Importeren in Lightroom Classic: Weten waar je foto’s naartoe worden gekopieerd
Kijk in de rechterbovenhoek van het venster Importeren. Zie je daar het woord ‘Naar’ op een witte achtergrond? Dat is waar je foto’s bij het importeren in Lightroom Classic ‘naar’toe worden gekopieerd/verplaatst. Je ziet daar de naam van je computer of externe harde schijf staan. Als je foto’s toevoegt die al op je computer staan, staat er waarschijnlijk ‘Mijn catalogus’, wat betekent dat je foto’s niet daadwerkelijk worden verplaatst of gekopieerd, maar alleen aan je Lightroom-catalogus worden toegevoegd.
Waar naartoe?
Overigens kun je altijd zien waar je foto’s vandaan komen, wat ermee gebeurt en waar ze naartoe gaan door bovenaan het venster Importeren van links naar rechts te kijken. Kijk naar de linkerbovenhoek. Daar zie je het woord ‘Van’ op een witte achtergrond, gevolgd door de locatie waar je foto’s zich nu bevinden (in mijn geval staan ze op een geheugenkaart van mijn camera). In het midden bovenaan zie je wat ermee gaat gebeuren (zie je dat het woord ‘Kopiëren’ hier is gemarkeerd? Daaraan zie je dat deze foto’s worden gekopieerd). Oké, dus waar worden ze naartoe gekopieerd? Nogmaals, kijk helemaal rechts waar ‘Naar’ staat, daar worden ze naartoe gekopieerd. Als je de plaats waar ze naartoe worden gekopieerd wilt wijzigen, klik je rechtstreeks op die bestemming (in mijn geval zou ik direct op de woorden ‘Externe harde schijf’ klikken) en kies je een nieuwe bestemming in de vervolgkeuzelijst die nu verschijnt.
Meer tips over het op orde brengen van je Lightroom-bibliotheek? Die vind je HIER (over het gebruik van trefwoorden) en HIER (over trefwoorden in hiërarchie en trefwoordensets).
Lightroom Classic heeft zoveel mogelijkheden, soms weet je even niet waar je het antwoord op je vragen zoeken moet. De antwoorden op veel van die vragen vind je in Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic? Het zal vaak voorkomen dat je in Lightroom Classic iets gedaan wilt krijgen, maar dat je geen idee hebt waar Adobe die functie verstopt heeft of wat de juiste reeks handelingen is om dat nu te doen, zodat je daarna weer snel verder kunt met het bewerken van je foto’s. En dat is de reden waarom dit boek er is: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling te brengen.
Toen dit boek verscheen, plaatsten we wat voorproefjes uit het boek op dit blog. Dit zijn ze:
Hee, Scott Kelby! Wat zijn de instellingen voor een afdrukcentrale?
Hoe maak ik een té gekke presentatie in Lightroom Classic?
Hoe pas je de automatische lay-out aan in de module Boek van Lightroom Classic?
Hoe sla je foto’s op in Lightroom Classic?
Hoe creëer ik speciale effecten in Lightroom Classic?
Hoe gebruik je de penselen in Lightroom Classic?
Hoe breid ik automatisch het toonbereik uit in Lightroom Classic?
Wat krijg ik te zien bij de miniaturen in Lightroom Classic?
Hoe markeer je je beste foto’s in Lightroom Classic?
Hoe voeg je copyrightgegevens toe in Lightroom Classic?

Scott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografie; Het grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.