Typing Writer voor iOS in actie

iOS apps om rustig te tikken

Er zijn nog steeds mensen die terugverlangen naar de aloude ‘rustgevende’ typemachine. Voor iOS zijn interessante minimalistische tekstverwerkers op deze leest geschoeid beschikbaar.

Voor de een is tikwerk op een computer simpelweg een moderne must. Na een stevige cursus Word gevolgd te hebben lukt het dan verder wel. Er is ook een categorie creatieve schrijvers die eigenlijk niet afgeleid wil worden door allerlei knoppen, functies en andere toeters en bellen die je aantreft in een moderne tekstverwerker. En zich daar dan ook aan ergeren. Voor hen is bijvoorbeeld een iPad ideaal. Want voor iOS is een aantal minimalistische apps beschikbaar die de nostalgische typemachine van weleer weer tot leven brengen.

Gesimuleerde tikmachine

Typing Writer van Sudden Oak (€1,09) oogt en gedraagt zich als een ouderwetse typemachine. Zo werkt de deletetoets net even wat anders dan we tegenwoordig gewend zijn. Je schuift de wagen namelijk simpelweg een letter terug. Echt verwijderen is er dus niet bij, je kan x-jes tikken om een fout getikt woord onleesbaar te maken en vervolgens daarachter het goede woord alsnog te tikken. Als vanzelfsprekend ontbreken de bijbehorende geluiden evenmin. Hanx Writer – bedacht door Tom Hanks, een groot liefhebber van typemachines – is op soortgelijke leest geschoeid, maar oogt nóg realistischer. Zo is de getypte tekst net als bij een echte typemachine wat minder consistent qua weergave. De app zelf is gratis, desgewenst zijn via in-app aankopen extra typemachines en features bechikbaar.

Concentreer op de tekst

Voor schrijvers die zich -zonder nagebootste typemachine-poespas – écht op de tekst willen concentreren is een ‘minimalistische’ tekstverwerker als iA Writer van iA Labs GmbH (€4,49) mogelijk zeer interessant. Geen gedoe met opmaaktoestanden en andere zaken. Gewoon platte tekst, waarvan u delen kunt highlighten voor een focus-modus. Gemaakte bestanden kunnen bewaard worden als Word .docx-formaat, maar ook exporteren naar HTML en PDF zijn mogelijk. De hier genoemde apps zijn zo maar wat exemplaren die het proces van een tekst tikken op de iPad anders aanpakken. Voor sommigen kan het zelfs een verademing zijn.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.