remote desktop

Remote desktop app voor iOS

Voor werk bij de uitgever maak ik met enige regelmaat gebruik van een remote desktop app. Dat was tot voor kort de toch wat gelimiteerde en instabiele app van Microsoft. Inmiddels is het ‘t veel betere Remotix.

De Microsoft remote desktop app voor iOS werkt best aardig. Een van de meest irritante dingen aan het ding is echter dat ‘t nog wel eens de neiging heeft om te crashen. En dan moet je de app weer herstarten, opnieuw verbinding maken. Kortom: dat leidt af. Verder geldt dat de resolutie die de app ondersteunt niet instelbaar is en erg conservatief (lees: laag) is ingesteld. Last but not least is er geen native support voor een muis. Allemaal redenen om eens op zoek te gaan naar een alternatief. Na grondig bestuderen van de mogelijkheden die de vele apps die verbinding kunnen maken met een remote desktop kwamen we uit bij Remotix. Ook omdat hier de update-geschiedenis laat zien dat de software al een tijd meedraait én regelmatig van updates voorzien wordt. Dat is trouwens een van de eerste dingen waar je naar moet kijken als je op zoek bent naar een app: is het al jarenlang verweesd of wordt het actief bijgehouden?

Remotix

Remotix kost maar een paar Euro, dus om de kosten hoef je het alvast niet te laten. Je krijgt er een uitgebreide app met heel veel mogelijkheden voor verbinden met een computer op afstand voor. Wat vooral mooi is, is de support voor Retina-resolutie (ofwel de native resolutie van bijvoorbeeld je iPad) met passende scaling. Het eindresultaat oogt zelfs mooier dan wat Windows standaard zelf in de aanbieding heeft qua scherpte! En het werkt heel simpel. Kies in de settings van de machine waarmee je verbindt simpelweg voor Autofit (Retina) en een Destop Scale van 175% of 200% en je kijkt je ogen uit! Bijzonder is verder dat Remotix de muis ondersteunt, in tegenstelling tot de app van Microsoft. Ofwel: links- en rechtsklikken, slepen: het werkt allemaal. Praktisch is dat je kunt kopiëren en plakken tussen de remote desktop en iPad en vise versa.

remote desktop
Windows 10 oogt haarscherp in Retina-resolutie met correcte scaling, zoom maar eens in op deze afbeelding in volledige resolutie!

Ideaal voor thuiswerken

Speciale toetsen bereik je via de knoppenbalk onderin beeld, net als wat andere handige features. Remotix kan overweg met RDP, ofwel het standaardprotocol om verbinding te maken met Microsoft Windows. Maar ook verbinden via VNC en andere protocollen is geen probleem. Mocht je zelfs wat willen gamen, dan zou dat kunnen via het eigen protocol van de makers van Remotics, NEAR. Hebben we niet getest, want niet nodig. Overigens zien we alvast wel dat ondanks de – zeker voor Windows – zeer hoge resolutie alles ook zonder NEAR razendsnel reageert. Geen vervelende ‘lag’ dus. Kortom: een mooie ‘must have’-app voor als je thuiswerkt en inlogt op een remote desktop bij je baas. Vraag wel even of je deze app mag gebruiken, sommige bedrijven willen dat niet onder ‘t motto ‘wat de boer niet kent, vreet ie niet’. Of gewoon omdat de infrastructuur anders werkt.

remote desktopDat die iPad – zeker in de Pro-uitvoering, maar onderschat de reguliere versies ook zeker niet! – bij uitstek geschikt is voor relaxed thuiswerken mag geen verrassing heten. Sinds de komst van iPadOS is het een wel heel aanlokkelijke laptopvervanger geworden. Je neemt ‘m makkelijk overal mee naartoe, je werkt vele, vele uren op een enkele batterijlading en de kwaliteit van de beschikbare apps is hoog. Meer weten over de meest recente versie van Apple’s besturingssysteem voor de iPad? Lees dan het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink eens. En laat je verbazen over de vele mogelijkheden die de tablet in combinatie met dit OS te bieden heeft. Nu inclusief volledige support voor muisbediening sinds de meest recente update.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Remote desktop app voor iOS”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.