tabbladgroepen in Edge

Tabbladgroepen maken en beheren in Edge

Handboek Windows 11, 2e editie

Tabbladgroepen in Edge onder Windows 11 mogen weer van Microsoft. Ze zijn een tijdje weggeweest, maar nu weer terug. Hieronder leggen we uit hoe deze feature werkt, een extract uit het gloednieuwe boek Handboek Windows 11, 2e editie van Peter Kassenaar. Hoe doe je dat: tabbladgroepen maken en beheren in Edge?

In Internet Explorer (de voorganger van Edge) was het mogelijk meerdere tabbladen te groeperen en ze gezamenlijk op te slaan als favoriet, of als tabbladgroep. Ze konden dan ook als groep opnieuw geopend worden. Deze optie was in Edge eerst verdwenen, maar is in de laatste versies weer teruggekeerd. Ook dit kan een handige manier zijn om bij elkaar behorende websites samen te tonen. Tabbladgroepen kunt u openvouwen of samenvouwen.

Tabbladgroepen maken en beheren in Edge

Stel dat in twee tabbladen zowel nos.nl als nu.nl geopend zijn. Deze willen we bundelen in een nieuwe groep Nieuws. Dit gaat dan op de volgende wijze.

1 Klik met de rechtermuisknop op de eerste website (in ons voorbeeld nos.nl) en kies Tabblad toevoegen aan een nieuwe groep.

2 Typ de naam van de nieuwe groep, bijvoorbeeld Nieuws, en kies een kleur waarmee de tabs gemarkeerd worden.

3 Geef aan of de tabbladgroep vastgemaakt moet worden of niet. Vastgemaakte tabbladgroepen worden net als vastgemaakte tabs opnieuw geopend nadat Edge is gesloten. Alle tabbladen in de groep worden dan geladen. Dat duurt natuurlijk wel wat langer.

4 Klik met de rechtermuisknop op het tweede tabblad (in ons voorbeeld nu.nl) en kies Tabblad toevoegen aan groep, Nieuws.

tabbladgroepen in Edge
Sites samenvoegen in een tabbladgroep.

Groepen samenvouwen

De sites in de tabbladen behoren nu tot dezelfde groep. Dit is te zien aan de gekleurde lijn boven de tab. Klik op de naam van de tabbladgroep om hem samen te vouwen of juist open te vouwen.

tabbladgroepen in Edge
Een groep samengevouwen en opengevouwen.

Door met de rechtermuisknop precies op de naam van de groep te klikken (en niet op een individueel tabblad) is altijd een andere naam voor de groep in te stellen, of kunt u de kleur van de tabbladgroep aanpassen.

Ook is op deze wijze de groep op te heffen, zijn nieuwe tabs aan de groep toe te voegen of is zelfs de hele groep in een eigen venster te openen.

tabbladgroepen in Edge
Beheer een tabbladgroep verder via het snelmenu van de rechtermuisknop.

Handboek Windows 11, 2e editie

Handboek Windows 11, 2e editie

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Het Handboek Windows 11 is een essentiële gids voor iedereen die wil leren hoe je het meeste uit Windows 11 kunt halen. Of je nu nieuw bent met het besturingssysteem of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om een efficiëntere en plezierigere computerervaring te creëren. Met zijn heldere uitleg en praktijkgerichte benadering is het Handboek Windows 11 de perfecte gids voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van Windows 11.

Meer tips over Windows 11:

 • Windows 11 als reclamebord
  Windows 11 als reclamebord?

  Microsoft is op steeds meer plekken advertenties aan het injecteren in Windows 11. De meeste gebruikers zijn er niet blij mee, maar het zal toch de toekomst worden: Windows 11 als reclamebord.

 • De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten
  De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

  In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

 • Chrome OS Flex
  Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

  Oktober komt langzaam aan dichterbij. En als het aan Google ligt, wordt dat dé maand waarop velen overstappen op Chrome OS Flex. Als vervanger voor het dan ter ziele gegane Windows 10.

 • werken met vensters in Windows 11
  Werken met vensters in Windows 11

  Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden.

 • Een schermafdruk maken in Edge.
  Een schermafdruk maken in Edge

  Het maken van een schermafdruk in Edge komt regelmatig van pas. Bijvoorbeeld om even iets te kunnen onthouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

 • sneltoetsen in Windows 11
  Sneltoetsen in Windows 11

  Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat!

2 gedachten over “Tabbladgroepen maken en beheren in Edge”

 1. Hallo Peter,
  Ik vind tabbladgroepen heel fijn in het gebruik.
  Ik doe dat verticaal omdat dit voor mij beter werkt.
  Ik ga binnenkort een schone Windows 11 installatie doen.
  Is er een manier om de tabbladgroepen te bewaren of exporteren? Of komen ze vanzelf weer terug als ik me weer aanmeld?
  Met vriendelijke groet,
  Paul Kahlert

  1. Dit is het antwoord van Peter Kassenaar:
   Het lijkt erop dat Tabbladgroepen in Edge NIET worden bewaard in je account. Na een nieuwe/schone installatie zijn ze dus verdwenen.

   Ik heb dat zelf niet getest, maar zie bijvoorbeeld deze pagina’s:

   https://answers.microsoft.com/nl-nl/microsoftedge/forum/all/edge-gesloten-groepen-openen/819a187d-77af-4db5-bfb7-66ca9b28edc7
   https://answers.microsoft.com/en-us/microsoftedge/forum/all/how-do-i-save-tab-groups-to-my-edge-profile/3f037729-101d-4869-a1cf-3cfe6d3d85e6 (Engelstalig).

   Wellicht is het mogelijk de adressen van de tabbladen in een groep in een map op te slaan en later (handmatig, vrees ik) opnieuw te openen zoals in een van de artikelen wordt aangegeven.

   Maar een geautomatiseerde oplossing lijkt er op dit moment niet te zijn…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.