Elke fotograaf weet dat recht van voren flitsen lelijke foto’s oplevert. Hard licht, rode ogen dankzij je opklapflitser en lelijke schaduwen. Dus wordt er vaak niet geflitst. Het lijkt wel of fotografen bang zijn voor een flitser. De smoes Ik fotografeer alleen bij bestaand licht, dat is veel mooier, wordt vaak gebruikt om weg te blijven bij de flitser. Met Het grote flitserboek van Scott Kelby kun je eindelijk zonder angst flitsen en mooie resultaten bereiken.
Flitsangst
Ik zal het maar meteen bekennen: ik heb ook flitsangst. De opklapflitser op mijn camera’s heb ik altijd gemeden als de pest. Die geven echt alleen maar lelijke resultaten. De losse flitser die ik had gekocht, gebruikte ik zeer spaarzaam. De opdracht die ik ooit had voor een serie portretten en waarbij ik twee flitsers wilde gebruiken, lukte uiteindelijk met veel moeite wel. Toch waren er problemen. Die opklapflitser kon die twee flitsers toch triggeren? Waarom gingen ze dan de ene keer wel af en de andere keer niet? Kortom, mijn flitskennis en resultaten waren niet om over naar huis te schrijven.
Draadloos triggersysteem

In het eerste hoofdstuk Flitsbediening en instellingen leer ik van Kelby al meteen een ding. Hij schrijft: Gebruik je pop-upflitser nooit om te proberen je flitser op afstand aan te sturen. Nooit! Hoezo dat? Dat was toch het handige van sommige van die pop-upflitsers? Je kunt die opklapflitser wel gebruiken om externe flitsers aan te sturen, zegt Kelby, maar het werkt onbetrouwbaar. Je andere flitsers zien vaak de kleine aansturingsflitsjes van je opklapflitser niet, waardoor ze gewoon niet afgaan. Dus, zegt Kelby, je moet een echt draadloos triggersysteem aanschaffen. Dat is echt niet meer zo duur als vroeger. OK, ik zet er een op mijn verlanglijstje.
Luchtige toon van Kelby
In het boek babbelt Kelby op zijn bekende luchtige toon je langs allerlei valkuilen voor het instellen van je flitser(s). Hoe stel je het vermogen van je flitser in? Begin maar met ¼, zegt ie. Gebruik geen TTL, het handige systeem waarbij je camera het licht van je flitser door de lens meet. Geen TTL?! Rammelende techniek, vindt Kelby, stel je flitser handmatig in. En zet je flitser niet bovenop je camera, maar zet hem ernaast en stuur hem draadloos aan. En wat Kelby betreft heb je ook geen losse lichtmeter nodig. Hij stelt van te voren zijn standaardwaarden in, maakt een foto en beoordeelt dan de foto. Te licht? Minder flitsvermogen. Te donker? Meer flitsvermogen.
Zonder angst flitsen met tips en trucs
In de verschillende hoofdstukken neemt Kelby je bij de hand om portretten te maken, in de studio, of buiten in de open lucht. Hij geeft in een hoofdstuk tips voor het maken van een mooie bruidsreportage. Opstellingen met één of meer flitsers. Welke softbox is het meest handig en wanneer bevestig je je flitser tóch boven de camera en bereik je wel mooie resultaten. Aan het eind van het boek komt alle informatie samen in de Flits-workflow. Hierin legt hij uit wat je moet doen bij een binnen- of buitenfotoshoot en bij een bruiloftsreportage. Flitser op een statief, softbox erop, de juiste instellingen van je flitser, de instellingen voor je camera enzovoort. Al lezend heb je het gevoel dat er niets meer mis kan gaan.
Ben ik nu van mijn flitsangst af? Ik denk het. Ik moet natuurlijk wel veel oefenen. Alleen als je zoiets regelmatig doet gaat die angst echt weg. Heb jij ook flitsangst? Laat Dokter Kelby je dan van die kwaal afhelpen. Met Het grote flitserboek moet dat zonder problemen lukken.
Het boek bestellen kan bij de uitgever en natuurlijk ook bij je favoriete online- en offline-boekhandel. Voor meer informatie over Kelby en zijn boeken kun je HIER kijken op dit blog en op de site scottkelby.nl.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.