Voor de iPad verschijnen steeds meer serieuze apps, waarmee je ook écht kunt werken. Zoals bijvoorbeeld Collabora Office: Libre Office voor iPad!
Collabora Office is feitelijk een volledige versie van Libre Office, lokaal draaiend op je iPad zelf. Het pakket kost – net als het open source Libre Office – niets. Dus daar hoef je het alvast niet om te laten liggen! Heb je het circa 300 MB grote pakket eenmaal geïnstalleerd, dan krijg je de beschikking over een tekstverwerker, spreadsheet en presentatieprogramma. Alles (grotendeels) compatibel met Microsoft Office. En natuurlijk Libre Office en het open document format. Een knappe prestatie overigens om het hele pakket zo compact te houden; de afzonderlijke onderdelen van MS Office zijn stuk voor stuk vergelijkbaar in grootte… Datzelfde verschijnsel is ook al te zien bij Libre Office. Het kan dus nog: efficient programmeren! En dat leidt tot Libre Office voor iPad.
Mooi, maar nog niet stabiel genoeg
Collabora Office is onlangs verschenen maar zal – als het meer bekend (en stabieler…) wordt – ongetwijfeld een hit worden. En behoort tegen die tijd eigenlijk op iedere iPad van de meer serieuze gebruiker te staan. Want hoewel Nederland nog altijd een wat meer traditioneel land lijkt wat mobiel computeren betreft (de aloude laptop bestaat nog steeds) is dat in andere landen vaak heel anders. Daar zie je iPad’s standaard in gebruik bij een scala aan beroepen, terwijl het apparaat in Nederland in de gedachten van velen nog altijd iets is voor kinderen en senioren. Onzin natuurlijk, en apps als Collabora bewijzen dat maar weer eens. Wel geldt dat we nog flink wat gekkigheden merken aan het gloednieuwe Collabora. Soms reageert het traag en gebeuren er andere rare dingen. Dat is de ‘prijs’ van gloednieuw. Tegelijkertijd zien we ook dat de makers druk bezig zijn met bugfixes, dus uiteindelijk komt dat – gokken we – wel goed.
Office 700
Een Open Office-variant die al véél langer bestaat (en wel stabiel draait!) is Office 700. Dat pakket kost een (heel bescheiden) bedrag, maar daar krijgt u een betrouwbare en goed doordachte iPad-versie van Open Office voor terug. Voor het serieuze werk bevelen we die app dan ook aan. Ook deze wordt goed bijgehouden, dus daar hoeft u zich alvast geen zorgen om te maken. Verder geldt dat daar waar Collabora Office de gebruikersinterface van Libre Office zoveel mogelijk heeft aangehouden (wat erg netjes gelukt is), Office 700 voor een native gebruikersinterface heeft gekozen (bereikbaar via de knop … rechtsboven in beeld). Dat is voor verstokte gebruikers van Open Office even wennen. De native gebruikersinterface tonen kan via de knoppen onder in beeld, maar vaak passen de knopteksten dan net niet goed bij de knoppen. Geen drama, maar wel ook even wennen. Alle functionaliteit vanuit de diverse Open Office-onderdelen is echter aanwezig!

iPadOS draait nog niet helemaal lekker…
Hoe dan ook: er worden steeds meer ‘zware’ apps overgezet naar de iPad. Dat is een goede ontwikkeling. Wel is het nu hopen dat Apple z’n zaakjes snel op orde heeft met iOS 13 en iPadOS. Daar gaan echt nog steeds te vaak dingen mis, zoals zojuist ineens een compleet onaangekondigde spontane herstart hier. Dat is voor het eerst sinds vele jaren dat dat gebeurde. Niet goed, want je verliest zo al je openstaande documenten. Da’s dan weer een minpunt, maar nu eens niet op het conto van een gammele app. Hoe dan ook, alle genoemde apps zijn eenvoudig terug te vinden in de App Store van je iPad!
Meer lezen over Collabra Office? HIER vind je een andere blogpost over deze Office-applicatie.
Meer lezen over iOS 13? Dan is het goed om te weten dat er achter de schermen druk gewerkt wordt aan een boek over Apple’s nieuwste OS. Eigenlijk gaat het zelfs om twee boeken, allebei van Henny Temmink: Ontdek iOS 13 en Ontdek iPadOS (nog geen link beschikbaar). Haal met deze boeken het onderste uit de kan wat uw iPhone of iPad betreft!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.