Meet je internetsnelheid via Ookla

Meet je internetsnelheid via Ookla

Voelt je internetverbinding wat traag aan? Of wil je simpelweg weten of je de snelheid krijgt waar je voor hebt betaald? Dan kan je meten via Ookla.

Soms loopt de snelheid van je internetverbinding langzaam aan terug. Dat kan komen doordat iemand elders in huis stevig aan het downloaden is geslagen. Maar ook kan een beschadigde kabel een oorzaak zijn. Bij adsl-verbindingen wil ook de lengte van de kabel tussen aansluitpunt en splitter, of van splitter naar router wel eens een remmende factor zijn. Omdat nog altijd geldt ‘meten is weten’ kan je de snelheid het best zo af en toe eens checken.

Ookla

Ookla is daarvoor al sinds jaar en dag een goed uitgangspunt. De websiteversie vereist in principe Flash, maar omdat deze plug-in tegenwoordig door elke zichzelf respecterende browser wordt geblokkeerd is er inmiddels een alternatief. Moderne browsers kunnen namelijk ook moeiteloos overweg met de snelheidstest in HTML5. Bezoek je de Ookla-website, dan word je automatisch doorgestuurd naar de HTML5-versie. Die verkeert overigens nog in Beta, maar dat mag de pret niet drukken.

App

Los van de site kan je ook kiezen voor een mobiele app. Voordeel daarvan is dat je die altijd bij de hand hebt. En je zowel de snelheid via je thuisnetwerk als mobiel internet aan de tand kunt voelen. In principe hoor je doorvoersnelheden te behalen die in de overeenkomst met je internetprovider genoemd worden. Wijken de gemeten waarden héél erg af, dan is het tijd om te gaan zoeken naar een oorzaak. Kabels of een downloader kunnen de oorzaak zijn, maar soms helpt het uit- en na een seconde of tien wachten weer inschakelen van je kabel- of adsl-modem ook. Test het liefst zonder dat er ander netwerkverkeer over de internetverbinding loopt om de meting zo zuiver mogelijk te houden. Bedenk verder dat een traag of niet correct geconfigureerd Wifi-netwerk ook een grote oorzaak van lage doorvoersnelheden kan zijn. Meet dus bij erg langzame Wifi-doorvoersnelheden ook even via een computer die via een netwerkkabel gekoppeld is aan de router. Blijft de snelheid laag, ook na diverse keren meten en uitsluiten van ‘interne’ oorzaken, dan is het tijd om contact op te nemen met je internetprovider.

Mobiel

Mobiele snelheden variëren nogal. De internetsnelheid is dan onder meer afhankelijk van de afstand tot een GSM-mast, maar ook het aantal gebruikers dat op dat moment gekoppeld is aan die mast. Maak je onderweg dus niet al te veel zorgen over soms teruglopende snelheden. Is jouw mobiele internet átijd strooptraag, controleer dan of bijvoorbeeld 4G in je telefooninstellingen wel geactiveerd is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.