thuiswerken met een NAS

Thuiswerken met een NAS, altijd handig!

De NAS is een heel handig apparaat. Thuiswerken met een NAS biedt zelfs wel heel veel flexibiliteit. We zetten in dit artikel wat tips voor je op een rij.

De NAS – en dat hebben we al vaker geschreven – is tegenwoordig meer een mini-server dan een simpele harde schijf met netwerkaansluiting. Het merk Synology voert wat de zeer uitgebreide NASsen betreft momenteel de boventoon, al jaren feitelijk. Niet heel vreemd, want het besturingssysteem dat zowel op de allerkleinste als allergrootste NASsen draait – DSM – is heel veelzijdig en tegelijkertijd gebruiksvriendelijk. Je kunt er allerlei extra apps – waarvan het overgrote deel gratis – op installeren. Voor thuiswerken is echter in eerste instantie een basisfunctie van de NAS interessant: het centraal opslaan van al je gegevens. Werk je aan een document op de pc en krijg je later op het balkon inspiratie, dan open je het bestand vanaf een gedeelde NAS-map en werk je er vrolijk aan verder op een laptop, tablet of desnoods smartphone. Kortom: je kunt bij je gegevens via elk capabel apparaat aangesloten op je thuisnetwerk. Het maakt thuiswerken met een NAS ideaal.

RAID

Als je het goed wilt doen – qua extra veiligheid van NAS-opslag – dan kies je voor een gespiegelde RAID-opslag. Wat inhoudt dat je een NAS gebruikt met daarin tenminste twee schijven. Je kunt deze zo instellen dat deze een exacte kopie van elkaar aan gegevens bevatten, wat in real-time wordt bijgehouden. Raakt een van beide schijven onverhoopt defect, dan hoef je alleen die schijf te vervangen door een nieuw exemplaar. Al je gegevens zijn er nog, want die stonden immers op de andere nog werkende schijf. Na inprikken van het nieuwe exemplaar is de NAS een paar uur bezig om de gespiegelde RAID-combinatie opnieuw op te bouwen. Je kunt de NAS gewoon gebruiken tijdens die actie, maar hij is dan wel wat trager. En bovendien hebben wij altijd het gevoel dat je beter het ding gewoon z’n gang kan laten gaan tijdens zo’n essentiële operatie. Maar mocht je per se direct een bestand nodig hebben: het is er nog gewoon. Overigens is RAID niet een vervanging voor het maken van back-ups, het is een extra laagje van beveiliging. Je kunt je NAS ook echte back-ups laten maken, in z’n simpelste vorm gewoon naar een aangesloten externe USB-harddisk. Een back-up naar een andere NAS of de cloud is eveneens een optie.

Gedeelde printer en Airprint

Een andere alleraardigste functie die diverse NASsen (ook van andere merken dan Synology) bieden, is het delen van een printer. Zeker als je nog een USB-only printer hebt staan zonder netwerkaansluiting best handig. Je kunt dan ineens vanaf iedere computer in huis afdrukken. Tegelijkertijd geldt dat je je Synology ook in kunt stellen als Airprint-server. Daarmee wordt van iedere printer (ook de oude beestjes) een Airprint-capabele printer gemaakt. En daardoor kun je vanaf iedere Apple-computer, notebook, tablet en smartphone printen. Zonder dat je daarvoor drivers hoeft te installeren.

Virusscanner

Praktisch is het om ook een virusscanner op je NAS te installeren. In het geval van Synology kun je kiezen uit het gratis exemplaar van Synology zelf, gebaseerd op een open source-project. Werkt prima, maar heeft als nadeel dat deze zo af en toe té voorzichtig is en bijvoorbeeld de neiging heeft om oudere documenten in quarantaine te plaatsen omdat ze mogelijk kwaadaardige code zouden kunnen bevatten. Je kunt ook kiezen voor McAfee, waarvoor je dan wel een jaarabonnement af moet sluiten. Heeft als groot voordeel dat het een minder ‘trigger happy’ programma is.

thuiswerken met een NAS
Een virusscanner op je NAS biedt net weer wat extra bescherming (maar is vooralsnog geen vervanger voor de scanner op een Windows-computer!)

Geen vervanger van!

Bedenk verder dat de scanners op de NAS niet in real-time werken. Je moet ofwel mappen en bestanden handmatig scannen, ofwel – handiger – een scanschema opstellen. Waarbij geselecteerde mappen gedurende de nachtelijke uurtjes gescand worden. Kortom: je moet de NAS-scanners niet als dé beveiliging tegen virussen beschouwen. Maar wel als een aanvulling die een extra laag van bescherming biedt. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld een mix van Linux- en Windowscomputers plus een tablet gebruikt. Voor die Linux-systemen zijn eigenlijk nauwelijks tot geen echt goede scanners te vinden (want niet nodig). Voor de iPad zijn zelfs helemaal geen scanners te vinden (want ook niet nodig). Maar ga je op zo’n apparaat bestanden downloaden die je later op een Windows-systeem opent, dan is het wel een prettige gedachte dat al die gedownloade zaken alvast een soort van pre-scan achter de rug hebben. Het is dus een extra laagje aan bescherming, maar zeker geen vervanger voor de scanner op een Windowscomputer!

NASOok aardig is het als je je NAS via de cloud beschikbaar maakt. Let daarbij wel op een correcte beveiliging! Je kunt dan samenwerken aan projecten via bijvoorbeeld de Synology Office-omgeving. Voordeel van zo’n zelf beheerde samenwerk-optie is natuurlijk dat je alles in eigen beheer hebt en niet bang hoeft te zijn voor meelezende cloudbedrijven. Wil je meer weten over de vele mogelijkheden die een NAS te bieden heeft, lees dan zeker het boek Werken met een NAS (auteurs: Henk van de Kamer en Ronald Smit) eens. Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving. Meer geavanceerde zaken die aan bod komen zijn onder meer het opzetten van een VPN-server, het koppelen van een Arduino aan je NAS en zelfs het ‘omkatten’ van een Western Digital NAS naar een NAS draaiend op Linux. En natuurlijk ontbreken essentiële zaken als beveiliging, het werken met ‘t genoemde Synology kantoorpakket en nog veel meer evenmin. En daarmee zijn we weer terug bij het thema thuiswerken met een NAS!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.