Je Lightroom-bibliotheek op orde brengen met trefwoorden

Stel je je eens een bibliotheek voor waarbij de boeken niet op alfabetische volgorde staan. De bibliothecaris zet nieuwe boeken willekeurig tussen de andere boeken. En een bibliotheek zonder register, waardoor je bijvoorbeeld niet op onderwerp of titel kunt zoeken. Het zou onmogelijk zijn om er een boek terug te vinden of op te zoeken. Zoiets kan je ook overkomen als de foto’s in je Lightroom-bibliotheek, in de Lightroom-catalogus niet op orde staan. Foto’s zonder trefwoorden, in willekeurige mappen… Misschien heb je op dit moment wat meer tijd om je bezig te houden met hoe jij je Lightroom-bibliotheek hebt ingericht en hoe je je Lightroom-bibliotheek onderhoudt…

Kenmerken van foto’s

Wil je een foto in de Bibliotheek in Lightroom makkelijk terug kunnen vinden, dan moet je in die Lightroom-bibliotheek op kenmerken van die foto kunnen zoeken. Een kenmerk kan een datum zijn. Datum-informatie staat standaard in de EXIF-gegevens van je foto’s, maar is voor het terugvinden van een foto nogal beperkt. Weet jij nog welke foto’s je maakte op 12 september 2013? Ik niet, ik kan het natuurlijk wel opzoeken in Lightroom. Ik zie in de map van 2013-09-12 dat ik een concert fotografeerde in het Bimhuis van de Ploctones, de band met Anton Goudsmit. Stel nou, dat ik op zoek was naar die foto’s van dat concert. Dan had ik het echt niet gered met die datum. De datum was ik allang vergeten… Die foto’s vind je alleen terug als ze voorzien zijn van extra informatie.

Extra informatie

trefwoorden in de Lightroom-bibliotheek
Anton Goudsmit van de Ploctones tijdens een concert in het Bimhuis.

Die extra informatie voeg je in eerste instantie toe bij het importeren van je foto’s in de Bibliotheek. In de Import-dialoog van Lightroom Classic kun je trefwoorden en copyrightinformatie toevoegen en kun je bepalen waar de foto’s op de harde schijf terecht gaan komen. Als je dat trouw doet, dan ben je al een heel eind. Bij die foto’s van Anton Goudsmit had ik die informatie tijdens het importeren toegevoegd. Ik voegde als trefwoorden toe: Concertfotografie, Bimhuis, Ploctones en Anton Goudsmit. Die foto’s kun je in de Bibliotheek dus altijd terug vinden.

Trefwoorden later toevoegen

Je kunt foto’s zonder trefwoorden vinden bij de Verzamelingen. De Slimme verzameling ‘Zonder trefwoorden’ geeft aan welke foto’s nog geen trefwoorden hebben.

Het is dus zaak dat je die trefwoorden trouw blijft toevoegen. Soms/vaak/regelmatig heb je echter foto’s die niet onder één of meerdere trefwoorden te vangen zijn. Op het kaartje uit je camera staan foto’s van allerlei verschillende onderwerpen. Wil je die later terug kunnen vinden, dan zul je er achteraf – na de import – trefwoorden aan toe moeten voegen. Misschien vergeet je regelmatig dat je die trefwoorden moet toevoegen. Dan staan die foto’s kaal, zonder enige identificatie in je Bibliotheek. Het is nu misschien eens tijd om die foto’s van trefwoorden te gaan voorzien. In Lightroom kun je foto’s zonder trefwoorden eenvoudig vinden. Er is een Slimme verzameling tussen de Verzamelingen die heet Zonder trefwoorden. Daar staan die verweesde foto’s. Ze willen graag gecatalogiseerd worden. Aan het werk. Ik heb er nog 114456 te gaan…

Over het aanbrengen van een hiërarchie in de chaos van je trefwoorden in Lightroom Classic en het maken van Trefwoordensets kun je HIER een blogpost over lezen.

In het boek Hoe doe je dat in Lightroom Classic van Scott Kelby (op dit moment in de aanbieding met meer dan €5,- korting!) vind je ook een aantal tips om je Lightroom-bibliotheek op orde te brengen. Tijdens het importeren van je foto’s kun je bijvoorbeeld bepalen waar die foto’s op je harde schijf terecht gaan komen. Hopelijk in een vaste structuur, die je, voordat je met Lightroom aan de gang ging, hebt bepaald. Tijdens het importeren kun je dan aangeven waar in die structuur je de foto’s wilt opslaan. Scott Kelby schreef er deze tip over: Weten waar je foto’s naartoe worden gekopieerd.

Een gedachte over “Je Lightroom-bibliotheek op orde brengen met trefwoorden”

  1. Met de verfkwast onderin kan je heel eenvoudig een trefwoord stempelen op een onbeperkt aantal foto’s naar keuze

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.