Vakantiefoto’s: onderweg bewerken en delen

Ik kwam thuis van de vakantie met zo’n 3300 foto’s op verschillende SD-kaartjes. Foto’s, allemaal geschoten in Raw, die ik aan Lightroom moest voeren en die ik moest sorteren en bewerken. Daarnaast had ik met mijn mobiele telefoon ook honderden, misschien ook wel een paar duizend foto’s gemaakt. Hoe ga je om met een dergelijke hoeveelheid foto’s tijdens en na de vakantie?

Het plan was om zo licht mogelijk te reizen. Voor de fotografie nam ik mijn Fuji X-Pro-1 met mijn nieuwe 18-55mm-lens en mijn Galaxy Note 4 mee. Verder alleen mijn Nexus 9 (een Android-tablet), met een usb-kabeltje en verloopstekkertje. Geen laptop met Lightroom en Photoshop, dat maakte de bagage alleen maar zwaarder en ik had ook geen zin om de Raw-bestanden te gaan bewerken, panorama’s in elkaar te steken, dat moest maar thuis.

Onderweg

Onderweg schoot ik naar hartenlust met de Fuji en de Galaxy Note. Raw op de Fuji, jpeg op de Note 4. Mijn vrouw maakte ook veel foto’s met haar Moto G en ‘s avond in de hotelkamer bekeken wat we die dag hadden gemaakt. Onze wederzijdse jpeg’s kwamen – als de wifi een beetje meewerkte – op Google Foto’s en vervolgens in een gezamenlijk album Vakantie 2016. Vanuit dat album kwam een selectie op de Facebook-wall van mijn vrouw, zodat het thuisfront de reis een beetje kon volgen als ze dat wilden.

Een album in Google Foto's van de tweede week van de vakantie.
Een album in Google Foto’s van de derde week van de vakantie.

 

De foto’s op de Fuji waren in Raw en stonden op een sd-kaartje. Ik had kunnen kiezen om met de camera gelijktijdig Raw én jpeg te schieten, maar dat had ik niet gedaan. Ik kon de camera met een kabeltje en verloopstekker aan het Android-tablet hangen, dan startte daar de Camera Importer op, die alleen maar jpeg’s wilde importeren. De Raw-bestanden op het sd-kaartje werden niet herkend. Als er een paar mooie foto’s van die dag waren die leuk waren voor op de Facebook-pagina, dan zette ik die in de camera om naar jpeg. De software van Fuji in de camera was best aardig, maar natuurlijk geen vergelijk met de mogelijkheden die Lightroom en Photoshop bieden. Met de foto’s die ik schoot om later panorama’s van de maken kon ik in ieder geval niets. Voor een panorama gebruikte ik de Galaxy Note, waarbij Google Foto’s de panorama’s veelal automatisch voor me in elkaar zette.

Foto's importeren vanaf de Fuji X-Pro 1 naar een Android-tablet met behulp van de Camera Importer, die alleen maar jpeg-bestanden lustte.
Foto’s importeren vanaf de Fuji X-Pro 1 naar een Android-tablet met behulp van de Camera Importer, die alleen maar jpeg-bestanden lustte.

Onderweg bewerken

Om de foto’s onderweg te bewerken gebruikte ik drie apps: Google Foto’s, Snapseed en Lightroom Mobile. De bewerkingsmogelijkheden in Google Foto’s zijn beperkt. Licht en donker aanpassen, Kleur en Opvallend zijn de eenvoudige mogelijkheden. Als ik niet teveel wilde aanpassen gebruikte ik Google Foto’s, wilde ik meer veranderen, dan gebruikte ik in bijna alle gevallen Snapseed. Met Snapseed heb je veel meer mogelijkheden dan in Google Foto’s. Je kunt er bijvoorbeeld ook selectief mee corrigeren en een foto mooi naar zwart-wit omzetten. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid. Met Lightroom Mobile deed ik minder, hoewel Lightroom Mobile veel van de bekende gereedschappen heeft van Lightroom desktop waarmee ik gewend ben te werken.

De uitgebreide mogelijkheden in Snapseed om op je mobiele apparaten foto's te bewerken.
De uitgebreide mogelijkheden in Snapseed om op je mobiele apparaten foto’s te bewerken.

Waarom dan niet? Dat had te maken met de samenwerking tussen Google Foto’s, Snapseed en Lightroom Mobile. Vanuit Google Foto’s, waar al mijn foto’s op de Galaxy Note automatisch naartoe gaan, kan ik heel makkelijk naar Snapseed. Heb ik de foto bewerkt in Snapseed en bewaard, dan verschijnt die foto ook weer automatisch in Google foto’s. Een foto delen vanaf Google Foto’s met Lightroom Mobile kan niet: de Lr Mobile-app verschijnt niet tussen alle verschillende deelmogelijkheden in Google Foto’s. Ik moest dus ofwel handmatig een foto toevoegen aan Lr Mobile, of Lr Mobile zo instellen dat elke foto die ik nam erin terecht kwam. Dat laatste wilde ik niet en handmatig foto’s toevoegen kwam er meestal niet van, omdat ik zo handig tussen Google Foto’s en Snapseed kon uitwisselen.

Deze manier van omgaan met de vakantiefoto’s tijdens de reis werkte prima. Facebook werd voorzien van een selectie van onze foto’s en mensen vonden het leuk om zo onze reis te kunnen volgen. Eenmaal weer thuis had ik vier kaartjes met een totaal van 3300 Raw-foto’s die ik moest gaan uitzoeken en bewerken. Daarover in een volgende blogpost.

Hoe deed jij het met je foto’s tijdens de vakantie? Had je een bepaalde – misschien veel betere – manier om je foto’s te bewerken en te delen? Ik lees het graag in de reacties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.