Nieuw in Photoshop CC: gelaatstrekken aanpassen en nog veel meer…

Adobe Photoshop kreeg vandaag een flinke update. Schreven we laatst al over Content Aware Crop, in de versie vandaag beschikbaar is gekomen – versie CC (2015.5) – is er nog veel meer nieuws. Dit zijn de meest in het oogspringende nieuwe mogelijkheden: gelaatstrekken aanpassen, lettertype afstemmen en bijsnijden met behouden van inhoud.

Bijsnijden met behoud van inhoud

Content Aware Fill, vullen met behoud van inhoud, is natuurlijk al een tijd aanwezig in Photoshop. Bij het roteren van een afbeelding krijg je altijd aan de zijkanten lege plekken. Die kon je tot nu toe handmatig vullen met Content Aware Fill, in deze nieuwe versie kun je, wanneer je gebruikmaakt van de tool Uitsnijden om een afbeelding te roteren, automatisch de lege plekken door Photoshop laten invullen. Lees er HIER meer over..

Gelaatstrekken aanpassen

Op ComputerCreatief schreven we ook al eerder over de mogelijkheid om met Face in Photoshop Fix – een app op de iPad – een gezicht te kunnen aanpassen/vervormen. Dat gereedschap herkent de vormen van het gezicht, de kaak, de neus, de ogen en oren en al die verschillende onderdelen kun je onafhankelijk van elkaar aanpassen. Face Aware Liquify in Photoshop is in essentie hetzelfde gereedschap: het identificeert automatisch ogen, neuzen, monden en overige gelaatstrekken, waarna je ze eenvoudig kunt aanpassen. Verwacht  van deze tool veel lelijk verbouwde, zogenaamd lollige portretten. Je kunt er natuurlijk ook heel fijntjes mee aan het werk…

Vanuit het menu Filter kies je voor Liquify, waarna er automatisch in de foto gezichten worden geselecteerd, die je vervolgens kunt aanpassen.
Vanuit het menu Filter kies je voor Liquify, waarna er automatisch in de foto gezichten worden geselecteerd, die je vervolgens kunt aanpassen.
Bewerkt met Face Aware Liquify (Gelaatstrekken aanpassen).
Bewerkt met Face Aware Liquify (Gelaatstrekken aanpassen).

Lettertype afstemmen

Waarschijnlijk heb je het probleem ook wel eens gehad: je hebt een foto waarin voor tekst een bepaald lettertype werd gebruikt. Maar welk lettertype dat is, je hebt geen idee. Deze nieuwe versie  van Photoshop kan lettertypen analyseren, identificeren en afstemmen vanuit een afbeelding of foto. Photoshop probeert het lettertype te herkennen en kijkt in de Typekit-bibliotheek naar fonts die zo goed en zo kwaad als het gaat overeenkomen met het lettertype dat Photoshop’ziet’. Best spectaculair.

Maak een selectie om de tekst heen. In het menu Type kies je voor Match Font, waarna Photoshop met suggesties komt over fonts die lijken op het font dat in de selectie is gebruikt.
Maak een selectie om de tekst heen. In het menu Type kies je voor Match Font (Lettertype afstemmen), waarna Photoshop met suggesties komt met fonts die lijken op het font dat in de selectie is gebruikt.

Naast allerlei andere vernieuwingen verbeteringen waarover je HIER kunt lezen, is Photoshop naar het schijnt – ik heb het niet getest – op bepaalde gebieden veel sneller geworden. Zo zou bijvoorbeeld Content Aware Fill tot 3 x sneller zijn. Mooi nieuws allemaal.

Er is nog veel meer nieuws: Illustrator, InDesign, After Effects en Premiere hebben ook grote of minder grote updates. Je kunt er over lezen op de site van Adobe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.