Geheugenkaartjes onderweg back-uppen: een oplossing van een tientje

Tijdens je vakantie onderweg al je geschoten Raw-foto’s sorteren, waarderen en bewerken op een meegenomen laptop heeft zo zijn voordeel. Je kunt bijvoorbeeld een back-up van de foto’s op je sd-kaartje op de harde schijf van je laptop maken. Dus keek ik onderweg af en toe zenuwachtig in mijn rugzak of ik mijn sd-kaartjes nog wel paraat had. Ik had tenslotte geen back-up. Is er dan geen handige oplossing voor het maken van back-ups onderweg?

De grootste angst als je op reis bent is dat er iets met je foto’s gebeurt. Je camera wordt gejat of je laat je tas met sd-kaartjes ergens liggen en als je geen back-up hebt van je foto’s, dan ben je de sigaar. Al je foto’s zijn weg.

Imagetank

Nu bestaan er wel oplossingen voor het maken van back-ups van je geheugenkaartjes met een zogenaamde Imagetank. Een Imagetank is een harde schijf met een slot voor een geheugenkaartje. Met één druk op de knop maak je een back-up van je foto’s op de harde schijf van de Imagetank. En als je die Imagetank dan op een andere plek bewaart dan je geheugenkaartjes, heb je na diefstal of ander ongemak altijd je foto’s nog. Klinkt als een goed oplossing, ware het niet dat zo’n Imagetank, waar je bijvoorbeeld 500GB op kwijt kunt, in Nederland zo’n 349,- euro kost. Geen kattenpis.

Een goedkope oplossing

Toen ik – pas na de vakantie – op zoek ging naar oplossingen voor het onderweg maken van back-ups, kwam ik een eenvoudige én goedkope oplossing tegen. In een van de forums van dpreview zag ik een oplossing voor maar een tientje (€10,-)! Nu ja een tientje… dat geldt alleen als je de meeste spullen al in huis hebt. Voor deze oplossing heb je:

  • een Android-telefoon nodig,
  • een powered-usb-hub,
  • een kaartlezertje waar je sd-kaartje in past met usb-aansluiting,
  • een draagbare usb-harde schijf.
Een goedkope oplossing voor het maken van back-ups van je sd-kaartjes tijdens je vakantie.
Een goedkope oplossing voor het maken van back-ups van je sd-kaartjes tijdens je vakantie. (Oplossing van Andreas Bank.)

Dat klinkt nog steeds prijzig, maar het kan meevallen. Tegenwoordig hebben veel mensen nog wel ergens een usb-harde schijf liggen. Heb je dat niet, dan kost een 1 terrabyte harde schijf tegenwoordig nog maar zo’n €60,-. Dat is het duurste onderdeel van deze oplossing. Een sd-kaartlezertje dat je aan die hub kunt hangen zag ik aangeboden op ebay vanaf $0,99 tot aan $9,99. Dan nog een powered usb-hubje, kost ook niet meer dan €20,-. Totaal ben je dan voor onder de €100,- klaar. Op de mobiele Android-telefoon na dan, maar ik ga er vanuit dat je die hebt.

Die Android-telefoon heb je nodig om met behulp van de file browser op je telefoon de bestanden van je sd-kaartje naar de harde schijf te kopiëren. Je krijgt op je telefoon de harde schijf én het kaartlezertje te zien, waardoor je de bestanden kunt kopiëren. En klaar ben je.

Degene die deze oplossing heeft bedacht eindigt op zijn blog waar hij een en ander beschrijft met de waarschuwing dat het niet altijd werkt. Probeer het op je eigen risico!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.