Eenvoudige aanpassingen in Snapseed

Met Snapseed heb je uitgebreide mogelijkheden tot je beschikking om een foto op je mobieltje of tablet tot in de kleinste details te bewerken. Door die uitgebreide mogelijkheden en de wat eigenwijze wijze waarop de interface van Snapseed werkt, kun je er de weg in kwijt raken. In deel twee van de serie over Snapseed beginnen we met de basisaanpassingen van een foto, waardoor je meteen met die eigenwijze interface kunt kennismaken.

We gaan uit van een foto die is onderbelicht en waarvan de horizon niet recht staat. De foto moet wat helderder en de horizon moet recht.

Tik op het potlood voor de Tools en Filters.

Tik op het potloodje als de foto in Snapseed is geopend. Op het scherm worden de Tools en Filters getoond. Voor de basisaanpassingen tik je op Afstellen.

Voor de eenvoudige aanpassingen tik je op ‘Afstellen’.
Bij Afstellen is er de keuzen tussen zelf de aanpassingen doen – Aanpassen – en Automatisch aanpassen.

Onderaan in de balk zie je twee verschillende keuzemogelijkheden: Aanpassen en Automatisch aanpassen. Deze laatste mogelijkheid geeft vaak goede resultaten, die je vervolgens kunt finetunen. Voor deze tutorial tikte ik eerst op Automatisch aanpassen. Snapseed probeert de foto te interpreteren en maakt een keuze bij de verschillende aanpassingsmogelijkheden. Als je voor Aanpassen kiest krijg je deze verschillende keuzes: Helderheid, Contrast, Verzadiging, Sfeer, Hooglichten, Schaduw en Warmte. Bij het tikken op Automatisch aanpassen maakte Snapseed een keuze uit die verschillende mogelijkheden. In dit geval zette Snapseed Helderheid op +27, Contrast op +35, Schaduw op +5 en Warmte op +3.

Zelf de aanpassingen doen.

Als je daarna op Aanpassen tikt, kun je, door met je vinger op het scherm naar boven of beneden te slepen de verschillende aanpassingsmogelijkheden kiezen. Door met je vinger naar links of rechts te slepen maak je de aanpassing. Zo werkt Snapseed dus: bij naar boven of beneden slepen over het scherm kies je een voor een specifieke aanpassing, Helderheid of Contrast enzovoort. Bij het naar het slepen met je vinger naar links of rechts pas je de foto aan.

Met behulp van dit symbooltje schakel je tussen de oorspronkelijke foto en de aanpassingen.

Rechtsboven op je scherm vind je het symbooltje waarmee je je kunt switchen tussen de oorspronkelijke foto en je aanpassingen. Als je je vinger op dat symbooltje houdt, zie je de oorspronkelijke foto, laat je los, dan zie je de aanpassingen die je hebt gedaan. Als je rechtsonder op het vinkje klikt worden de aanpassingen op de foto toegepast en kun je verder met de volgende stap, het rechtzetten van de foto.

Als je tevreden bent met de basisaanpassingen, de globale aanpassingen op de foto, ga verder met een van de andere mogelijkheden. In dit geval het rechtzetten van de foto. Hiervoor kies je de Tool Draaien.

De Tool ‘Draaien’.
Het rechtzetten van de horizon met behulp van de Tool ‘Draaien’.

In de Tool Draaien kun je de foto rechtzetten. Door met je vinger op het scherm naar links of rechts te slepen, kun je de foto draaien. In dit geval sleep je naar links. (Naast rechtzetten kun je in de Tool Draaien een foto ook spiegelen, Omdraaien heet dat in Snapseed.) Tik op het vinkje om de aanpassing af te ronden.

Het menu om onder andere de aanpassingen ongedaan te maken.
Opslaan van een bewerkte foto in Snapseed.

Bij de drie puntjes in de rechterbovenhoek kun je een menu oproepen om je handeling ongedaan te maken. Als je tevreden bent met je aanpassingen – je kunt nu nog alles aanpassen – klik je bovenaan op Opslaan. De aangepaste foto wordt als nieuw jpeg-bestand op je apparaat bewaard.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.