Synology Photos is een app op de NAS’en van Synology die het bekijken, beheren en delen van al uw foto‘s mogelijk maakt. Onderstaande tekst is afkomstig uit Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.
Even kort door de bocht (in het boek meer uitleg): om überhaupt welke foto dan ook via Synology Photos (in voorgaande versies bekend als Photo Station) te kunnen zien, is het zaak er een aantal in de systeemmap photos te zetten. Eventueel verdeeld over mappen. Om er zeker van te zijn dat Synology Photos de toegevoegde mappen in albums toont, sluit u het tabblad met deze app in de browser. Open vervolgens opnieuw Synology Photos, waarna uw eerste albums moeten verschijnen. Althans, nadat u rechtsboven hebt geklikt op de knop met de vier vierkantjes, daarmee schakelt u over naar mapweergave en verschijnt alles zoals net geordend in de fotomap. Standaard toont Synology Photos namelijk een tijdlijnweergave. Eventueel kunt u ook binnen Synology Photos zelf albums aanmaken, maar het is voor uw eigen overzicht wellicht handiger om dat via submappen te regelen. Zo kunt u uw foto’s terugvinden zonder – zoals reeds gemeld – volledig afhankelijk te worden van de software op uw Synology!

Delen
Dan komen we het delen van foto’s. Om te regelen wie uw foto’s kunnen zien, klikt u eerst weer op het balletje rechtsboven, gevolgd door een klik op Instellingen. Klik in het geopende venster op de tab Gedeelde ruimte. Vervolgens klikt u op Toegangsmachtigingen instellen. Standaard heeft alleen de beheerder toegang tot de fotomappen. Om gebruikers toe te voegen, kiest u een gebruikersnaam in het selectiemenu gevolgd door een klik op +. U kunt nu van die aldus toegevoegde gebruiker zijn of haar rechten instellen. Zo kunt u bijvoorbeeld bepalen dat foto’s alleen bekeken mogen worden, maar niet gedownload. Of dat dat laatste juist wel mag. Ook het toestaan van uploads alsmede beheer van een album door iemand is hier te regelen.

Foto’s bekijken
Op uw thuisnetwerk kan een gebruiker inloggen op Synology Photos door naar het adres van uw Synology te gaan gevolgd door /photo/, bijvoorbeeld 192.168.1.137/photo/. Vervolgens dient hij op Aanmelden te klikken en de gebruikersgegevens in te vullen. De werking spreekt vervolgens voor zich: open een album door erop te klikken. Klik op een foto om deze groter in beeld te zien of start een diavoorstelling. Klik daarvoor op de knop met de drie puntjes rechtsboven en dan op Diavoorstelling.

Er is nog veel meer mogelijk met Photo Station, inclusief het via de cloud delen van foto’s Hoe u dat allemaal regelt en wát verdere mogelijkheden zijn leest u in ons boek!
Meer lezen over NAS’en en tips en trucs? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.
Werken met een NAS
Een network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.
Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.