trefwoordensets in Lightroom Classic

Trefwoorden organiseren en Trefwoordensets in Lightroom Classic

Als aanvulling op de blogpost van gisteren Je Lightroom-bibliotheek op orde brengen met Trefwoorden, twee aanvullingen op het gebruiken van Trefwoorden in Lightroom Classic: Trefwoorden organiseren en Trefwoordensets. Door het ‘organiseren’ van je trefwoorden kun je een hiërarchie in die trefwoorden aanbrengen. Met Trefwoordensets kun je een stel trefwoorden die je vaak bij elkaar gebruikt in één set verzamelen, om ze zo snel te kunnen toepassen.

Trefwoorden organiseren

Als je niet ingrijpt en steeds maar nieuwe trefwoorden toevoegt wordt je Trefwoordenlijst een, grote lange lijst. De een vindt dat niet erg, de ander brengt graag structuur aan in de trefwoordenlijst. Structuur aanbrengen is niet moeilijk, je moet het wel consequent blijven doen. Stel je hebt een rijtje gerelateerde trefwoorden: Artis, Artistuin, Gibbons. Deze trefwoorden horen in een logische onderverdeling bij elkaar. Ze staan in de trefwoordenlijst echter alfabetisch geschikt tussen allerlei trefwoorden die er niets mee te maken hebben. Zo staat Gibbons tussen Getxo en Gijs Hendriks. Handiger zou zijn – zeker als je regelmatig in Artis fotografeert – om daar een aparte hiërarchische onderverdeling van te maken.

Hiërarchie
Hiërarchie aanbrengen in je trefwoorden.

Je fotografeert een Gibbon in Artis. Een dergelijke eenvoudige onderverdeling is heel makkelijk te maken in de trefwoordenlijst. Je selecteert Gibbon in de trefwoordenlijst en sleept dat woord met ingedrukte linkermuisknop op Artis. Gibbon komt in de hiërarchie onder Artis te staan. De trefwoorden die hoger in een dergelijke hiërarchie staan, noemt Lightroom de overkoepelende trefwoorden voor het trefwoord dat lager in de hiërarchie staat. Als je later nog meer Gibbons in Artis fotografeert en je voert als trefwoorden Artis en Gibbon in, dan komen die nieuwe foto’s automatisch in die hiërarchie terecht.

TIP • Als je achteraf niet tevreden bent met een trefwoord dan kan zoiets eenvoudig in de lijst met trefwoorden worden aangepast. Klik met de rechtermuisknop op het betreffende trefwoord, kies ‘Naam wijzigen’ uit het contextmenu en pas het trefwoord aan.

Trefwoordensets in Lightroom Classic

trefwoordensets in Lightroom Classic
Een Trefwoordenset voor de foto’s van Artis.

Voor veel gebruikte trefwoorden die bij elkaar horen, zoals de trefwoorden die je bij het fotograferen in een dierentuin, bijvoorbeeld Artis, gebruikt, kunt je een trefwoordenset samenstellen. Een dergelijke set stel je samen bij het onderdeel Trefwoordenset in het deelvenster Trefwoorden vastleggen. Je kunt bijvoorbeeld een set samenstellen uit de trefwoorden die je recentelijk hebt toegevoegd, Recente trefwoorden, die bij Trefwoordenset in dit deelvenster kunt kiezen. Je kunt de set trefwoorden meteen bewaren door Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling te kiezen, of je kunt de set nog bewerken door er trefwoorden uit te halen of toe te voegen door Set bewerken in de lijst te kiezen. Als je Set bewerken kiest, kun je negen vakjes met een trefwoord vullen. Als je de set hebt gemaakt, bewaar je deze door de overeenkomstige opdracht te kiezen. Vanaf dat moment is de set beschikbaar in de lijst Trefwoordenset. Door op de trefwoorden in de gekozen set te klikken, voeg je ze aan een of meer geselecteerde foto’s toe.

Wil je meer leren over wat er allemaal mogelijk is in Lightroom Classic? Het boek Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic is op dit moment in de aanbieding met een dikke €5,- korting! HIER kun je wat voorproefjes uit het boek vinden.

Een gedachte over “Trefwoorden organiseren en Trefwoordensets in Lightroom Classic”

  1. als ik op het grijze driehoekje van dieren (er staan best veel dieren onder) klikt gebeurt er niets. de overige trefwoorden doen het nog wel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.