Bitcoins beter begrijpen: vijf vragen over bitcoins -2

Het boek van de maand is Bitcoins beter begrijpen van auteur Peter de Ruiter. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er eind van de maand een interview met Peter over bitcoins en wat die in de praktijk voor jou zouden kunnen betekenen. Vandaag een tweede voorproefje uit het boek met vijf prangende vragen en antwoorden over bitcoins. Het eerste voorproefje vind je HIER. (H.F.)

Informatie over innovaties sijpelt druppelsgewijs door. Als zo’n innovatie ook ‘disruptive’ is, dus bestaande belangen of werkwijzen op het spel zet, doen er al snel ook meningen van voor en tegenstanders de ronde. Dat maakt het vormen van een compleet beeld niet makkelijk. Om te voorkomen dat je aan de stamtafel of op kantoor bij het koffiezetapparaat je gezicht verliest, serveren we hier een tweede lijstje met vijf prangende vragen en antwoorden over bitcoins.

Van wie is de bitcoin?
Van niemand en van iedereen. Er is geen centrale bitcoinbank die de munt uitgeeft. Eigendom en transacties worden bijgehouden door duizenden computers, die allemaal een kopie van dezelfde administratie voeren. Een kleine groep ontwikkelaars geeft sturing, maar beslissingen worden bij meerderheid van stemmen genomen. De bitcoin is dus decentraal, terwijl in bijvoorbeeld Nederland de Nederlandse Bank het geldstelsel centraal regelt.

Wie is er mee begonnen?
Satoshi Nakamoto is de naam van de persoon die het systeem heeft bedacht, opgeschreven en gepubliceerd. Dat was in 2008. In 2009 kwam hij met de software op de proppen. Tot 2010 was hij bij de ontwikkeling betrokken. Toen heeft hij het stuur overgegeven en zich verder stilgehouden. Maar niemand heeft Nakamoto ooit gezien. Is hij wel één persoon? We zullen nog jaren speculeren. Onder programmeurs geldt één wet: code is law. Bitcoin werkt, dus wat maakt het uit wie het heeft bedacht?

Die bedenker is er zeker schatrijk van geworden?
Nakamoto, of wie ook het is, bezit ongeveer een miljoen bitcoins, meer dan een half miljard euro. Dat kunnen we weten omdat je op https://blockchain.info kunt zien hoeveel bitcoins er staan (of stonden) op het rekeningnummer dat tot Nakamoto kan worden herleid. Dat kun je trouwens zien van àlle rekeningnummers van bitcoin. Behalve decentraal is de bitcoin dus ook transparant. Stel je voor, dat je kunt kijken op ieders IBAN-rekening! Er is één beperking: je ziet alleen nummers, die niet direct kunnen worden herleid tot personen of bedrijven.

Wat heb je er eigenlijk aan, aan die bitcoins?
Als jij en ik een bitcoin-app, oftewel een wallet, op onze mobiel hebben, kan ik je in een flits 5, 50, 500 of 5000 euro sturen. Of meer. Buiten banken om, bijna kosteloos en waar ter wereld je je ook bevindt. En vrijwel anoniem.

Is de bitcoin iets voor mij?
In welke eeuw leef jij?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.