Hee, Scott Kelby! Hoe breid ik automatisch het toonbereik uit in Lightroom Classic?

Scott Kelby-maandLightroom Classic is het gereedschap van de fotograaf geworden omdat het zo uitgebreid en krachtig is. Daardoor zijn de dingen die je soms nodig hebt enigszins verborgen of niet echt voor de hand liggend. Dat is de reden waarom Scott Kelby Scott Kelby, hoe doe je dit in Lightroom Classic? schreef: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling te brengen. Deze maand geven we je op dit blog wat voorproefjes uit dit boek, waardoor je een goede indruk van dit boek kunt krijgen. Deze 4de ‘hoe doe je dat’ komt uit het hoofdstuk 4 Hoe bewerk je je foto’s? en gaat over het automatisch ‘goed’ zetten van de zwart- en witpunt in de module Ontwikkelen.

Automatisch je toonbereik uitbreiden

In het deelvenster Standaard van de module Ontwikkelen houd je de Shift-toets ingedrukt en dubbelklik je rechtstreeks op het woord ‘Witte tinten’ of op de knop van de schuifregelaar. Vervolgens Shift-dubbelklik je op het woord ‘Zwarte tinten’ of op de knop van de schuifregelaar. Dit breidt automatisch de witte en zwarte tinten uit tot de uiterste punten zonder de hooglichten uit te bleken (nou ja, dat is het idee, want soms gebeurt dat toch een beetje), waardoor je gehele toonbereik wordt uitgebreid. Als je Photoshop hebt gebruikt, herinner je je misschien dat je daarin dezelfde soort dingen deed (hoewel niet automatisch zoals hier), maar daar gebruikten we het dialoogvenster Niveaus om het te doen en werd het ‘je wit- en zwartpunt instellen’ genoemd. Dit is hetzelfde, maar dan geautomatiseerd (wat geweldig is).

Eerste handeling?

Je zou kunnen overwegen om dit als eerste te doen als je een foto gaat bewerken, omdat je dan begint met een uitgebreid toonbereik. Zodra de wit- en zwartpunten zijn ingesteld kun je vervolgens teruggaan en je hoeveelheid belichting aanpassen (waardoor de gehele foto lichter of donkerder wordt), maar het effect ervan zal waarschijnlijk erg klein zijn. De foto zal waarschijnlijk slechts een beetje lichter of donkerder worden. Ik stel mijn belichting voor elke foto als volgt in: ik houd Shift ingedrukt en dubbelklik op Witte tinten en vervolgens op Zwarte tinten en dan verplaats ik de schuifregelaar Belichting een beetje als ik denk dat ik mijn foto in het geheel een beetje lichter of donkerder wil hebben. Dat is alles.

De 1ste tip uit dit nieuwe boek ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 2de HIER, de 3de HIER, de 5de HIER, de 6de HIER, de 7de HIER, de 8ste HIER, de 9de HIER en de 10de HIER. Dit boek, dat deze maand verscheen, heeft tot en met 15 december 2018 een speciale, gereduceerde voorintekenprijs. Als je het boek nu bestelt, betaal je geen €34,99 maar €29,99!

Op dit blog kun je HIER meer tips en trucs van Scott Kelby vinden. Alle boeken van Scott Kelby bij Van Duuren Media vind je HIER.

6 gedachten over “Hee, Scott Kelby! Hoe breid ik automatisch het toonbereik uit in Lightroom Classic?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.