Blockchain: Van informatie doorgeven naar opslaan

Het boek van de maand is Bitcoins beter begrijpen van auteur Peter de Ruiter. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er eind van de maand een interview met Peter. Vandaag een derde voorproefje uit het boek met een uitleg van de blockchain én een voorbeeld van de toepassing van de blockchain: ‘Diamonds are forever – in the blockchain’.  Het 1ste voorproefje vind je HIER, het 2de HIER. Een bespreking van het boek lees je HIER. (H.F.)

Internet bestaat uit talrijke computers die met elkaar verbonden zijn en die informatie doorsturen. Valt er een computer of een verbinding uit, dan neemt een ander het over. Nu hebben deze computers een nieuw kunstje geleerd. Ze kunnen ook informatie opslaan. Dat doen ze op zo’n manier dat iedereen erbij kan. Transparant heet dat. Bovendien maken ze een flinke hoeveelheid identieke kopieën van die informatie. Decentraal noemen we dat. Zo bevorderen ze twee soorten veiligheid. Ze voorkomen dat er een probleem ontstaat als er verbindingen of computers uitvallen en ze gaan fraude tegen. Met één of een paar computers kun je nog rommelen. Met duizend computers is dat onbegonnen werk.Deze techniek heet blockchain.

Stel je het blockchainnetwerk voor als een enorme verzameling lege archiefkasten die met elkaar zijn verbonden. Al die kasten hebben lades en in al die lades hangen mapjes. Ze zijn allemaal leeg, totdat jij met bitcoins aan de slag gaat. Je begint met het aanmaken van een portemonnee op je mobiel: een wallet. Dat doe je in drie minuten. Daarna koop je of krijg je bitcoins. Je gaat er mee betalen. De blockchain houdt dat allemaal bij. De archiefmapjes worden langzaamaan gevuld. En er worden kopieën verspreid.

Intussen controleren de computers in de blockchain of de uitgevoerde transactie geldig is. Alle computers moeten het hierover met elkaar eens zijn. Als er één een afwijkende ‘mening’ heeft, gaat het feest niet door. In de praktijk gebeurt dat vrijwel nooit. Hackers maken weinig kans. Met het systeem valt niet te spotten, dus waarom zou je het proberen? Met de blockchain kun je overigens nog veel meer dingen doen dan bitcoins en bitcointransacties registreren, maar daarover later in het boek meer.

Een verhelderend filmpje over bitcoin en de blockchaintechnologie:

Diamonds are forever – in the blockchain

De kans is groot dat de diamant in de ring die je je partner binnenkort cadeau doet, is  geregistreerd in de blockchain. Dat gebeurt in de vorm van een hashcode. In dit geval gaan achter die hashcode onder meer gewicht, helderheid, slijping en kleur van de steen schuil. Die eigenschappen zijn voor elke diamant anders en zo kan elke afzonderlijke diamant worden geïdentificeerd. Waarom zou je dit doen? Om fraude tegen te gaan. Het bedrijf dat dit doet, heet Everledger, en is het geesteskind van de Nieuw-Zeelandse Leanne Kemp (42). Sinds de oprichting van het bedrijf in april 2015 zijn meer dan een miljoen diamanten op deze manier geregistreerd. Volgens Everledger gaan er jaarlijks vele miljoenen om in onder meer verzekeringsfraude met diamanten en andere edelstenen. Heling is eenvoudig, want waar komen die steentjes vandaan? Kunstwerken, dure auto’s en bankbiljetten zijn minder makkelijk verhandelbaar, want die zijn op basis van veel kenmerken te identificeren. In 2015 zijn in België enkele tientallen mensen veroordeeld wegens belastingfraude met diamanten. Via koeriersdienst Monstrey was een zwartgeldcircuit gecreëerd ter waarde van een half miljard euro. Er stonden maar liefst 103 mensen voor de rechter, die werden vervolgd voor valsheid in geschrifte, belastingfraude en witwassen. Dat soort praktijken moet dankzij Everledger stoppen. Hun registratiesysteem voor geslepen diamanten kun je zien als een aanvulling op het Kimberleycertificaat dat een ruwe diamant krijgt als aangetoond kan worden dat de steen geen ‘bloeddiamant’ is. De diamant is dan niet afkomstig uit een conflictgebied met de kans dat bijvoorbeeld rebellen de oorlog er mee financieren. Die certificaten worden overigens ook in de blockchain opgeslagen, maar dan die van Ethereum.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.