Hoe ga je om met honderden lagen in Photoshop? Wat kun je allemaal doen met slimme objecten en hoe geef je een laag zes laagmaskers? En hoe kun je het best een schaduw aanzetten?
Het boek InDesign, Photoshop en Illustrator – de beste tips en tricks van Jan Ris geeft de antwoorden op dit soort vragen over de drie meestgebruikte Adobe-applicaties. We plaatsen deze maand wat tips uit het boek. Deze keer twee tips over het werken met lagen in Photoshop. Twee tips over Illustrator vind je HIER, twee tips over InDesign HIER. (H.F.)
Als de naam van je software uiteindelijk een werkwoord wordt, dan heb je iets goed gedaan. Adobe heeft het programma echter niet zelf bedacht & gemaakt. Dat deden twee broertjes, John en Thomas Knoll, in 1987. Ze verkochten het in 1988 aan Adobe en die zette het in 1990 op de markt. Zoals alle software in ontwikkeling, heeft ook elke nieuwe versie van Photoshop een codenaam. Je kunt die vinden als je het commando Over Photoshop kiest, terwijl je de cmd- (Mac) of ctrl-toets (Windows) ingedrukt houdt.
Werken met Lagen in Photoshop
Laagstijlen
Met laagstijlen voeg je snel diverse effecten toe aan een laag. Wil je een set effecten of een bijzonder effect recyclen, maak er dan meteen een laagstijl van. Om effecten aan een laag te geven, dubbelklik je op de laagminiatuur in het deelvenster Lagen. Uiteraard kan het ook via het fx-menu onderin het deelvenster. Kies de effecten die je wilt en stel ze in. Let op dat je van sommige effecten, zoals Slagschaduw (Drop shadow), meerdere versies tegelijk kunt toepassen. Klik daarna op de knop Nieuwe stijl om van je effectencombi een laagstijl te maken. Klik op OK om je stijl te bewaren. Klik daarna op OK om de effecten toe te passen op je laag of typ Esc om ze niet toe te passen: je hebt dan alleen een laagstijl gemaakt.
Laagstijlen pas je toe door te klikken op de stijlnaam in het deelvenster Stijlen. Klik met de Shift-toets ingedrukt op een tweede, derde etc. stijl om meer dan één laagstijl aan je laag te geven. Option/Alt-klik op een laagstijl om ‘m te wissen.
Mocht je een effect hebben gegeven aan een verkeerde laag, sleep het fx-symbool achter de laagnaam dan naar de correcte laag.
Dupliceer een effect door het fx-symbool met ingedrukte Option/Alt-toets te slepen naar de andere laag. Heb je een prachtig effect gemaakt en wil je het in een ander bestand gebruiken, zet ze dan over door het woord Effect over te slepen naar het andere bestand.
Lege lagen in Photoshop
Als je aan het experimenteren bent geweest, dan heb je na een paar uur arbeid tweehonderd lagen of meer. Een deel daarvan is vast nuttig, een deel is geheide onzin of dubbelop, en een deel van de lagen heb je niet gebruikt en die zijn dus leeg. Van de onzin zul je zelf moeten bepalen of die weg mag, maar lege lagen opsporen en wissen is simpel. Kies boven in het deelvenster Lagen het filtertype Kenmerk. Standaard zie je daar staan Soort, met een vergrootglaasje. In het pop-upmenu rechts naast Kenmerk kun je kiezen voor Leeg. Je ziet daar nog meer handige mogelijkheden, zoals Niet leeg, Gekoppeld en de aanwezigheid van een laagmasker. Typ Cmd/Ctrl + Option/Alt – A om alle lagen te selecteren en typ Delete om de lege lagen te wissen. Je kunt dit ook doen met een standaard script in Photoshop. Kies Bestand > Scripts > Alle lege lagen verwijderen.
Meer tips over Photoshop kun je HIER en HIER op dit blog lezen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Dankjewel voor de tips en leuke blog is dit!!