Windows 10 gebruikersaccount

Windows 10 gebruikersaccount toevoegen

In dees donkre dagen (nou ja, toch in ieder geval na zonsondergang) zijn extra gebruikers op je pc geen uitzondering. Kortom: tijd om een Windows 10 gebruikersaccount toe te voegen!

Voorlopig zit een groot deel van de bevolking nog wel even vast aan thuiswerken. En ook zullen de scholen de komende tijd (in ieder geval grotendeels) dichtblijven. En dat betekent dat er mogelijk ineens meerdere mensen van een pc of laptop in huis gebruik maken. Wordt daarbij door iedereen dezelfde gebruikersaccount gebruikt, dan is dat vragen om moeilijkheden. Want je wilt toch liever niet dat je kids al dan niet per ongeluk belangrijke werkgerelateerde bestanden verwijderen. Of in hun oneindige speurtocht naar gratis spelletjes ook gelijk maar wat even gratis virussen installeren. Om die ellende te voorkomen is het zaak om voor alle gebruikers Windows 10 gebruikersaccount toe te voegen. Door deze gebruikers tegelijk minder rechten te geven, voorkom je ongewilde software-installaties of het verwijderen van belangrijke bestanden gemaakt onder je eigen account. Aan de slag!

Windows 10 gebruikersaccount maken

Klik in het menu Start op Instellingen, en dan in het geopende gelijknamige venster op Accounts. Tik vervolgens in de kolom links op Andere gebruikers en dan rechts op Iemand anders aan deze pc toevoegen. Om gezeur met wéér een Microsoft-account te voorkomen klik je in het nu geopende venster op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon, en dan op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen (we kunnen even niet controleren of dit ook in de Home-versie van Windows 10 nog kan tegenwoordig. Indien niet, dan moet je helaas een nieuwe Microsoft-account aanmaken. Gebruik daarvoor desnoods een gratis gmail-account dat je alleen hiervoor gaat inzetten). Wij gaan door zonder die vervelende optie. Kortom: vul de gebruikersnaam in van de nieuweling en in de velden daaronder het wachtwoord voor deze gebruiker. Dan wordt het vervelend: je moet tegenwoordig drie verplichte beveiligingsvragen instellen, voor het geval je het wachtwoord van een account kwijtraakt. Is geen ontkomen aan, dus doe je ding. Kies een vraag en tik een antwoord, maal drie. Klik dan op Volgende. De nieuwe Windows 10 gebruikersaccount is nu gemaakt.

Windows 10 gebruikersaccount
De eerste stappen op weg naar het creëren van een nieuwe gebruikersaccount in Windows 10.

Schakelen naar de nieuwe gebruiker

Om de nieuwe Windows 10 gebruikersaccount daadwerkelijk in gebruik te nemen, dien je erbij in te loggen. Klik daarvoor in het menu Start op het poppetje (of het plaatje dat bij jouw account hoort) en dan op de net toegevoegde account. Vul het wachtwoord voor deze account in. De eerste keer dat je inlogt bij deze account, duurt het even voordat er van alles en nog wat onder de motorkap geregeld is. Daarna kan de nieuwe gebruiker aan de slag. Overigens is de op deze manier aangemaakte Windows 10 gebruikersaccount géén adminstrator-account. En dat is heel goed, want telkens wanneer deze gebruiker iets ‘riskants’ – zoals het installeren van nieuwe software – wil uitvoeren, moet jouw adminstrator-wachtwoord ingetikt worden. Zorg dus dat het wachtwoord van jouw account alleen bij jou bekend is en blijft. Verder geldt dat je kinderen (of andere toegevoegde gebruikers) wel zaken kunnen aanpassen als een bureaublad-achtergrond en dergelijke. Ofwel: de account kan qua uiterlijk helemaal naar smaak aangepast worden.

Opletten bij afsluiten

Let op als je de account ooit eens verwijdert, want dan is het zaak om eerst een back-up te maken van alle gebruikersdocumenten (waaronder bijvoorbeeld ook mogelijk foto’s) alvorens die account daadwerkelijk te verwijderen. Om tranen achteraf te voorkomen. Tot slot: let ook goed op bij het afsluiten van je computer. Mogelijk is er nog een andere gebruiker ingelogd die even wat anders is gaan doen. Zomaar afsluiten kan leiden tot verlies van gegevens, zoals bijvoorbeeld een nog niet opgeslagen tekst in een tekstverwerker. Voor de rest zullen de accounts hoofdzakelijk een zegen zijn. Ieder heeft z’n eigen werkomgeving en geen ‘last’ van andere gebruikers. Dat houdt het overzichtelijk in meer chaotische tijden.

Op onze Windows 10 themapagina vind je nog veel meer Windows tips en trucs!

Windows 10 gebruikersaccountWil je nu toch eindelijk eens meer weten over alle ins en outs van Windows 10, dan heb je daar wellicht nu mooi wat meer tijd voor. Pak dan zeker Het Complete Boek Windows 10, 3e editie (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, John Vanderaart, Erwin Olij en Bob van Duuren) eens mee! Een compleet besturingssysteem als Windows 10 vraagt om een compleet boek. Het Complete Boek: Windows 10, Derde editie is geheel in kleur uitgevoerd en bijgewerkt t/m voorjaar 2019; dankzij het AUB-programma wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en updates. Het door de wol geverfde auteursteam gaat in op de nieuwe en leuke mogelijkheden die dit krachtige besturingssysteem biedt. U wordt volledig bijgepraat over oude en nieuwe functies.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.