De toekomst van thuiswerken

Thuiswerken lijkt – ook als het aan ‘t bedrijfsleven ligt – steeds meer een blijvertje te worden. Het eerste grote bedrijf is overstag: Twitter. De toekomst van thuiswerken is wat hen betreft de norm vanaf nu.

Als het aan Twitter ligt, mogen werknemer voor altijd thuis blijven werken. Dat nieuws kreeg een ieder die voor het bedrijf werkt namelijk deze week te horen via een aloud (qua medium) e-mailtje. Volgens CEO Jack Dorsey heeft Twitter de afgelopen maanden bewezen dat het concept thuiswerken eigenlijk prima – eh – werkt. En dat betekent dat voor personeel waarvoor geldt dat thuiswerken vanuit bedrijfsperspectief kan – én mensen willen het – dat je daar gewoon van huis uit door kan werken. Tegelijkertijd zien we ook dat Google en Facebook hun thuiswerk-strategieën in ieder geval tot 2021 verlengd hebben. Grote kans dat ook daar een hoop personeel na COVID gewoon lekker thuis aan de slag blijft. Nu zit Twitter in San Francisco, wat niet een bepaald kleine stad is. Het bedrijf had in 2019 zo’n 4600 medewerkers. Als alleen de helft daarvan maar thuis zou blijven werken, zou dat al een enorme berg aan forensenverkeer van en naar dat kantoor schelen. Zou het dan eindelijk eens rustig blijven op de wegen (als van huis uit werken de norm wordt)…? We gaan eens wat fantaseren over de toekomst van thuiswerken!

Forse afname woon-werkverkeer

Natuurlijk: thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. En het zal ook niet voor elk soort beroep kunnen. Maar voor heel veel werknemers kan het wel. Laten we dan ook eens naar de voordelen kijken. Ten eerste is er dus – als het een beetje meezit – een enorme afname in het woon-werk-verkeer. Dat is mooi meegenomen, want dan hoeven er verder geen dure auto-beperkende maatregelen meer genomen te worden. In Nederland kan dan bijvoorbeeld de nauwelijks zin hebbende 100 km/u-regel vanwege stikstof meteen weer overboord. Treinen zullen ook in de spits veel minder uitpuilen. Niet alleen goed voor het welzijn van de gemiddelde reiziger, maar ook zal er een heel stuk minder snelle verspreiding van verkoudheden, griep en andere virussen zijn. Bovendien zou je zomaar ineens min of meer verzekerd kunnen zijn van een zitplaats, wat al een unicum an sich is. De toekomst van thuiswerken ligt dus zeker niet alleen in die fysieke werkplek, maar heeft ook een grote invloed op ons verdere dagelijks leven.

Community-kantoor in de wijk een optie?

Nu vindt niet iedereen het prettig om in de huiselijk omgeving te werken. Voor de een is het een zegen om gewoon lekker vanuit je eigen thuiskantoor te werken. Een ander zit toch liever in een soort kantoorsetting. Maar stel nou eens dat daar bij het ontwerp van nieuwe stadswijken rekening mee wordt gehouden? Zo zou je -zomaar een wild plan – bijvoorbeeld een soort van ‘community-office’ kunnen bouwen. Gewoon een relatief bescheiden kantoorgebouw, opgedeeld in werkruimten waar één of meer mensen kunnen zitten. Voorzien van snel internet. Je hoeft dan alleen ‘s morgens je laptop of tablet mee te nemen, naar je werkplek te lopen of fietsen (zo’n gebouw is immers een wijkvoorziening dan) en aan de slag te gaan. Als dat nou een beetje stevig gesubsidieerd wordt, en ook het bedrijfsleven er in investeert kan je daar als ‘thuis’werker voor niks of een heel bescheiden maandbedrag zitten. Uiteindelijk bespaart ook een bedrijf weer flink op de kosten, want zij kunnen de huur van complete kantoorgebouwen opzeggen.

Laatste fase van de automatiseringsrevolutie

Dat gaat uiteindelijk ook voor een heel ander beeld in steden zorgen. Daar waar nu fantasieloze glastoren na glastoren uit de grond wordt gestampt, komt dat tot een einde. Dat beschermt oude stadsgezichten, bijvoorbeeld. En het vertrek van dit soort mega-kantoren uit stadscentra (of er in ieder geval in de buurt) zorgt voor een enorme afname van verkeersdruk. Allemaal win-win-situaties dus. En onder de streep zou ‘t ook nog wel eens goed voor het milieu kunnen zijn. Zonder dat je daar echt iets voor hoeft te doen; met een beetje planning richt de maatschappij zich nu vanzelf opnieuw in. En dan is – in navolging van de industriële revolutie – de automatiseringsrevolutie eigenlijk pas echt aan z’n laatste fase begonnen. Want het is voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid dat we dankzij internet vanaf zo ongeveer elke plek in de wereld kunnen werken, zonder dat dat – in veel gevallen – merkbare (negatieve) invloed op de kwaliteit van het afgeleverde werk heeft. En dát (zie illustratie bovenaan dit artikel) konden ze zelfs met de wildste fantasieën in het verleden niet bedenken: druk moest het worden…

toekomst van thuiswerken
Lekker thuiswerken, waarom niet? (Bron afbeelding: https://www.needpix.com/photo/download/451594/laptop-woman-coffee-breakfast-working-woman-desk-modern-table-work-at-home)

Meer en meer online ontmoeten en vergaderen

Denk je een beetje verder door, dan zal de coronacrisis ongetwijfeld ook de boeken ingaan als de periode waarin de reislust van mensen flink is afgenomen. Want we zien inmiddels wel in, dat het geen enkele zin meer heeft om voor een vergadering, meeting, congres of zelfs beurs nog de halve wereld over te vliegen. Heel veel van dit soort activiteiten can moeiteloos online afgehandeld worden. En al die online meetings zouden zomaar ook ineens wel eens een heel stuk effectiever kunnen blijken. Geen jetlags meer, geen gepimpel tot diep in de nachtelijke uren waardoor de volgende meetingdagen telkens een beetje meer futloos worden enzovoort. De toekomst van thuiswerken heeft nog veel in petto!

toekomst van thuiswerkenThuiswerken anno 2020 is makkelijker dan ooit. De benodigde hardware bestaat aan de technische kant veelal uit een laptop of computer, eventueel gewapend met meerdere schermen. En daar waar je een jaar of vijftien, twintig geleden nog een hele dure knoepert van een server nodig had om je bestanden op te bewaren, printers mee te delen en software op te draaien is er tegenwoordig de zeer betaalbare NAS. Bewaar je bestanden lekker centraal in huis, deel ze met de zaak. Deel je printer binnenshuis, of desnoods ook via internet. Draai je eigen Office-pakket in de cloud. Installeer een eigen mailserver- en mailclient, zodat al je mail verzameld wordt op die ene NAS. En gebruik datzelfde apparaat in de vrije tijd voor het streamen van beeld en geluid. Inderdaad: alles en meer wat de ‘aloude’ server ook kon (en kan), maar dan in gebruiksvriendelijke afmetingen en met een ultra-laag energieverbruik.

Meer weten over hoe zo’n NAS nou werkt en wat je er mee kunt? Lees dan het boek Werken met een NAS, alles over uw Synology NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit. Waarbij geldt dat het merk zo ongeveer standaard is voor als u op zoek bent naar een veelzijdig apparaat dat onder die naam valt. En dat zonder meer bij de toekomst van thuiswerken past!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.