Photoshop Fix: mobiele retouche

Zoals eerder gezegd en geschreven: er zijn heel veel apps voor iOS en Android waarmee je je foto’s kunt bewerken. Je hebt Photos van Apple, Photos van Google, Snapseed van Google en je hebt Photoshop Express en nog veel meer natuurlijk. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars begrijpen dat we wat willen kunnen doen met al die foto’s op onze mobiele apparaten. Ook Adobe begrjpt dat en ontwikkelt een stroom van nieuwe en vernieuwde apps voor zowel iOS als Android. Photoshop Fix is de nieuwste app op dit gebied en werd uitgebreid getoond tijdens de keynote van Adobe MAX 2015.

Photoshop Fix werd ook al even getoond tijdens de introductie van de iPad Pro, met de gewraakte demo van een model wiens strenge gezicht werd voorzien van een klein glimlachje. Het gaat om Photoshop FIX, niet te verwarren met Photoshop MIX, dat gericht is op het maken van samengestelde beelden. Photoshop Fix is er om je foto’s te fixen, te retoucheren en het heeft een stel gereedschappen die je kent uit de grote dikke desktop Photoshop: Crop, Adjust, Liquify, Healing, enzovoort.
Op mijn iPad werkte het allemaal soepeltjes. Wat vlekjes wegwerken en een beetje licht/donker aanpassen. Waar zat die tool waarmee je die glimlachjes kon maken? Dat wilde ik graag even uitproberen. Die tool vind je bij Liquify en heeft de eenvoudige naam Face.

Een glimlachje toegevoegd met Face in Photoshop Fix.
Een glimlachje toegevoegd met Face in Photoshop Fix.

Face kan bij een gezicht op een foto de ogen, de neus, de mond, de wangen en de kin herkennen. Je klikt vervolgens op het cirkeltje bij het gezichtsonderdeel dat je wilt aanpassen en daar verschijnen de verschillende mogelijkheden. Bij de mond kun je de lippen wat smaller en breder maken, een glimlach toevoegen of iemand ernstig laten kijken en zovoort. Het voelt een beetje raar om een gezicht te gaan verbouwen. Een klein glimlachje? Dat kan wel. Ik wilde het eigenlijk op mijn eigen gezicht uitproberen , maar in mijn testbibliotheek zat geen foto van mezelf. Wel heel veel foto’s van mijn kleinzoon. Nou, vooruit, even proberen dan maar. Het blijft eigenlijk een beetje griezelige tool. Het wachten is op allerlei vervormde gezichten op de sociale media. Zo’n stroom aan vervormingen droogt waarschijnlijk wel weer op als iedereen uitgespeeld is. En dan is Photoshop Fix een heel krachtige retouche app voor op je mobiele apparaten.

De interface is intuïtief, je moet soms even zoeken naar de werking van een gereedschap, maar je begrijpt al gauw hoe iets precies werkt. Daarbij zijn er wat tutorials in de app, die je op het juiste spoor kunnen zetten.

Allerlei manieren om je bestanden te delen: naar Photoshop, Lightroom enzovoort.
Allerlei manieren om je bestanden te delen: naar Photoshop, Lightroom enzovoort.

Krijg het heen en weer!

Wat ga je met zo’n bewerkte foto doen? Delen natuurlijk op je favoriete sociale media, Facebook, Instagram, Twitter, the usual suspects. Maar er is meer. Delen bij Adobe betekent uitwisselen tussen de verschillende Adobe Desktop Applicaties en de Apps.
Delen begint al bij het kunnen binnenhalen van foto’s die in je Lightroom Mobile-bibliotheek zitten (je moet daarvoor natuurlijk wel de Lightroom Mobile op je iOS geïnstalleerd hebben). Dus als je even snel op je iPad een foto uit Lightroom wil fixen, dan open je die foto simpel in Photoshop Fix. Eenmaal gefixed zijn de mogelijkheden tot bewaren ook legio: je kunt hem terugsturen naar Lightroom Mobile, die hem natuurlijk weer deelt met Lightroom op de desktop. Heen en weer. Je kunt hem openen in Photoshop op de desktop en aldaar verder gaan met je aanpassingen. Of je kunt hem naar Behance sturen.
Het is me niet helemaal duidelijk wat er precies gebeurt als je de foto terug naar Lightroom stuurt, maar hem daarna ook nog naar Photoshop op de desktop stuurt. Je krijgt dan twee verschillende variaties van één foto, die alle twee een New Project zijn, met verschillende namen. Daarnaast worden die projecten bewaard in de krochten van je bestandssysteem op je computer, diep verscholen in allerlei mappen en ergens op de Adobe servers.
Photoshop Fix is nu alleen nog maar beschikbaar voor iOS, maar er komt spoedig een versie voor Android. De app is gratis en je hoeft er niet perse een Creative Cloud-lidmaatschap voor te hebben. Adobe wil wel dat je een Adobe ID aanmaakt.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.