Hee Scott Kelby! Hoe sla je foto’s op in Lightroom Classic?

Scott Kelby-maandLightroom Classic is het gereedschap van de fotograaf geworden omdat het zo uitgebreid en krachtig is. Daardoor zijn de dingen die je soms nodig hebt enigszins verborgen of niet echt voor de hand liggend. Dat is de reden waarom Scott Kelby Scott Kelby, hoe doe je dit in Lightroom Classic? schreef: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling te brengen. Deze maand geven we je op dit blog wat voorproefjes uit dit boek, waardoor je een goede indruk van dit boek kunt krijgen. Deze 7de ‘hoe doe je dat’ komt uit het hoofdstuk 7 Je foto’s opslaan en gaat over het toevoegen van een watermerk bij het exporteren van een foto.

Een watermerk aan je foto’s toevoegen

Blader in het dialoogvenster Exporteren (Command-Shift-E [pc: Ctrl-Shift-E]) naar beneden naar het gedeelte Watermerken en schakel het vakje Watermerk in. Kies in de vervolgkeuzelijst aan de rechterkant Watermerken bewerken om het dialoogvenster Editor watermerk te openen waarin je een watermerk kunt maken en toepassen. Als je een logo hebt dat je als watermerk wilt gebruiken, selecteer dan rechtsboven als Watermerkstijl de optie Afbeelding. Klik vervolgens in het gedeelte Afbeeldingsopties daar direct onder op de knop Kiezen en zoek je logo (dat is wat ik hier heb gedaan). Zodra het verschijnt, plaats je het op de foto met behulp van het ankerpuntraster van negen punten in het gedeelte Watermerkeffecten. Zo kom je in de buurt van de plek waar je het wilt hebben en kun je de horizontale en verticale schuifregelaars Inzet gebruiken om het precies daar te plaatsen waar je het wilt hebben.

Watermerkstijlen

Je treft in dit gedeelte ook een schuifregelaar voor de grootte, twee rotatieknoppen en een knop Dekking aan (als je wilt dat je logo doorzichtig is). Als je een watermerk wilt dat uit tekst bestaat, ga je terug naar boven en klik je als Watermerkstijl op het keuzerondje Tekst. Typ nu de gewenste tekst in het veld onder het voorvertoningsgebied (standaard wordt de naam waarmee je de software hebt geregistreerd gebruikt, maar je kunt dit selecteren en een andere tekst typen). Kies vervolgens in het gedeelte Tekstopties het lettertype en de andere opmaakopties. Ook kun je een slagschaduw toevoegen om de tekst beter te laten opvallen. Wanneer je klaar bent met je watermerk (afbeelding of tekst), kun je het opslaan zodat je het niet telkens opnieuw hoeft te maken. Kies in de vervolgkeuzelijst in de linkerbovenhoek van het dialoogvenster Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling en geef het een naam. Nu verschijnt het als een keuze in de vervolgkeuzelijst Watermerken in het dialoogvenster Exporteren wanneer je het selectievakje Watermerk inschakelt.

De 1ste tip uit dit nieuwe boek ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 2de HIER, de 3de HIER, de 4de HIER, de 5de HIER, de 6de HIER, de 8ste HIER, de 9de HIER en de 10de HIER. Dit boek, dat deze maand verscheen, heeft tot en met 15 december 2018 een speciale, gereduceerde voorintekenprijs. Als je het boek nu bestelt, betaal je geen €34,99 maar €29,99!

Op dit blog kun je HIER meer tips en trucs van Scott Kelby vinden. Alle boeken van Scott Kelby bij Van Duuren Media vind je HIER.

4 gedachten over “Hee Scott Kelby! Hoe sla je foto’s op in Lightroom Classic?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.