mooie nieuws-apps

Mooie nieuws-apps voor tablet en telefoon

Nieuws afkomstig van betrouwbare bronnen is altijd van harte welkom. En er is meer dan genoeg mooie nieuws-apps te vinden! We zetten er een paar voor je op rij.

We schreven het al eerder: fake nieuws is opdringeriger en vervelender dan ooit. Laten we dat met z’n allen dus zoveel mogelijk proberen te vermijden. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk gebruik te maken van gerenommeerde mainstream nieuwsleveranciers. Nu heeft het weinig zin om hier voor elke krant of nieuwsorganisatie de bijbehorende veelal mooie nieuws-apps te noemen. De Volkskrant heeft er eentje, De Telegraaf, het NRC en ga zo maar door. Ook CNN – voor de meer internationaal geïnteresseerden die bovendien ook wat meer objectieve geluiden betreffende de Amerikaanse politiek willen lezen of kijken, BBC, Der Spiegel enzovoort: ze hebben allemaal een eigen app. Te vinden in de app store van zowel je i-apparaat als Android-toestel. Wil je zo min mogelijk gekleurd Nederlands nieuws lezen, dan is een oude bekende zeer aanbevelenswaardig: nu.nl. Ook die is in app-vorm beschikbaar. Nadeel van nu.nl is dat je er nauwelijks achtergronden vindt (hoewel dat langzaam aan een beetje aan het veranderen is). Maar gewoon feitelijk, hard nieuws is ook prettig.

Blendle: van alles wat

Ben je op zoek naar meer duiding, dan moet je op zoek naar (digitale) tijdschriften en dagbladen. Een uitstekende kompaan voor nu.nl is wat mij betreft Blendle. Dit van oorsprong Nederlandse initiatief werkt simpel: voor een vast maandbedrag neem je een abonnement op de dienst. Deze biedt vervolgens een uitgebreide selectie uit een scala van tijdschriftartikelen. Elke dag weer opnieuw staat een berg aan artikelen voor je klaar. Dit systeem vormt dus een prima aanvulling op die mooie nieuws-apps.

mooie nieuws-apps
Blendle biedt een uitgekiende selectie aan tijdschrift- en krantenartikelen; deels zelfs de complete inhoud uit diverse bladen.

Kranten en het digitale tijdperk

Dat voor journalistieke producties overigens betaald dient te worden hebben dagbladen de laatste tijd wel heel duidelijk laten zien. Tegenwoordig zit een fors deel van het nieuws op websites van dagbladen (en ook in de apps!) achter een betaalmuur. Daar blijven we toch een wat dubbel gevoel over houden. Enerzijds is er begrip, anderzijds hadden die kranten al veel eerder in moeten springen op de digitalisering van hun ‘antieke’ verspreidingsmodel. Ook zou het bijvoorbeeld erg praktisch geweest zijn als je als bezoeker van zo’n krantensite per artikel kon betalen. Of kort lopende digital-only abonnementen – desnoods per week – af kon sluiten. Vaak is het alleen mogelijk om zo’n abonnement voor meerdere jaren vast te leggen en dan loopt het ineens allemaal heel snel in de papieren. Het genoemde Blendle was voor velen dan ook een verademing. Helaas stapten veel Nederlandse kranten (een aantal Belgische doet wel nog gewoon mee) eruit. Omdat ze vonden er niet genoeg aan te verdienen. Onlangs is Blendle weer begonnen met kranten. Maar zélfs als je al een Blendle-abonnement hebt, moet je dan nog altijd extra per krantenartikel betalen. Daar klopt gevoelsmatig ergens iets niet. Misschien moeten we maar gewoon accepteren dat het concept krant op z’n laatste benen loopt?

Stel je eigen nieuwsmagazine samen met Flipboard

Op zich is dat niet eens zo’n heel gekke gedachte. Want kijk eens naar een app als Flipboard (check de app store van jouw apparaat voor de app, de webversie vind je alhier). Feitelijk stel je hiermee je eigen, zichzelf continu updatende digitale krant mee samen. Kies je interessen en er ontstaat een virtueel doorbladerbaar digitaal magazine. Met daarin artikelen verzameld die jouw interessen afdekken, afkomstig van gerenommeerde bronnen. Inclusief de gratis toegankelijke achtergrond- en nieuwsartikelen van kranten. Zo heb je in ieder geval geen last van die vervelende betaalmuurmeldingen. Totdat de dagbladen natuurlijk ál hun artikelen achter die muur verstoppen, een niet onbestaande mogelijkheid. Aardig van Flipboard (zie afbeelding bovenaan dit artikel) is verder dat je makkelijk een mix van zowel buitenlandse als Nederlandse bronnen in één ‘magazine’ kunt gieten. Dit soort systemen zijn de toekomst: mooie nieuws-apps die helemaal configureerbaar zijn naar eigen nieuwsbehoeften.

Digitale leesmap; Readly & co

Ook in opkomst zijn de ‘tijdschriftenstreamers’. Voor een vast bedrag – meestal weer die afgezaagde €9,99 per maand of een bedrag daaromtrent – krijg je toegang tot een ongelimiteerd lezen van de tijdschriften die de dienst in het assortiment heeft. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld Readly, met een flinke bibliotheek aan Nederlandse en buitenlandse bladen. Let wel goed op of jouw geliefde tijdschriften daadwerkelijk door de ‘streamer’ worden aangeboden, want veel diensten hebben vaak net weer een ander assortiment. Daar waar bijvoorbeeld muziekstreamingdiensten als Spotify, Deezer en Tidal min of meer een overlappende catalogus hebben, is dat bij de tijdschriftenstreamers (vergelijk die eigenlijk maar gewoon met de aloude leesmap, maar dan een stuk hygiënischer) vaak niet het geval. Plus dat er ook nog altijd uitgevers zijn die er liever niet aan mee doen om uiteenlopende redenen.

mooie nieuwsapps
Readly is het best te zien als de digitale versie van de aloude leesmap, maar dan een wel extreem gevuld exemplaar.

Back to basics met Teletekst

Een heel handige nieuwsapp – en tegelijkertijd een soort van digitale dinosaurus – is het aloude Teletekst. Verwacht hier vanzelfsprekend geen uitgebreide achtergronden, maar puur to-the-point nieuws. Het aantal tekens per Teletekst is immers beperkt, dus de makers moeten de pagina’s kort en feitelijk houden. Heerlijk om even snel door te nemen als je weinig tijd hebt. Pagina 101 is het startpunt voor nieuws. De app toont het beeld in dezelfde vorm als op tv: simpel, old school. En doet het dientengevolge ook uitstekend op smartphones. Links naar de iOS- en Android-versies vind je op deze pagina. Net als links naar de NOS-app, ook een alleraardigste nieuwsapp.

mooie nieuws-apps
Teletekst is het oudste digitale publieksmedium dat ook in 2020 nog prima draait. Inmiddels ook online. Of zoals hier in een app. Groot voordeel is dat teksten heerlijk compact en feitelijk zijn.

Kortom: er zijn meer dan genoeg apps voor mobiel gebruik te vinden die of gratis of tegen betaling betrouwbaar nieuws bieden. Vooral de exemplaren die meerdere bronnen onder één dak verzamelen zijn ideaal: bij twijfel kun je dan altijd snel checken hoe een andere bron het nieuws brengt. De geneugten van de moderne tijd, mooi toch?

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.