Collabora Office

Collabora Office, voor het betere Office-werk

Collabora Office is een variant van Libre Office, en de software is onder meer voor de iPad (en ook Android-toestellen) beschikbaar. En daarop is het inmiddels verrassend bruikbaar!

Goed, natuurlijk is er het aloude Office van Microsoft. Maar in app-vorm voor de iPad is dat toch nog altijd wat behelpen. Zeker: het werkt, maar heel veel functionaliteit vanuit de desktop-versie ontbreekt simpelweg. Zonde, want de huidige generatie iPad’s kan het makkelijk aan. Dat bewijst bijvoorbeeld een app als Office 700, dat zonder een centje moeite de volledige versie van Open Office draait. Inderdaad: op de iPad. Niet zo heel vreemd natuurlijk, want de processorkracht die deze tablet op de klokken zet is hoger dan veel standaard Intel desktop-processoren. Nou kunnen we met z’n allen jaren gaan wachten tot Microsoft het licht eens ziet en met een volledige versie van hun Office-pakket uit gaat komen voor iPadOS. Maar de kans daarop is niet eens zo heel groot, vrezen we. Inmiddels springen anderen in het ontstane gat. Een veelbelovende app is Collabora Office. We schreven er al eens eerder over, maar in die tijd was het nog niet helemaal stabiel en wat aan de trage kant. Die initiële problemen lijken inmiddels opgelost. De tekst die je nu leest is ook in de app ontstaan, dus dan moet het haast wel goed gegaan zijn.

Collabora en Libre Office

Eerst wat over de makers van Collabora Office. Zij leveren een fors deel van de code aan het Libre Office-pakket. Daarnaast leveren zij voor het bedrijfsleven hun ‘eigen’ Collabora Office. Sterker nog: Collabora Office is de bedrijfsversie van dit pakket, met support. En zelfs voor professionals is het in die vorm een extreem betaalbare oplossing: zij betalen slechts €17 per gebruiker per jaar. Kijk, dat zijn nog eens leuke prijzen! De iPad-versie van de software-suite heeft veel te bieden dat z’n grote broer ook te bieden heeft. Zo tref je er de drie hoofdonderdelen in aan: een tekstverwerker, spreadsheet en presentatiepakket. De layout is helder, en de menubalk is prettig in gebruik. Als je de app start kom je in een bestandsbeheerder terecht; vanuit het hoofdmenu kies je wat voor soort document je wilt maken. Voor bijvoorbeeld een tekstdocument beland je – niet geheel verrassend – in de tekstverwerker. O ja: de suite draait niet alleen op iPadOS, maar ook onder het gewone iOS op de iPhone (al is het daar vanwege het kleinere scherm minder praktisch in gebruik natuurlijk). En ook Android-gebruikers mogen meedoen!

Menu- en knoppenbalk

Alle onderdelen beschikken over een menubalk – die op ‘t grote scherm van de iPad prima tot z’n recht komt – en een knoppenbalk. Met die combinatie krijg je alles voor elkaar. Schiet overigens niet in de irritatiemodus als je na het openen van het hoofdvenster van een van de drie onderdelen geen letter op het virtuele papier kunt tikken: tik of klik eerst even op het blauwe pennetje rechtsonder in beeld om naar de bewerkingsmodus over te schakelen. Op zich is daarover nagedacht, want als je een bestaand document opent kun je het nooit per ongeluk gaan bewerken dankzij dit ‘slot’.

Talen en zijbalk

Collabora Office ondersteunt voor spellingscontrole een berg aan talen. Standaard staat Engels als controletaal ingesteld. Om dat te veranderen, klik je in het menu Extra onder Taal en Voor de gehele tekst op Nederlands. Je kunt ook per selectie of alinea de taal instellen. Handig: zo kun je meerdere talen tegelijk in één document gebruiken. Verder staan allerlei extra’s als grafieken, tabellen en meer tot je beschikking. Om daar optimaal gebruik van te maken is het wel zaak om de zijbalk (meest rechter knop op de knoppenbalk, of menu Beeld en dan Zijbalk) aan te zetten. Je krijgt dan een scala aan extra opties te zien. Ook verschijnt bij sommige functies een venster; dit kun je verslepen of vergroten annex verkleinen middels respectievelijk een spreid- of knijpbeweging.

Collabora Office
En zo stel je de taal in voor een (al dan niet deel van) je tekst in Collabora Office.

Veelbelovend

De makers van de app brengen in hoog tempo updates uit. Deze voegen nieuwe functies toe of zijn (vooral) bugfixes. Die zijn nog altijd wel nodig. Het zijn allang niet meer de Grote Problemen die Collabora Office ‘plagen’ nu. Het gaat meer om oneffenheden, zo liepen wij soms tegen een niet meer werkend Bluetooth-toetsenbord aan na het uitvoeren van een of andere actie (oplosbaar door dat toetsenbord even uit en dan weer aan te zetten). Ook is er nog geen volledige ondersteuning voor de muis, wat juist in een programma (of beter: suite) als dit natuurlijk wel handig zou zijn. Vrees niet: de muis doet het, maar alleen op de iPadOS-manier. Het scrollwieltje werkt nog niet en ook slepend tekst selecteren kan nog niet. Maar de richting die Collabora Office ingaat ziet er zeer veelbelovend uit. Omdat de app niets kost, is het zonder meer aanbevelenswaardig er eens mee aan de slag te gaan. Grote kans dat jij ook snel verliefd wordt op het geheel. Maar een beetje geduld tot de software-smeden de zaak helemáál op orde hebben is nog wel nodig. Ermee werken is echter geen drama meer en dat maakt het geheel ook nu al interessant.

Open Document, of .docx voor de liefhebbers

Bedenk tot slot dat Collabora Office gebruik maakt van het Open Document-bestandsformaat. Daardoor zijn gemaakte documenten in vrijwel ieder zichzelf respecterend Office-pakket te openen. Waaronder natuurlijk Libre Office en Open Office, maar ook Microsoft Office. Via het menu Bestand n Downloaden als kun je je document ook delen met andere apps in ‘native’ .doc(x)-formaat of – wellicht beter want computer-onafhankelijk – PDF. Op moment van schrijven werkte alleen de .docx- ‘download’-mogelijkheid. Echt downloaden is het niet, het had beter vertaald kunnen worden als Opslaan als, want dat is precies wat er gebeurt. Je vindt al je Collabora-documenten terug in de hoofdmap van de app. En dat is precies de map in de bestandsbrowser waarin de app opstart. Makkelijker kunnen we het wat dat betreft in ieder geval niet maken.

Collabora OfficeWe hebben dit boek natuurlijk al eens eerder in ‘t zonnetje gezet. Maar de huidige versie van iPadOS – het besturingssysteem voor Apple’s iPad – heeft zoveel te bieden dat ‘t lezen van Ontdek iPadOS 13  van Henny Temmink – zeker voor als deze versie nieuw is voor je – heel veel nieuwe inzichten geeft. Ontdek de vele functies die deze voor de tablet geoptimaliseerde versie van iOS te bieden heeft. En zie dat je iPad eigenlijk goed op weg is om een volledige en vooral waardige opvolger van de aloude laptop te worden. En een heerlijk maatje voor thuiswerken, dat altijd en overal direct beschikbaar is.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.