fotograaf, grafisch-ontwerper, als illustrator.

Deal or no deal?

Jammer genoeg is er geen package deal beschikbaar om zowel de desktop – als iOS applicatie voor een gereduceerde prijs aan te schaffen, anderzijds wordt er regelmatig gestunt met aantrekkelijke kortingen. Als je Affinity Photo bijvoorbeeld nú koopt, krijg je maar liefst 50% korting op beide pakketten en betaal je slechts € 27,99 voor de desktop-versie en € 10,99 voor de iPad-versie. Het is wat dat betreft nu of nooit. Je kunt natuurlijk ook eerst de desktop-applicatie op proef proberen. Ook in dat geval hebben we goed nieuws, want in verband met de Corona-crisis heb je de mogelijkheid om Affinity Photo geen 30, maar 90 dagen gratis te gebruiken. Ga naar site van Serif (de makers van Affinity Photo) klik op Free trial en vul je e-mailadres in om de downloadlink te ontvangen.

Affinity Photo in de praktijk

Zoals gezegd, veel dingen werken soms net even anders dan je gewend bent in Photoshop, maar de omschakeling en de hierbij behorende leercurve is me alleszins meegevallen. Serif, de ontwikkelaar achter alle Affinity-producten, biedt bovendien talloze videotutorials waarin zowel basishandelingen als uiterst geavanceerde workflows met Affinity Photo worden uitgelegd. Of je nu wilt weten hoe je een achtergrond verwijderd of hoe je de beste 32-bit HDR-afbeeldingen weergeeft, het wordt allemaal even duidelijk aan je voorgeschoteld.

De beste manier om de mogelijkheden van Affinity Photo te ontdekken is natuurlijk door er gewoon lekker mee aan de slag te gaan. Wie eenmaal de logica achter alle functies en gereedschappen ontdekt, zal al snel ontdekken hoe geraffineerd het programma in elkaar steekt.

Dag Photoshop!

Ik zie onderhand weinig redenen om Adobe Photoshop niet van mijn Mac te verwijderen. Affinity Photo werkt immers snel en soepel, ondersteunt daarnaast zeer hoge resoluties, heeft krachtige en handige beeldbewerkingsfilters, biedt niet-destructieve aanpassingslagen en live-filters, maakt werken in RAW en 32-bit HDR mogelijk, ondersteunt 32-bit HDR/EDR monitors, werkt op meerdere besturingssystemen en apparaten, is geschikt voor professioneel gebruik, maakt gebruik van industriële standaards en bevat vele kleurprofielen, waaronder P3, ProPhoto RGB (ROMM RGB), Adobe RGB, Apple RGB, sRGB. Bovendien kan ik tegelijk werken aan mijn projecten op verschillende apparaten. De integratie met externe clouddiensten draagt daar veel aan bij.

Ik hoef zelfs niet bang te zijn dat ik mijn favoriete plug-ins niet meer kan gebruiken, want Affinity Photo ondersteunt (64-bit) plug-ins die compatibel zijn met Photoshop.

Zo werkt Affinity Photo

Het is je wellicht opgevallen dat ik behoorlijk enthousiast ben over Affinity Photo. Dat klopt, ik zou er wel een boek over kunnen schrijven. Oh, wacht… juist ja, dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb dit boek overigens met veel plezier geschreven, al was het wel een hele klus om al die geweldige functies en gereedschappen van Affinity Photo te beschrijven in het aantal pagina’s dat boeken in deze serie nou eenmaal biedt. Dat betekent ook dat sommige onderwerpen wellicht soms minder uitgebreid aan bod komen dan ik op voorhand voor ogen had. Desondanks heb ik hard mijn best gedaan om ervoor te zorgen je tijdens het lezen van dit boek enthousiast raakt over de geweldige mogelijkheden die Affinity Photo te bieden heeft, en je er snel zelf mee aan de slag kunt. Om je een indruk te geven wat het boek te bieden heeft kun je hier een inkijkexemplaar downloaden.

Voorproefje

Als extraatje lees je hier alvast een voorproefje uit het boek Zo werkt Affinity Photo:

360°-afbeeldingen bewerken

Als je me vraagt wat Affinity Photo nu zo bijzonder maakt, dan komen veel functies en gereedschappen bij me op, maar ook één functie in het bijzonder; Equirectangular Projection.

Met deze functie is het mogelijk om zogeheten ‘equirectangular images’, beter bekend als 360°-afbeeldingen, te importeren, te projecteren en vervolgens in de projectie te bewerken met alle gereedschappen, aanpassingen en filters in Affinity Photo.

Het werkt eenvoudiger dan je zou vermoeden. Het enige dat je nodig hebt is een 360°-afbeelding. Als je zelf niet in het bezit bent van hardware of software waarmee je dit type afbeeldingen maakt, dan zijn er op internet oneindig veel 360°-foto’s te vinden die je gratis kunt downloaden.

Afbeelding importeren

Importeer de 360°-afbeelding in Affinity Photo en open het menu Layer, Live Projection, Equirectangular Projection. De afbeeldingslaag verschijnt hierna in de live-projectiemodus en het gereedschap om de projectie te bewerken is automatisch geselecteerd. Hiermee navigeer je door de afbeelding totdat je een onderdeel ziet dat je wilt bewerken. Met de muis of de opties in de contextwerkbalk kun je horizontaal door het beeld bewegen (panning), verticaal (tilting) bewegen, of in- en uitzoomen op de afbeelding.

De eerste stap: importeer een 360°-foto.
Navigeer met de muis of vanuit de contextwerkbalk.

Afbeelding bewerken

Om de afbeelding te bewerken open je het menu Layer, Live Projection, Edit Live Projection. Alle handelingen die mogelijk zijn in Affinity Photo, zijn eveneens mogelijk in de geprojecteerde afbeelding. Je kunt de kleuren bewerken met aanpassingen en filters, (sponsor)tekst plaatsen of markeringen maken. Net als altijd kun je ook delen in de afbeelding verwijderen of anderzijds retoucheren. Verwijder bijvoorbeeld het statief dat gebruikt werd tijdens de 360°-opname, of personen die door het beeld liepen.

Als we de afbeelding projecteren, valt ons oog direct op een ‘storend element’.
Dat poetsen we eenvoudig weg met de Inpainting Brush Tool.

Live projectie verlaten

Om de live projectie te beëindigen en te converteren, open je het menu Layer, Live Projection, Remove Live Projection. De afbeelding met de aanpassingen kun je opnieuw bewaren, of maak een kopie met het menu File, Export.

Alleen de tas moet nog worden weggepoetst. Eerst maar een beetje spelen met de aanpassingsfilters.

Een 2de voorproefje uit het boek Werken met Liquify  vind je HIER.

3 gedachten over “Try before you die: Affinity Photo”

 1. Ik vind het eerlijk gezegd een behoorlijk matige en oppervlakkige demo. Het oordeel aan het eind van de video duurt bijna langer dan de demo zelf 😉
  Gezien zijn overige video’s lijkt de goede man mij ook niet de aangewezen persoon om een dergelijk creatieve applicatie te testen.
  Ben je zelf een (ontevreden) gebruiker van Affinity Photo? Of twijfel je
  nog en ben je toevallig net op de minst inspirerende video over Affinity Photo gestuit?
  Ik vind deze video op de website van Serif in elk geval een veel betere indruk geven van de basisfuncties: https://affinity.serif.com/en-us/tutorials/photo/desktop/video/295557614
  Iedereen zijn mening natuurlijk, maar ik raad de twijfelaar wat dat betreft aan om het programma zelf 90 dagen gratis te proberen. Dat lijkt me voldoende gelegenheid bieden om er achter te komen of Affinity Photo iets voor je is.

 2. De maker van deze demo valt vooral over het detail dat de exportfuncties onder het menu-item ‘Export…’ staan (zoals gebruikelijk bij Mac-applicaties) in plaats van onder ‘Save as..’ (zoals bij Windows de standaard is). Hij laat ook zeker wat sterke punten van AP ten opzichte van PS onderbelicht. Ik ben jaren geleden helemaal op Affinity overgestapt en het het heeft mijn workflow verbeterd (o.a. door de mogelijkheid om binnen een document over te schakelen van een vector- naar een rasterprogramma). Wat je uiteindelijk het fijnste programma vindt, daarover kun je van mening verschillen. Maar welke van de twee de beste prijs/kwaliteitverhouding geeft, dat staat vast.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.