Gezichtsherkenning en Persoonsverwisseling in Google Foto's

Persoonsverwisseling in Google Foto’s oplossen

Gezichtsherkenning wordt steeds beter en eigenlijk steeds enger. De Volkskrant schreef over de inbreuk op de privacy die die gezichtsherkenning maakte in een winkel van Jumbo. Toch zit die gezichtsherkenning in onze software zoals Lightroom en worden onze gezichten herkend op de servers van Google. We gebruiken het omdat dat zo handig is in Google Foto’s. Misschien is er een kleine troost over die gezichtsherkenning en de privacy: regelmatig werkt die gezichtsherkenning helemaal niet goed in Google Foto’s. Zoals bijvoorbeeld bij het herkennen van mijn kleinzoon van 5 en zijn broer van nog geen 1 jaar: die haalt Google Foto’s regelmatig door elkaar. Hoe los je een dergelijke persoonsverwisseling in Google Foto’s op?

Naar aanleiding van een aantal reacties op deze blogpost schreef ik een vervolg: Foute gezichtsherkenningen in Google Foto’s aanpassen, in de hoop een antwoord te geven op de vragen over het ‘potloodje’.

Dit is Liam!

Als je dan toch die gezichtsherkenning in Google Foto’s hebt aangezet, wil je ook dat die goed werkt. Soms werkt die verbazend goed als er een persoon herkend is die heel klein op de foto staat, maar soms slaat Google Foto’s de plank volkomen mis. Toen mijn 2de kleinzoon Liam vorig jaar maart werd geboren zorgde ik ervoor dat Google Foto’s hem kon herkennen door al vanaf het begin zijn foto’s te labelen: dit is Liam, Google Foto’s. Nu, na bijna 10 maanden haalt Google Foto’s Liam door elkaar met Tiago zijn broer van 5. Ik kan er met mijn pet niet bij dat Google ze door elkaar haalt. Een foto die je bijvoorbeeld met je telefoon neemt heeft altijd de tijd en datum in zich. Dus een foto van een baby – Liam – die je op 19 januari 2020 maakt, kan nooit Tiago zijn die al 5 is.

Hoe los je de persoonsverwisseling in Google Foto’s op?

Gezichtsherkenning en Persoonsverwisseling in Google Foto's oplossen
Dit is Liam en niet Tiago. Je kunt het oplossen door op het potloodje bij People te tikken.

Ik kan wel blijven mopperen op Google foto’s maar het haalt ze nu eenmaal door elkaar. Het gaat erom: hoe los je het op? Dat kan heel eenvoudig, het is alleen wel een klusje, zeker als je heel veel foto’s achter elkaar hebt geschoten. Die reeks moet je dan een voor een aanpassen. Het gaat zo: Open de foto is Google Foto’s en kies voor de Info over de foto. Als er een gezicht op herkend is staat dat er naast. In dit voorbeeld is het dus een foto van Liam, die herkend is als Tiago. Bij People zie je ook een potloodje. Klik of tik daarop. Tik of klik op het fout herkende gezicht. Alle herkende gezichten in Google Foto’s verschijnen, waarna je een keuze kunt maken voor de juiste persoon.

Google Foto’s leert er niets van

Persoonsverwisseling in Google Foto's
Tik of klik op het potloodje bij People (links). Tik vervolgens op het gezicht waarin nu een rood rondje met een -teken staat (midden). Kies vervolgens uit de herkende gezichten naar het juiste gezicht (rechts).

Het is helaas dan niet zo dat Google Foto’s denkt: Hee, ik had die twee verwisseld. Stom, stom stom! Ik voer dat meteen even door in de reeks foto’s die van Liam werd geschoten. Nee hoor, je moet die foto’s dus een-voor-een afgaan. Het gaat wel iets sneller, want je kunt nu meteen als je op het potloodje hebt getikt voor de juiste persoon kiezen, zonder dat je in je honderden gezicht moet bladeren. Google Foto’s leert er ook weinig van. Het blijft Liam en Tiago nu al maanden door elkaar halen. Misschien denk je: laat maar zitten dat handmatige aanpassen, ik weet zelf wel wie wie is. Ik blijf het wel corrigeren. Het irriteert me dat Google Foto’s zo stom is om ze door elkaar te halen. Ik wil een eind aan die persoonsverwisseling in Google Foto’s en ik probeer Google Foto’s te trainen. Tot nu toe helaas zonder resultaat.

Naar aanleiding van een aantal reacties op deze blogpost schreef ik een vervolg: Foute gezichtsherkenningen in Google Foto’s aanpassen, in de hoop een antwoord te geven op de vragen over het ‘potloodje’.

Meer lezen over wat mogelijk is met Google Foto’s op jouw telefoon, pc of tablet? In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogposts die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.  Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

5 gedachten over “Persoonsverwisseling in Google Foto’s oplossen”

  1. Leuk beschreven hoe je Google Foto’s kunt corrigeren. Maar dat potloodje bij Mensen verschijnt bij mij helemaal niet! Hoe kan ik foto’s die Google Foto’s heeft gemist dan wel handmatig toevoegen aan de gezichtgroep?!

    1. Ik tik op een foto waarop mensen staan, die wel of niet herkend zijn. Daarnaast zie ik een potloodje verschijnen. Dit doe ik dan op mijn computer in de browser. Op mijn Androidtelefoon, in de Google Foto’s app, tik ik op de drie-puntjes rechtsboven en ook dan krijg ik een potloodjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.