Zal je altijd zien: komt er net een grote en onaangekondigde Office-update aan en is je internetverbinding ineens strooptraag.
Oer het algemeen is een internetverbinding behoorlijk stabiel. Zowel qua beschikbaarheid als wat doorvoersnelheid betreft. Maar vandaag ging het hier ineens mis. Normaal gesproken mogen we genieten van ergens rond de 140 Mbps downloadsnelheden, maar toen de computer wel héél erg lang aan het opstarten was bleek er vertraging opgetreden. Veel producten van Microsoft worden als een ‘service’ aangeboden. Wat betekent dat er tijdens het opstarten driftig naar updates voor bijvoorbeeld Windows of Office wordt gezocht. En zodra er iets beschikbaar is begint het downloaden. Nu zijn we inmiddels gewend aan forse updatepakketten, maar onze Office-update was nu wel erg lang bezig. Na toch maar eens de internetsnelheid doorgemeten te hebben bleek deze ingekakt tot maximaal zo’n 3 Mbps. Dat is niet bepaald veel.
Provider
Overkomt jou zoiets eens, laat dan vooral eerst de lopende updates afhandelen. Onderbreek je de internetverbinding of sluit je de pc af tijdens de update, dan kunnen er vervelende dingen gebeuren. Kortom: helaas even geduld hebben. Uiteindelijk werd Office hier alsnog netjes van de update voorzien. Daarna computer voor de zekerheid maar even afgesloten en toen op zoek naar de oorzaak van het probleem. Uit- en weer inschakelen van de eigen router – een Fritzbox – bood geen soelaas, maar het uit- en weer inschakelen van de providerrouter wél. In de nachtelijke uren heeft de provider dus ‘iets’ gedaan waardoor we in de ochtend getrakteerd werden op strooptraag internet. Het vervelende is dat je daar eigenlijk altijd pas achterkomt als het te laat is.
Meten met regelmaat
De daadwerkelijke oorzaak is ofwel een bug in de firmware van de providerrouter, of een actie die de provider zelf heeft doorgevoerd. Denk aan bijvoorbeeld een aanpassing van de configuratie ergens in een serverruimte. De routers bij de klanten herstarten niet automatisch na zo’n actie en lijken dan naar een soort van veilige (maar erg trage) modus te springen. Op zich is het dus handig om met enige regelmaat de doorvoersnelheid van je internetverbinding eens aan de tand te voelen. Dat kan met Ookla, zoals we al eerder hebben uitgelegd. Wijkt de snelheid ineens extreem naar beneden af, dan is het tijd om de providerrouter eens uit- en weer aan te zetten.Wacht minstens 10 seconden met weer inschakelen en als het een beetje meezit is het euvel verholpen. Niet? Dan wordt het tijd om de helpdesk te bellen. Bedenk overigens dat alle apparatuur die aan internet hangt en een actieve verbinding verwacht mogelijk (letterlijk en figuurlijk) gaat piepen. Laat lopende taken als updates dus zoals gezegd indien mogelijk afronden.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Aangezien dit probleem bij alle providers voorkomt, is het probleem simpel en goedkoop op te lossen. De oorzaak van.dit probleem is tweeledig. Enerzijds het cache geheugen van het modem en anderzijds de updates welke in de nachtelijke uren naar alle modem worden gestuurd.
Dan de oplossing! Zorg ervoor dat het modem van.je providee is aan gesloten op een tijdklok en zorg ervoor dat het modem in de ochtend rond de.klok van 06:30 uur een minuut lang door de klok wordt uitgeschakeld en daarna weer wordt ingeschakeld. Door dit uit te vieren wordt de cache van het modem.geleegd en maak je als gebruiker optimaal gebruik van de aangeboden internetsnelheid. Het tijdstip van 06:30 uur is een bewustgekozen tijdstip, daar providers tot 06:00 op het netwerk werkzaamheden verrichten.
Met vriendelijke groet,
Van Ewijk ICT