Extra goedkoop afdrukken met je laserprinter

Een laserprinter is qua afdrukkosten al een heel stuk goedkoper dan een inkjet. Maar – zeker als de printer al een beetje op leeftijd komt – het kan nog goedkoper!

Inkjetprinters zijn dure apparaten in het gebruik. Daar schreven we al eens eerder uitgebreid over, de laserprinter voor de dagelijkse afdrukken kwam toen al als duidelijke winnaar uit de bus wat kosten betreft. Er zijn diverse soorten laser (en LED) printers. Ze werken wat afdrukken betreft allemaal volgens hetzelfde principe. Qua tonercartridges zijn er verschillen in de opbouw. En daarmee doelen we niet op een passend merk en type voor uw printer (dat verschilt per model), maar op de algemene opbouw. Veel fabrikanten hebben namelijk voor een combinatie van toner plus drum gekozen. Je vervangt dus telkens beide onderdelen. Ergens jammer, want je betaalt meer dan een losse toner zou kosten, terwijl de drum vaak nog veel langer mee kan. Een fabrikant als Brother verkoopt vaak printers die gebruik maken van een gescheiden toner en drum. Waardoor de toners goedkoper zijn. Maar het kan nóg goedkoper.

Eerst origineel om garantie-ellende te voorkomen

Als je laserprinter nog jong is, is het verstandig om zeker de eerste paar keer een originele toner te kopen. Zeker zolang het apparaat nog onder garantie valt. Daarna wordt het interessant om eens naar een alternatief te kijken. In geval van een printer met gescheiden toner- en drumunit adviseren we je te wachten tot de drum vervangen moet worden. Die gaat zo’n 20.000 pagina’s mee. Soms werkt een originele drum in combinatie met een alternatieve toner niet goed en krijg je last van te lichte of donkere pagina’s, grijze achtergronden en andere ellende. Vaak werkt de combinatie alternatieve drum plus alternatieve toner van hetzelfde merk ‘t best. Wij hebben hier een oude Brother HL-5250DN staan. Oud, maar capabel, want het ding doet eigenlijk in niets onder voor de printers die nu in de winkel staan. 1200 DPI afdrukresolutie, dubbelzijdig afdrukken, PostScript-compatibel; wat wil een mens nog meer? Alleen wordt het aanschaffen van originele drums en toners wel wat te veel van het goede voor deze oudgediende. Op zoek dus naar een methode naar éxtra goedkoop afdrukken met je laserprinter!

Wel heel goedkoop

Na wat speurwerk op eBay kwamen we een setje bestaande uit twee toners en een drum tegen. Kosten samen: minder dan drie tientjes. Werkt dat echt? Maar eens besteld. Na installatie van beide onderdelen rolden er zowaar schitterende prints uit de printer. De eerlijkheid gebied te zeggen dat we in het verleden al eerder alternatieven gebruikten (van een andere leverancier), ook toen waren de ervaringen prima. Wel geldt dat daar waar de originele Brother drum zo’n 20.000 pagina’s mee gaat, de alternatieven soms al na een pagina of 5000…6000 beduidend slechter worden. Is dat een drama? Neu, voor dit soort prijzen niet. Een originele drum van Brother kost namelijk meer dan €140, dus ach. Kortom: met een alternatief ga je pas echt goedkoop afdrukken met je laserprinter.

goedkoop afdrukken met je laserprinter
Op bijvoorbeeld eBay vinden we een overdaad aan goedkope toners, drums en combinatie-sets bestaande uit toners en drum(s) voor onze laserrprinter.

Besparen maar, zouden we zeggen

Ook voor cartridges bestaande uit een drum en toner ineen zijn natuurlijk alternatieven verkrijgbaar. In alle gevallen geldt dat ze goedkoper zijn. Nu hebben we zelf alleen ervaring met pure zwart-wit laserprinters. Mogelijk ontstaan bij kleurenlaserprinters in combinatie met alternatieve toners kleurafwijkingen, al zal dat in de praktijk wel meevallen. De besparingen lopen dan in ieder geval nog sneller op. Wel is het een kwestie van na installatie van een alternatief in het begin even goed op te letten. Maakt de printer ineens wel heel gekke geluiden? Of zijn afdrukken bijvoorbeeld van slechte kwaliteit met zwarte (toner)vlekken verspreid over het papier? Dan is het zaak om de alternatieven zo snel mogelijk te verwijderen en niet meer te gebruiken. Doorgaan zou tot een defecte of ernstig vervuilde (en daarmee nagenoeg onbruikbare) printer kunnen leiden.

Maar zoals gezegd: onze ervaringen met de Brother gecombineerd met alternatieve drums en toners zijn prima. En zo blijft het apparaat nog een tijdje voortleven, altijd fijn. Voor zowel portemonnee als milieu. Goedkoop afdrukken met je laserprinter: het kan altijd nog weer goedkoper! En de alternatieven zijn natuurlijk ook een perfecte levensverlengende optie als de fabrikant van jouw printer er na een paar jaar geen toner en of drums meer voor maakt.

goedkoop afdrukken met je laserprinterOverigens hebben we nog meer aardigs met de Brother gedaan. In combinatie met een Synology NAS is het namelijk een eitje om van iedere ‘antieke’ Airprint-loze printer een Airprint-printer te maken. En zo kunnen we nu ook comfortabel vanaf een iPad of iPhone printen. Om meer trucs betreffende een NAS – tegenwoordig een complete computer met duizend-en-één mogelijkheden te leren kennen is er het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS (auteurs: Henk van de Kamer & Ronald Smit). Gebruik uw NAS als – inderdaad printserver, of als apparaat om via een zelf daarop gehoste website foto’s of bestanden te delen. Of gebruik het apparaat als Office in de cloud. Zomaar wat wilde voorbeelden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.