Hee, Scott Kelby! Hoe voeg je copyrightgegevens toe in Lightroom Classic?

Scott Kelby-maandLightroom is het gereedschap van de fotograaf geworden omdat het zo uitgebreid en krachtig is. Daardoor zijn de dingen die je soms nodig hebt enigszins verborgen of niet echt voor de hand liggend. Het zal vaak voorkomen dat je in Lightroom Classic iets gedaan wilt krijgen, maar dat je geen idee hebt waar Adobe die functie verstopt heeft. En dat is de reden waarom Scott Kelby Scott Kelby, hoe doe je dit in Lightroom Classic? schreef: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling bij te brengen. Deze maand geven we je op dit blog wat voorproefjes uit het boek, waardoor je een goede indruk van dit boek kunt krijgen. En meteen wat tips krijgt natuurlijk! Deze 1ste ‘hoe doe je dat’ komt uit het hoofdstuk 1 Hoe je je foto’s in Lightroom krijgt en gaat over het automatisch toevoegen van je copyrightgegevens.

Copyrightgegevens toevoegen tijdens het importeren

Je maakt eerst een metadatasjabloon met je copyrightgegevens (je doet dit zelfs voordat je het deelvenster Importeren opent en gelukkig hoef je dit slechts één keer te doen). Ga in de module Bibliotheek naar het menu Metagegevens (bovenaan in het scherm) en kies in de vervolgkeuzelijst Voorkeurinstelling de optie Voorinstellingen bewerken om het dialoogvenster Metagegevensvoorinstellingen bewerken te openen (zie linksboven). Typ hier al je copyrightgegevens in en kies vervolgens in de vervolgkeuzelijst Voorinstelling de optie Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling en geef je voorinstelling een naam (ik heb de mijne ‘Scott’s Copyright’ genoemd. Jij moet waarschijnlijk een andere naam kiezen, ik zeg het maar).

Importeren

Klik op de knop Maken en vervolgens op de knop Gereed en deel één is klaar (nogmaals, je hoeft dit slechts eenmaal te doen. Vooruit, technisch gezien één keer per jaar, om het jaartal bij te werken, maar je begrijpt wat ik bedoel). Het tweede deel is eenvoudig: als je in het venster Importeren bent, ga je aan de rechterkant van het venster naar het deelvenster Toepassen tijdens importeren en kies je in de vervolgkeuzelijst Metagegevens de voorinstelling die je in het eerste gedeelte hebt opgeslagen (zoals hierboven rechts is weergegeven). Oké, dat is alles. Wanneer de huidige batch met foto’s wordt geïmporteerd, worden je copyrightgegevens in elke foto ingesloten. Elke keer dat je foto’s importeert, kun je kiezen of je je copyrightgegevens wilt opnemen.

De 2de tip uit het nieuwe boek ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 3de HIER, de 4de HIER, de 5de HIER, de 6de HIER, de 7de HIER, de 8ste HIER, de 9de HIER en de 10de HIER. Dit boek, dat deze maand verscheen, heeft tot en met 15 december 2018 een speciale, gereduceerde voorintekenprijs. Als je het boek nu bestelt, betaal je geen €34,99 maar €29,99!

Op dit blog kun je HIER meer tips en trucs van Scott Kelby vinden. Alle boeken van Scott Kelby bij Van Duuren Media vind je HIER.

6 gedachten over “Hee, Scott Kelby! Hoe voeg je copyrightgegevens toe in Lightroom Classic?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.