De toekomst is aan digitaal afpersen en oplichten. Want waarom zou je als crimineel nog uit je luie stoel komen…?
Digitale criminaliteit (cybercrime klinkt toch lekkerder) beleeft hoogtijdagen en we vrezen dat dit pas het begin is. Een ieder met een internetconnectie is een potentieel slachtoffer. Vers van de pers bijvoorbeeld, de hack van pratenonline.nl, bijvoorbeeld. Hierbij wordt duidelijk dat criminelen echt nergens meer voor terugdeinzen. Hier worden namelijk kwetsbare jongeren in psychische nood het slachtoffer, want hun contactgegevens en chats met hulpverleners zijn in handen van tot nu toe onbekende digidieven geraakt. De dienstverlener wordt inmiddels afgeperst. Onbegrijpelijk dat dit kan. Bovendien zijn dit keiharde criminelen met geen enkel gevoel voor moraal. Verder is het ook steeds meer oppassen bij gebruik van Whatsapp. Vaker en vaker duiken daar ook criminelen op die zich voordoen als familieleden die even snel wat geld nodig hebben. Denk aan zoon of dochter op vakantie etc. De gebruikte technieken om je erin te luizen zijn geraffineerd. Gebruik in geval van twijfel een ander communicatiemiddel naar kennis of familie om dingen te checken. Mail of een telefoontje volstaat vaak.
Meest onzekere factor: mens
Het zal waarschijnlijk steeds moeilijker worden in de toekomst om nep van echt te onderscheiden. Scammers doen steeds beter hun best om maar zo echt mogelijk over te komen. Complete websites van banken en andere instellingen worden tot in details nagebouwd en in je haast mis je mogelijk een puntje of een extra karakter in een webadres. Langzamerhand is het dus tijd aan het worden voor een webbeveiligingspakket dat hiertegen bescherming biedt. Natuurlijk, er zijn al scanners die waarschuwen bij openen van malafide websites, maar er wordt zoveel gerommeld momenteel dat er altijd dingen tussendoor zullen glippen. Bovendien is de meest onzekere factor de mens zelf. Afpersers en ander gespuis gebruiken steeds agressiever manieren om aan hun geld te komen. Inmiddels verschijnen vaker en vaker mails van ‘hackers’ die beweren je computer gekraakt te hebben, daarbij gebruik makend van oude accountgegevens. Om dat te bewijzen worden zelfs een gebruikersnaam en wachtwoord getoond. Grote kans dat je dat wachtwoord daadwerkelijk ooit gebruikt hebt, jaren geleden (en hopelijk ook ooit eens hebt gewijzigd. Zo niet: razendsnel doen!).
Grensoverschrijdend
Is zo’n dreigmail dan echt? Nee, het is puur psychologische oorlogsvoering. Nooit ook maar een Eurocent aan dergelijke hufters betalen natuurlijk. Wat voor fantastische – en steeds brutalere – tekst er verder ook in de mail te vinden is betreffende buitgemaakte compromitterende foto’s, webcambeelden en meer. Vertrouw je de zaak echt niet, dan kun je naar de politie stappen. Ook al wil de verzender van de mail dat natuurlijk vooral niet zoals hij of zij al aangeeft. In ieder geval kunnen we stellen dat de druk door criminelen wordt opgevoerd. Extra vervelend is dat het grensoverschrijdende criminaliteit betreft. Het zijn figuren zonder gezicht en vaak ook volledig ongrijpbaar. Het maakt het allemaal meer sinister dan ooit. Vroeger, in de tijd voor internet waren er natuurlijk ook afpersers in de weer. Maar dat was veelal lokaal en over het algemeen werden de lamzakken wel gepakt. Nu weet je maar nooit wie er achter een criminele campagne schuilgaat. Een verveeld puisterig tienertje, of een levensgevaarlijke psychopaat?
Leer en voorkom
Het is dus meer opletten dan ooit tevoren. Privacy is steeds minder vanzelfsprekend. In het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit leer je een hoop dingen om ellende te voorkomen. Helaas is een boek als dit onmisbaar anno 2018. En het lijkt erop dat ons nog veel meer ellende staat te wachten. Waarbij de vraag is: zal ooit het ultieme lek gevonden worden waarmee iedereen afpersbaar wordt?

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.