Het nut van bitcoins en blockchains

Misschien heb je al wel eens kennisgemaakt met bitcoins toen je je gegijzelde computer moest loskopen. Of je hebt in de krant gelezen hoe criminelen bitcoins gebruiken voor het witwassen van hun crimineel-verkregen geld. Je hebt negatieve gevoelens over bitcoins en dat is niet vreemd met dit soort informatie. Toch is de bitcoin niet alleen slecht. Integendeel. Je kunt er natuurlijk ook gewoon dingen mee kopen. Snel, veilig en privé. Daarnaast is de bitcoin gebaseerd op de Blockchain, heel interessante technologie die voor allerlei andere zaken gebruikt kan en gaat worden. In het boek Bitcoins beter begrijpen van Peter de Ruiter wordt het je haarfijn uitgelegd.

Wat moet je met bitcoins? was ook bij mij de gedachte. Zolang ik er niet bij de haringboer en bij Appie mee kan betalen, lijkt het me alleen maar extra gedoe. Nu weet ik dat een haring bij mijn haringboer €2,20 kost. Hoeveel is de koers van de bitcoin? En wat kost dan de haring?

De middleman!

Toch zitten er onmiskenbaar voordelen aan de bitcoin: je slaat, als je met bitcoins betaalt, de bank over. Laatst kreeg ik van een verzekeringsmaatschappij uit Engeland geld overgemaakt naar mijn Nederlandse bankrekening. Volgens de verzekeringsmaatschappij zou het geld binnen vijf dagen op mijn rekening staan. Dat duurde uiteindelijk een werkdag of acht. Wat de banken ondertussen met mijn geld deden? Geld verdienen. Als er middels bitcoins was overgemaakt, zat het geld in een paar minuten in mijn bitcoin-wallet. Peter de Ruiter geeft in zijn boek het voorbeeld van buitenlandse werknemers, die geld naar hun thuisland overmaken voor hun families. Geld naar Afrika overmaken kun je beter met bitcoins, dat is veel goedkoper én veel sneller. Bitcoins hebben voordelen: je schakelt de middleman uit, je privacy is beter geregeld (de bank hoeft bijvoorbeeld niet te weten dat je altijd bij Appie koopt of van haring houdt). Zolang bitcoins niet heel veel gebruikt worden blijft het wel gedoe, maar dat is natuurlijk ook weer de kip en het ei. Als je het overal kunt gebruiken is het niet meer ingewikkeld.

Blockchain

Het mooiste aspect van de bitcoin is de technologie die erachter zit: de blockchain. De blockchain is eigenlijk een soort geavanceerde database die op meerdere computers wordt onderhouden. Op elk van de computers is die database hetzelfde. De Ruiter schrijft in het boek: Blockchain is registratie. Ook hier (net als op Internet. H.F.) worden gegevens verstuurd, maar duizenden computers leggen eigendom en transacties tevens vast in een boekhouding. Van die boekhouding hebben alle computers een kopie. Iedereen kan beschikken over die informatie. De informatie is transparant en gedecentraliseerd.

De technologie van de blockchain wordt door allerlei bedrijven, overheden en ondernemers interessant gevonden. Neem nog even het voorbeeld van die overboeking van Engeland naar Nederland, van de ene bank naar de andere. Die banken werken met Swift, een verouderde en ingewikkelde manier van geld overboeken. Als dat via blockchaintechnologie zou gaan zou dat – ook tussen banken – veel makkelijker en sneller kunnen gaan.

‘Auteursrecht kun je ook in een blockchain vastleggen…’

De Ruiter beschrijft in zijn boek een manier om betrouwbaar eBooks door te kunnen verkopen, waarbij uitgevers en auteurs niet buitenspel staan.  Auteursrecht, bijvoorbeeld van digitale foto’s, die ook zo makkelijk te kopiëren zijn, zou je ook in een blockchaindatabase kunnen vastleggen. Als de eigendomsinformatie van jouw foto opgeslagen staat in een of andere administratie – de blockchain dus – kun je heel makkelijk aantonen dat jij hem hebt gemaakt. De Ruiter schrijft hierover:  Misschien kan binnenkort elke burger die een plaatje plaatst op Facebook of Instagram zijn product op die manier beschermen. Maar in de eerste plaats zijn fotografen, musici, schrijvers, architecten, wetenschappers, kortom iedereen die er van moet leven, hiermee gediend. Want zoals McConaghy het stelt: “Hoe kun je bewijzen dat een digitaal product jouw eigendom is, als het eindeloos kan worden gekopieerd?”

Dat kan als jouw foto, kunstwerk of wat dan ook beschreven staat in de administratie van een blockchain.

Na het lezen van het boek schafte ik me wat bits van een bitcoin aan (geen hele bitcoin, want die is inmiddels per coin zo’n €730,- waard) en stopte ze in mijn wallet op mijn telefoon. Wat ik ermee ga doen? Geen idee. Misschien heeft het boek me niet overtuigd van het nut van de bitcoin, maar wel van de technologie van de blockchain. Daar kunnen we in de -nabije – toekomst veel van verwachten. Begrijp je na mijn bespreking van het boek nog niets van bitcoins en blockchains? Lees dan zelf het boek. Het is de moeite waard.

 

Een gedachte over “Het nut van bitcoins en blockchains”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.